Close

3 Aylık Bebek Gelişimi

 

Bebekliğin en tatlı ve en şirin dönemlerine giriyorsunuz. Bebeğiniz 3 aylık oldu ve artık gülebilecek kadar akıllandı. Bebeğiniz 3 aylık olduktan sonra birçok engeli aşmış olacak. Artık dik durabilme yeteneğini yavaş yavaş öğrenmeye başlayacak. Ellerinden tutup, biraz da destek olmanızla birlikte kendini dik tutabilecek. Beyin gelişimi günden güne daha da artıyor ve artık bazı şeyleri daha iyi algılamaya başlıyor. Bebeğiniz artık sesleri ayırt etmekte biraz daha iyi bir konuma geliyor. Tam da bu zamanlar ellerinin farkına vardığı bir dönemdir. Bu dönemdeki bebekler ellerini izleyecek ve ellerini çırptıkça heyecanlanacaklar. Minik ellerini birbirine çarptığında çıkan ses hoşuna gidecek ve bunu hep yapmak isteyecekler. Daha fazla ilgi isteyecekleri için yalnız kaldıklarında biraz fazla mızmız olmaları mümkün. 

Beslenme ve Uyku Düzeni

Anne sütü ilk 6 ay çok önemli olmakla birlikte 1. yaşlarını doldurana kadar devam edilmesinde fayda olduğunu bilmelisiniz. Bebeğinizi sık sık emzirmeniz gerekebilir. Gece fazla acıkmaması için gündüz daha fazla doygunluğa ulaşacak derece beslemelisiniz. Bebeğiniz ne kadar acıkırsa o kadar süt veya mama vermeniz gerekir. Bebekle beraber siz de düzenli ve yeterli beslenmelisiniz. Besin değeri yüksek, yeterli mineralleri içeren ve bol vitaminli besinlerle beslenmeniz bebek için ve sizin için gerekli. Bebeğinizi emzirdiğiniz dönem boyunca varsa zararlı alışkanlıklarınızı da bırakmalısınız.

Bebeklerin ilk 3 ayda uyku süreleri çok fazla olabilir. 16 saate kadar uyku uyuyabilirler. Bebeğinizi gece uykusunun başlarında uykusunu bölerek beslemeniz gerekebilir. Yine sabahları belli saatlerde uyanmasını sağlamanız, bebeğinizin gündüz algısının gelişmesinde iyi bir etki yaratacaktır.

3 Aylık Bebekle İlgili En Önemli Bilgiler

> Bu dönemde bebeğiniz artık kendi kendine başını hareket ettirebilir. Dik tutma yeteneği kazanabilir ve yattığı yerde neredeyse gövdesine kadar kaldırabilir.

> Ellerini keşfetmesinden kaynaklı ellerine duyduğu ilgi hala devam eder. Ellerini sık sık izleyecekler ve elleri başka birine aitmiş gibi heyecanlı olacaklardır.

> Artık el kasları daha iyi geliştiği için elinizi avcunun içine koyduğunuzda biraz daha sıkı kavrayacaktır. Ellerine verdiğiniz nesneleri de kısa süre de olsa tutmaya başlarlar. Bu dönemde ellerine doku duyularını geliştirmek adına yüzeyleri pütürlü, tırtıklı veya boşluklu nesneler verebilirsiniz.
> Önceden de alışık oldukları nesne takibini artık kafalarını daha iyi kontrol ettikleri için kafalarını hareket ettirerek takip edebilirler.

> Bebeğinizin refleksleride yeterince güçleneceği için artık ayaklarını gıdıkladığınız zaman ayaklarını çekebilirler. Yanaklarına dokunmaya çalıştığınız zaman kafasını çevirebilirler. Bu dönemde kendini koruma reflekslerinde gelişme gözlemlenebilir.

> 3 aylık süre, bebeklerin artık nesne devamlılığı olayını kavradıkları bir zamandır. Yani bebeğinizi yerine yatırdınız ve üzerini bir tülle örttünüz. Bu zamana kadar bebeklerim göremedikleri nesnelerin varlığını algılamaları zordu. Şimdiyse bebeğiniz, o üzerine örttüğünüz nesnenin kaybolmadığını anlayacağı bir dönemdedir.

> Bol bol ilginize ihtiyaç duyacağı için onu yanınızdan hiç ayırmamanız gerekebilir. Kucağa alınmak bebeğinizin en önemli hobisi olabilir. Bazen sakinleşmesi için bebeğinizi sadece kucağınıza almanız bile yetecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top