Close

8 Aylık Bebek Gelişimi

 

Bebeğiniz 8. ayına girdiğinde yapabildikleri, beslenme ve uyku konusundaki farklılıkları ile sizi şaşırtabilir. Beslenme ve uykusunun yanı sıra sosyal ve fiziksel gelişiminde de değişiklikler görebilirsiniz. Mesela, bebeğiniz kendisine yabancı gelenlerin kucağına gitmek istemeyebilir, böyle zamanlarda sizden ayrılma korkusunun oluştuğunu fark edebilirsiniz. Bebeğiniz 8. ayda emeklemeye başlayabilir, iki heceli kelimeleri söylemeye çalışabilir. 8. ayına giren bebeğinizin hem beslenme ve uyku hem de sosyal ve fiziksel açılardan gösterebileceği farklılıkları sizin için derledik. 

8. Ayda Bebeğinizin Beslenme ve Uyku Düzeni 

  • 7. ayına kadar uzun uykular uyuyan bebeğinizin 8. ayda geceleri uyanmamasını bekleyebilirsiniz. Fakat bebeğinizin farklı ihtiyaçları olduğu için geceleri uyanabilir.
  • Bebeğiniz bu dönem içinde diş çıkarıyor olabilir, ek gıdaya geçiş süreci devam ettiği  için sindirim sorunu yaşadığı için uyanabilir. 
  • Anne sütü alan bebeğiniz gün boyunca sizden uzak kalıyorsa geceleri uyanabilir. Beslenmek için geceleri uyanan bebeğinizin gece beslenmesini çeşitli yöntemlerle kesebilirsiniz. Örneğin, geceleri beslenmek üzere uyanan bebeğinize su vermeyi deneyebilirsiniz. 
  • Bebeğiniz 8. aya eriştiğinde beslenmesi rutine girer. Ek gıdalara devam edebilirsiniz. Bunun yanı sıra bebeğinizin yeni lezzetler tanımasına yardımcı olabilirsiniz. 
  • 8. ay içinde bebeğinizi kırmızı ve beyaz et ile tanıştırabilirsiniz. Çift çekilmiş yağsız dana kıymasını ve incecik parçalara ayırdığınız tavuk etini bebeğinizin mamasına özellikle sebze pürelerine yavaş yavaş ilave edebilirsiniz. 

8. Ayda Bebeğinizin Sosyal ve Fiziksel Gelişimi  

  • Bebeğiniz 8. ayda emeklemeye çalışır, hatta emekler. Çünkü bebeğinizin kas ve kemikleri yürümeye hazırlanırken bebeğiniz tutunarak kalkabilir. 
  • Bebeğiniz 8. aya geldiğinde bazı objeleri elleriyle tutabilir. Özellikle baş parmağı ve işaret parmağı arasına alabildiği objeleri bir elinden diğer eline geçirebilir. Bu dönemde bebeğinizin parmaklarını kullanarak yemek yiyebildiğini gözlemleyebilirsiniz. 
  • 8. ayını yaşayan bebeğiniz emeklerken evinizdeki eşyaların arasında dolaşarak çevresini keşfetmeye çıkar. Bu dönemde eşyaların kenarlarına tutunarak ayağa kalkmaya çalışabilir. 
  • Bebeğinizin fiziksel gelişimi bu yönde sürerken sosyal gelişimi de devam eder. Sosyal gelişimini yaşayan bebeğiniz “Ce-e” gibi saklanma oyunları oynayabilir, iki heceli olan “Ba-ba”, “An-ne”’ye benzer sözcükleri söyleyebilir. 
  • Bebeğiniz giden birisine el sallayabilir ve karşılıklı konuşmalarınıza yanıt verebilir. 

8. Ayda Bebeğinizin Doktor Kontrolü ve Aşı Takvimi 

  • 8. ayını süren bebeğinizin doktorunu ziyaret ettiğinizde, doktor bebeğinizin yürüme ve emekleme gibi yeteneklerini kontrol eder. Doktor, bebeğinizin fiziksel gelişiminin yanı sıra fiziksel büyümesini de takip eder. 
  • Fiziksel gelişim ve fiziksel büyüme kavramları farklıdır. Fiziksel gelişim, bebeğinizin bedenini kontrol etme becerisini elde ederek bazı yetenekleri kazanmasıdır. Bebeğinizin fiziksel büyümesi ise bebeğinizin boyunun ve kilosunun artmasıdır. 
  • 8. ayına giren bebeğinizin bu ay içinde herhangi bir aşısı bulunmaz. Eğer, bebeğinizin gecikmiş aşısı ya da destek hormon ve vitamin iğneleri varsa doktorunuzun görüşünü alabilirsiniz. 

8. Ayda Bebeğinizin Kilosu ve Boyu Ne Kadar Olmalı 

  • Bebeğinizin 8. ayında büyümesi kısmen yavaşlar. Zamanında doğan bir kız bebeğin ağırlığı 8 aylık olduğunda ortalama 8200 gram olur. Erkek bebeğin ağırlığı ise yaklaşık 8800 gram olarak ölçülür. 
  • Zamanında doğan bir kız bebeğin boyu ortalama olarak 68,5 cm civarında, erkek bebeğin boyu ise ortalama olarak 70 cm olarak ölçülür. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top