Close

7 Aylık Bebeklerde Beslenme

 

Besinlerle yeni yeni tanışan bebeğinizin metabolizması büyüdükçe değişmektedir. Bebeğiniz 7. ayına geldiğinde besinsel içeriği daha fazla olan gıdalar tüketmelidir. Farklı farklı gıdaları tek bir öğüne sığdırmamalısınız. Böylece bir gıdaya alerjisi varsa bunu anında tespit edebilirsiniz. 6. ay ile başlanan ek besinlerde, bebekler yeni besinlerle tanışır ve bu gelişimlerinde önemlidir. 6 aydan 12. aya kadar olan dönemde ek gıda artar ve anne sütü artan ek gıdayla eşdeğer olarak azalma gösterir. 

Vereceğiniz besinleri rondodan ya da blenderdan geçirmeniz besinlerin vitaminini ve mineral değerlerini azaltmaktadır. Vereceğiniz gıdaları bu tip aletler yerine çatal ya da cam rendede ezerek verirseniz çok daha faydalı olacaktır. Bebeğiniz besinlerde olan pütürlerden rahatsız oluyor ve yemeyi reddediyor ise ancak o zaman blender ya da rondoyu kullanmalısınız. 8. aya girilmesiyle beraber ezme işleminden yavaş yavaş kurtulmanız gerektiğini de unutmayın. İleride çiğneme problemi ve yediği şeyleri sindiremeyip kusmaya neden olabilir.

7. Ayda Verilebilecek Besinler

Artık önceden verdiğiniz sebzeleri çeşitlendirme zamanı gelmiştir. 

  • Bu zamanlarda artık mercimek ve kabuklarını ayırmanız halinde nohut ve kuru fasulye denenebilir. Denediğiniz kurubaklagiller 3-4 gün arayla deneyiniz ve gaz gibi, alerji gibi problemlerle karşı karşıya gelmemeniz halinde devam edebilirsiniz. 
  • Peynir ise tuzunun alınmış olması şartıyla bi miktar verilebilir. Tek başına verilmemesi önerilir. Yumurta sarısı ile omlet yaparak verebilirsiniz. 
  • Turunçgiller vitamin C açısından çok zengindir.  Muz da bebeğe ezilerek verilebilir. Muzda bulunan potasyum büyüme ve gelişmede çok fayda sağlar. 
  • 7. ayla beraber el yapımı mayalanmış yoğurt kullanarak elde ettiğiniz ayranı verebilirsiniz. 
  • Çiftlikten aldığınız doğal besinle beslenmiş tavukların etleri olmasını önerdiğimiz tavukları sebze pürelerine ilave ederek verebilirsiniz. 
  • Omega 3 yağ asitlerini barındırması sebebiyle zeytinyağını, ısıya duyarlı olması sebebiyle yemeklerde pişirme işleminiz bittikten sonra ve ateşten aldıktan sonra ilave ederek çocuğunuza verebilirsiniz.

7 Aylık Bebeğe Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Bebeklerinizin bünyesi bazı besinlere karşı tam olarak hazır olmadığı için bazı besinleri 1 yaşından önce vermeniz sakıncalıdır. Bal içeriğinde bulunan alerjenler ve kalpte oluşturabilecekleri ritim bozukluğu sebeplerinden dolayı çok tehlikeli olabilir. 

Çilek de bebeğiniz için bu aylarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

 Sakarin ve aspartam gibi tatlandırıcı içeren hazır gıdalar ve doğal olmayan meyve suları çocuğunuz için zararlıdır ve kesinlikle verilmemesi gerekir.

Yumurtadaki beyaz kısım, çok fazla proteine sahip olduğu için alerjik reaksiyona sebep olabilir. Bu besini vermeye 9-10 aydan itibaren çok az az vererek başlamalısınız. Bebeğinizin alerjisi olup olmadığını deneyimledikten sonra vermeye devam edebilirsiniz. 

İnek sütünü çiğ olarak yada sütlü tatlılarda kullanarak yedirdiğiniz zaman alerji riski vardır. 

Yoğurt ya da peynir haline gelirse ancak protein yapısı değiştiği için zararlarını ortadan kaldırmış olursunuz. 

Isıl işlem görmüş etler veya konserveler içerdikleri kimyasallarla birlikte yağ ve kolestrol açısından fazla olmaları bebeğiniz için zararlıdır. 

Sakatatların hepsi bebekler için zararlı besinlerdir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top