Close

9 Aylık Bebeklerde Beslenme

 

Bebeğiniz 9 aylık olduğunda artık ek gıdalara epey alışmış durumdadır. Bu dönemde bebeğin öğünleri ek gıdalarla artırılabilir. Yalnız anne sütü halen ana öğün olarak devam etmektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre anne sütü 1 yaşına kadar devam etmelidir. Bu sebeple anne sütü ve ek gıda birbirleriyle uyumlu şekilde devam etmelidir.

Bebeğiniz için bu dönemde beslenmesine faydalı olacak yiyecek tavsiyeleri şunlardır:

-Bebeğiniz güne anne sütü ile başlamalıdır.

-Anne sütünün olmadığı durumlarda uzman tavsiyesi ile devam sütü verilebilir.

-Yumurta sarısı tüketebilir.

-Küçük bir parça peynir ya da 1 tatlı kaşığı kadar labne peynir verebilirsiniz.

-Öğünlerde yumurta sarısı ve peyniri dönüşümlü olarak verebilirsiniz.

-Ara öğünlerde patates, havuç, pirinç, kabak, taze fasulye veya brokoli gibi mevsiminde sebzelerle bebeğinize püre yapabilirsiniz.

-Uzman tavsiyesine göre sebze çorbasına bir tatlı kaşığı kadar kırmızı et koyabilirsiniz.

-Çorbalardan şehriye, mercimek veya tarhana pişirebilirsiniz.

Bebekler 9 aylıkken hangi besinleri tüketebilir?

9 aylık bebekler ek gıdaları yavaş yavaş tüketmeye başlar ve alerjik olmadığı her türlü besini küçük küçük tadabilir. Bebeğinize besleyici ve kolay sindirebileceği gıdalar verebilirsiniz. Bu dönemde besin değeri oldukça zengin ve besleyici olan besinler şunlardır: 

-Kırmızı et,

-Kemik suyu çorbası,

-Taze fasulye,

-Patates,

-Bezelye

-Semizotu,

-Hurma,

-Ayva,

-Brüksel lahanası

-Pazı

-Bamya,

-Domates.

Özellikle kırmızı et bu ayda bebeğin demir alımını artıracağı için çok önemlidir. Dengeli şekilde kıyma veya haşlanmış kırmızı eti çorbalara eklenerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Ayrıca kemik suyu ile yapılacak çorbalar bebeğiniz için de sizin için de çok faydalı olacağından haftanın belli günleri kemik sulu çorbalar hazırlayabilirsiniz. 

Kemik suyu çorbasına baharat ilavesi yapılmaması bebek için yararlı olacaktır bu yüzden baharat kullanılmaması tavsiye edilebilir. 

Bebeğinize 9 Aylıkken Vermemeniz Gereken Besinler 

Bebeğiniz için bir yaşına kadar verilmemesi gereken besinlerden vardır. Bu besinlere dikkat etmelisiniz:

-Bal,

-Tuz, şeker ve tatlandırıcı içeren gıdalar,

-Çilek, kivi,

-Yumurta beyazı,

-Deniz ürünleri (balık uzman tavsiyesi alınarak verilebilir),

-Kafeinli içecekler,

-Çikolata,

-Çay,

-Hazır besinler, konserve yiyecekler,

-İşlenmiş ürünler, sosis, sucuk, salam vb.

-Kutu meyve suları.

Bebeğiniz beslenmesinde dikkat edilecekler

  • Bebeğiniz ek gıdalar ve anne sütü ile gayet uyumlu şekilde beslenmeye devam ederken bu aylarda bebeğiniz artık sizinle birlikte yemek yemek için sofraya oturmak ister. Eline kaşık veya çatal alarak oynamaya bayılır. Bebeğiniz eğer sizinle masaya oturmak isterse onu yanınıza alın ve takip ederek istediği şeyi yapmasına izin verin. Bebeğinize fırsat vererek onu çok mutlu edeceğinizi unutmayın. 
  • Beslenmede bir yaşa kadar ek tuza ihtiyaç yoktur. Ayrıca yemekler bebek için ayrı yapılacaksa mutlaka baharat kullanılmamalıdır. Bebeğinize 1 yaştan önce vereceğiniz tuz takviyesi obeziteye davetiye çıkarabilir. Bu sebeple diğer gıdalardan tuz ihtiyacını karşıladığı unutulmamalıdır ve ilave tuz yemeklerde kullanılmamalıdır. 
  • Bu durumun aynısı şekerler için de geçerlidir. Bebeğiniz meyve ve sebzeler ile şeker ihtiyacını karşıladığı için tatlandırıcı ve şeker içeren gıdalardan ve yemeklerden bebeğinizi uzak tutmalısınız. 
  • Bu dönemlerde zeytinyağlı yemekler yapmaya da özen göstermelisiniz. Bebeğiniz ve kendiniz için tüm yemeklerde zeytinyağ kullanmanız sağlıklı ve besleyici sebzelerin dahada sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top