Close

Alerjik Bronşit

Alerjik bronşit rahatsızlığı soluk borusunun aşırı hassas hale gelmesi durumunda yaşanan rahatsızlığa denilir. Soluk borusu vücuda girebilecek zararlı etkenlerin algılama ve tanıma işlevini üstlenir. Soluk borusunun aşırı hassas olması durumunda bu algılama ve tanıma işlevini kaybeder ve alerjik bronşit olmaya zemin hazırlar.

Alerjik bronşitte ne gibi belirtiler görülür?

Alerjik bronşitin en belirgin belirtisi nefes darlığı şeklinde görülür. Tüm vücutta yorgunluk, soluk borusunda kasılma, soluk borusunun şişmesi, içinin sıvı ile dolması, sık soluma, ağız etrafında görülen morarma ve soluk alıp verirken hırıltı gibi durumlar, alerjik bronşitin başlıca belirtileridir. Bu süreçte nefes almakta zorlandığınız için karın ağrısı da görülebilir. Belirtileri hissettiğiniz anda en yakın hastaneye başvurunuz. 

Alerjik bronşit testi nasıl yapılır?

Öncelikle hasta, doktora gittiğinde doktorun hastaya soracağı ilk soru, rahatsızlığın şiddeti ve görülme sıklığı olacaktır. Verilen cevap doğrultusunda hastaya deri testi yapılır fakat bu test her hastanın şikayetine göre değişim gösterebilir. Aynı zamanda hastanın şikayetleri doğrultusunda yine farklı tedavi yollarına gidilebilir. Bu tedavide ilk olarak hastanın nefes almada zorlanması adına nefes açıcı ilaçlar verilir. Daha sonra hastanın soluk borusundaki aşırı hassaslığın giderilmesi için hastaya ilaç tedavisi başlatılır ve ilaçlar düzenli kullanıldığında bu hastalıkta düzelme görülür. Bu ilaçlar çoğunlukla solunum yolu ile alınan ilaçlardır ve ağız yoluyla alınanların yan etkileri olabileceğinden pek tercih edilmezler. Bu hastalığın bir diğer tedavi yöntemi de aşıdır. Aşılama daha çok az dozdan başlanıp gitgide artırılır. Bu aşı 5 yaşından küçük çocuklara önerilmez. 5 yaşından büyük olanlarda 1 yıl boyunca uygulanırsa olumlu sonuç alınabilir ve her 3-5 yılları arasında tekrarlanır.

  • Alerjik bronşit testinin sınıflandırılması:

Alerjik bronşit testi, bebek, çocuk, yetişkinler olarak 3 ayrı grup için test yöntemi vardır. Bu testler kendi içinde çizme, yama, deri içi test olarak sınıflandırılırlar. 

1.Prick testi ( çizme testi)

Prick testi olarak bilinen çizme testi kolun iç kısmına bir damla alerjen damlatılarak çizik oluşturulur. Bu çiziğe karşı tepki verirse cilt o alerjene karşı alerjiniz olduğu anlaşılır.

2.Yama testi: 

Yama testi ise bant içine yerleştirilmiş olan alerjen kuyucukları sırt veya vücudun belirli bölgesine yapıştırılarak gerçekleştirilir.

3.Deri içi testi:

Bu test alerjen bir iğnenin deri içine enjekte edilmesine denilir. 

Alerjik bronşite ne iyi gelir?

Alerjik bronşit rahatsızlığı olan kişilerin bitkiler yardımıyla rahatlamaları sağlanabilir. Bu kişilerin en önemli problemi nefes almakta güçlük çekmeleri olduğu için daha çok nefesi rahatlatan bitkiler iyi gelir. Hibiskus ve zencefil çayları, turp, hardal otu, şalgam yine bu rahatsızlığa iyi gelen bitkiler arasındadır. Eski, pek bilinmeyen ama etkili bir tarif de alerjik bronşite iyi gelebilir. Bu tarif şöyledir; yeşil olgunlaşmamış çam kozalağı toplanır. Toplanan kozalak güzelce kaynatılır. Kaynatılan kozalağın suyu ağdası bir kıvam alana kadar devam ettirilir. Kıvama gelen kozalak soğumaya bırakılır. Bu tarif sabah ve akşam olarak tüketilmelidir. Bir süre sonra hastalığınızın hafiflemiş olduğunu fark edeceksiniz.

Uyarı: Verilen tarifler mutlaka bir hekime danışılarak tüketilmelidir. Doktorun tavsiyesi dışında ek bir tedavi yolu tercih etmeyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top