Close

Bebeğinizin 18. Haftası

 

Bebeğinizin ana dilini oluşturan kelimelerini anlamlandırabildiği ve algılayabildiği bir zaman dilimine girdiği bir dönem 18. hafta. Bebeğinizde artık sizinle iletişim kurabilecek bir anlama kapasitesi oluşacak. Okuduğunuz kitapların artık onun anlayabildiğini bilmeniz gerekir. Yani kitap sevgisini aşılamak için çok güzel bir döneme girmiş bulunuyorsunuz.

Gezmenizde Fayda Var

Artık bebeğinizle dışarı çıkıp spor yapabilirsiniz. Hafif yürüyüşler ve güzel gezintiler yapabilirsiniz. Hem bebeğiniz doğayı ve dünyayı gözlemlemiş olacak hem de sizinle vakit geçirmiş olacak.

Uyku Düzeninde Yenilikler

Bebeğinizin 18. haftaya girmesiyle beraber artık kendi kendine uyuyabileceği bir döneme girdiğini bilmeniz gerekiyor. Bebeklerde artık bu haftalardan itibaren uyku düzenini oluşturabilirsiniz. Onlara uyku arkadaşları vererek ve uyku rutini oluşturarak tek başına uyumaları konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Ek Gıdaya Geçilebilir mi?

Bildiğiniz gibi bebeğinizin dişleri hala çıkmadı ve sütle besleniyor. İlk 6 ayda zaten anne sütü tek başına yeterli bir besin kaynağıdır. Doktorunuza danıştığınız zaman eğer bebeğinizde yetersiz beslenme ve eksik kiloya rastlandığını söylerse size sebze suyu, meyve suyu ve püre ile ek gıda vermenizi tavsiye edebilir.

Bebeğin Fiziksel Gelişimi

18 haftalık bir bebeği kaldırmak için kollarından tutarak kaldırmanız yeterli. Artık kendi güçleriyle kafalarını sabit tuttuklarına göre elleriyle ilgilenme vakti geldi. Bebekler bu yaşlarda biraz daha güçlenerek kafalarını sabit tutmaya başlarlar. Yani artık elleriyle bir şeyleri keşfetmek için daha da özgürler. Ellerine aldıkları şeyleri ordan oraya sallayan ve onları ağızlarına götüren bebekler her geçen saniye adeta egzersiz yapıyorlar. Bu yaptıkları gizli egzersizler onların iskeletlerini güçlendirir ve oturma dönemine geçmelerine olanak sağlar. Karnı üzerinde duran bebekler artık elleriyle göğüslerine kadar kalkabilirler. Sırt üstü iken ortalama 90 derece kadar doğrulan bebekler ayaklarıyla oynayarak daha da güçlenirler.

Bebeğin Sosyal Gelişimi

Artık bebeğiniz sizin onunla ilgilenmenizle birlikte kahkaha ile karşılık verebiliyor. Mutluluğunu minik kahkahalar ile birlikte gösterirken, huzursuzluğunu ise minik mızmızlanmalar ile belli edebilir. Artık sizi her an takip eder, bağınızın daha da güçlenmesi devam eder. Dikkatinizi daha fazla çekmeye çalışacak. En ufak ilgisiz kaldığında size bunu belli eder. Ağlayarak, elindekini atarak ya da size suratını asarak. Bu zamanlarda sizin ona söylediğiniz şeyleri anladığı için uygular.

18 Haftalık Bir Bebek Neler Yapabilir?

Bebeğiniz artık kendini aynada gördüğü zaman, bunun bir yansıma olduğunu anımsar ve kendini tanıyabilir. Eşyaları kavrayabilecek bir kuvvete sahip olduğu için ağızlarına götürmelerini istemediğiniz şeyleri ortalık yerde bırakmamanız iyi olur. Bebeğiniz her şeyi ağzına götürmek istiyorsa, bunun için diş kaşıma oyuncakları almanız faydalı olacaktır. Çünkü diş çıkma zamanı gelmiş olabilir ve buda diş etlerinin kaşınması anlamına geliyor.

Hangi Aşıları Olacak?

Bebeğiniz 18 haftalık olduğu zaman, karma, pnömokok ve doktor tavsiyesi ile Rotavirüs aşılarını bu ay yaptırırlar. Aşı takvimini doktorunuz en uygun zamana göre ayarlar. Doktorun aşı takvimine uymanız sizin ve bebeğiniz için en uygun olanı olacak.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top