Close

Bebeklerde Ek Gıda Dönemi! Ek Gıda İçin Tarifler

 

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık günde en az bir öğünde katı gıdaya ihtiyacı vardır. Bebeğinizin farklı dokulara ve zevklere çabuk alışmasına yardımcı olmak için, püre gıdalara geçmeye çalışın. Bu, çiğnemeyi, katı yiyecekleri ağızlarının içinde nasıl hareket ettireceklerini ve katı gıdaları nasıl yapabileceklerini öğrenmelerine yardımcı olur. Hatta bebeğinize bir kaşık vererek kendilerini beslemeye çalışmalarına bile izin verebilirsiniz. Bebekleri mamalarının içerisindeki topaklara alıştırmak zaman alabilir ancak öğrenmeleri gereken önemli bir beceridir. Ek gıdaya geçtiğiniz ilk zamanlarda gıdaları fazla karıştırmadan azar azar vermeniz tavsiye edilir. Böylece bebeğinizin herhangi bir besine alerjik bir reaksiyon gösterip göstermediğini kolayca anlayabilirsiniz.

Bebeği Sütten Kesme

Bebeğinizin yönlendirdiği sütten kesme, bebeğinize parmak büyüklüğünde yumuşak sebzeler vererek kendilerini beslemelerine izin vermeniz anlamına gelir. Kaşıkla beslemek yerine parmak sebzeleri emerek yemesine izin vermeniz sütten kesmeyi ve katı gıdaya geçmeyi kolaylaştırır.

Bebeğinize Hangi Ek Gıdaları Verebilirsiniz?

  • Milkshake, hazır meyve suları gibi içeceklerin içerisinde çok fazla şeker olabilir bu nedenle yeni çıkan dişlerinde çürümeler meydana gelebilir. 
  • İnek sütü de ilk 12 ayda bebeğiniz için uygun bir içecek değildir. Ancak pişirmede yemeklere karıştırılarak kullanılabilir. Yine de süt olarak anne sütü; anne sütü yetersizse formül sütlerden almaya devam etmesi en uygun seçenek olur.
  • Ek gıda vermeye sebze ve meyvelerle başlayabilirsiniz. Havuç, brokoli, patates, tatlı patates, elma ve armut gibi meyve ve sebzeleri istediğiniz gibi püre halinde bebeğinize yedirebilirsiniz. 
  • Ayrıca sütle karıştırılmış bebek pirincini de deneyebilirsiniz. 
  • Çiğ olmayan ama fazla haşlanmamış yumurta, buğday, arpa ve çavdar dâhil gluten içeren gıdalar, iyice öğütülmüş ve çözülmüş fındık fıstık ve balık da 6. aydan itibaren bebeğinize uygun olabilecek gıdalar arasındadır.

Ek Gıda Olarak Sebze Tarifleri

  • Yumuşak olacak şekilde pişmiş sebzeleri bebeğiniz için uygun olacak bir dokuya sahip olana kadar ezin ve karıştırın. İçine bir miktar hazır formül sütü de ekleyerek mükemmel çorbalar yapabilirsiniz. 
  • 7 aydan itibaren formül sütü yerine kemik suyu, et suyu ya da tavuk suyu koyarak da sulandırabilirsiniz. 
  • Bebeğiniz için en uygun sebzeler brokoli, havuç, bezelye, ıspanak, kuşkonmaz ve balkabağıdır.

Bebeklerinize Ek Gıda Nasıl Yapabilirsiniz?

Yumuşak, olgun mevsim meyvelerini uygun bir dokuya sahip olana kadar cam rendeden geçirin, çok sert meyveleri dilerseniz pişirebilirsiniz. Yine formül sütüyle karıştırarak servis edebilirsiniz. Bebeğiniz için en uygun meyveler muz, yaban mersini, kivi, elma, mango, armut ve şeftalidir.

Nişastalı Gıdalar

Nişastalı gıdaları ister sebzeleriyle ister meyveleriyle karıştırarak servis edebilirsiniz. Patates, pirinç, mısır, kinoa gibi nişastalı gıdaları sebzelerine katarak ister hafif katı olarak isterseniz de çorba yaparak bebeğinize yedirebilirsiniz. Yulaf ezmesini de meyve pürelerine katarak zenginleştirebilirsiniz.

Proteinli Gıdalar

Bu gıda grubu et, balık, yumurta, fasülye ve bakliyatları içerir ve daha çok 7. aydan itibaren uygundur. Proteinin yanı sıra bu besinler bebekler için önemli olan demir, çinko gibi diğer yararlı besinler de içerir. İlk başta alıştırırken sebze püreleri ya da çorbalarıyla karıştırarak, sonrasında tek başına da bebeğinize yedirebilirsiniz.

Mandıra Gıdaları

Pastörize tam yağlı yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri bebeğiniz için 6. Aydan itibaren uygundur. Meyveli yoğurtlar yapabilir, peynir, yumuşak yumurta ve yulaf ezmesini omlet kıvamında pişirerek sağlıklı kahvaltılar hazırlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top