Close

Bebeklerde Kulak Akıntısı

 

Kulak akıntısı bebeklerde de yetişkinlerde de sıkça görülebilen bir durumdur. İnsanlar arasında kulak kiri olarak da bilinen kulak akıntısı çok büyük bir sorun olmamakla beraber erken teşhis ve doğru müdahale ile kısa sürede iyileştirilebilir. 

Bebeklerde Kulak Akıntısının Belirtileri Nelerdir?

  • Kulaktan sıvı gelmesi, kulak akıntısının en büyük belirtisidir. Bu sıvı bazen kulak kiri şeklinde olur bazen de kan ya da iltihaplı bir akıntı olabilir.
  • Sabah uyandığında bebeğinizin yastığında kurumuş lekeler ve kabuklaşmış döküntüler var ise bu durum da bebeğinizde kulak akıntısı olduğunu işaret edebilir.

Bebeklerde Kulak Akıntısı Neden Olur?

  • Travmaya Bağlı Kulak Akıntısı: Kulak kanalında meydana gelen bir travma oluşumu, bebeğin kulağında akıntı görülmesine sebep olabilir. Peki bu travma durumları nelerdir?

– Kulak temizleme çubuğu kullanırken yanlışlıkla fazla derine sokmak.

– Kulakların, uçak yolculuğu esnasında yüksek basınca maruz kalması.

– Çok sık görülmemekle birlikte aşırı yüksek seslere maruz kalmak.

  • Orta Kulak Enfeksiyonu: Bebeklerde görülen orta kulak iltihabı, beraberinde kulakta akıntıya sebep olabilir. Kulakta iltihap olmasından dolayı ağrı da söz konusu olabilir. 
  • Kolesteatom: Kulak içinde biriken kirler ya da bulunan cansız hücreler kulak sıvısı ile birlikte orta kulağa ulaşır ve burada kolesteatom adı verilen rahatsızlığın oluşmasına neden olur. Çok zararlı bir durum değildir ancak kulakta akıntı olmasına sebep olur.
  • Dış Kulak İltihabı: Kulakların, denizde ya da havuzda uzun süre su ile temasta bulunmasına  veya banyo esnasında suyla uzun süre temas etmesine bağlı olarak dış kulak yolunda oluşan mikropların yol açtığı iltihabik rahatsızlığa dış kulak iltihabı denir. Bu rahatsızlık bebekte kulak akıntısına neden olur. Akıntı ile beraber iltihaba bağlı olarak meydana gelen ağrı, bebekte huzursuzluk ve uykusuzluğa sebep olabilir.
  • Daha seyrek olarak görülen bazı nedenler ise, çeşitli kanser hastalıkları, sedef hastalığı, polipler ve mantar enfeksiyonudur.

Bebeklerde Kulak Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

  • Öncelikle akıntıya sebep olan faktörü belirlemek için kulak muayenesi yapılmalı, çıkan sonuca göre tedavi yöntemi belirlenmelidir. Doktorunuz bu doğrultuda sizden birtakım tetkikler yaptırmanızı isteyebilir.
  • Akıntının sebebi iltihabik bir durum ise, doktorunuz büyük ihtimalle antibiyotik tedavisi uygulanmasını isteyecektir. Kulak akıntısının iltihaptan kaynaklı olması ağrıya da sebep olacağından dolayı bebekte huzursuzluk ve gerginlik yaratır. Bu durum iştahsızlık, keyifsizlik ve uyku sorunlarını beraberinde getirir. Antibiyotik tedavisi, kulak içinde bulunan iltihabı yok edip bebeğinizde rahatlama sağlayacaktır. Bu tedavi yönteminde en önemli husus, ilacı doktorun uygun gördüğü dozda ve zaman aralığında kullanmaya özen göstermeniz olmalıdır. Antibiyotik içerikli ilaçlar, hastalık durumu ortadan kalksa dahi doktor önerisi olmadan bırakılmamalıdır.
  • Şayet akıntı, kulak zarı yırtılmasından kaynaklanıyor ise o zaman ilaç tedavisi çok da fazla çözüm getirmez. Bu gibi durumlarda ufak bir cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. Çok kısa sürecek olan bu işlem sonucunda bebeğinizin kulak zarı onarılacak ve buna bağlı olarak akıntı sorunu da ortadan kalkacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top