Close

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde Uyku Düzeni

Anneler, doğum sonrası süreçte hem anne olmaya karşı duydukları endişeyi hem de bebeklerine nasıl daha iyi bakabileceklerini düşünürler. Özellikle bebek doğduktan sonra daha yoğun ve yıpratıcı bir başka sürece geçilmiştir. Bu duygusal ve fiziksel değişimler zaten zor bir durum yaratırken bir de bebeklerde uyku problemi, anne adaylarının dinlenmesine engel olmaktadır.

Bebek uyku düzeni, yenidoğan bebek ve sonrası yaşları için değişiklik göstermektedir. Yenidoğan bebekler günlük ortalama 12 ile 14 saat arası uyku halindedirler. Bu uzun uykular özellikle bebek gelişimi açısından önem taşımaktadır. Anneler bu dönemde bebeklerine kavuşma arzusuyla daha fazla vakit geçirmek isteyebilirler. Fakat bebeğin   bolca uykuya ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Anne adayları bebeklerine uyuyacak bir alan yaratmalıdır.  2-3 aylık dönemde  3-4 saat aralıksız uyurlar beslenmek için uyanırlar günlük ortalama 14- 16 saat arası uyurlar. 3- 6 ay arasında günlük ortalama 14- 16 saat arası uyurlar. 6 aydan 2 yaşa kadar ortalama yine 14- 16 saat arası uyurlar.

Bebeğiniz büyümeye başladıkça gündüz uyuma sıklığı azalacak gece uyuklama süreleri artacaktır. Bu dönemde genellikle açlık hissiyle uyanırlar bunun yanında altının kirli olması, mide problemleri, gaz sancıları gibi nedenlerden de uykuları bölünebilir.

Bebeğinizin uykusunun geldiğini yenidoğan döneminde ağlamasından ve emmemesinden  anlayabilirsiniz. Sonraki dönemlerde mızmızlanma, gözlerini ovuşturma gibi hareketlerde bulunabilir. Bebekler bu dönemde uykuya dalmak için annelerine ihtiyaç duyarlar.

Ama 4 aylık olmasından sonra tek başlarına da uykuya dalabilirler.

Anne ve babalar açısından bebeklerinin rahat bir şekilde uykuya dalması ve gece sık sık uykusundan uyanmaması önemlidir. Anne adayları hem zorlu bir hamilelikten henüz yeni çıkmışlardır. Ve gündüz hayatlarına da devam etmelidirler. Bu nedenle bebeklerde uyku çok önemlidir.

Bebeklerde Uykusuzluk Nedenleri
Bebeklerde Uykusuzluk Nedenleri

Bebeklerde Uykusuzluk Nedenleri

Anne ve babalar bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk andan itibaren evlatları için en iyisini yapmaya çalışırlar. Bebeklerin ağlaması, huzursuz olması ebeveynleri de rahatsız edecektir. Özellikle bebeklerinin bir uyku düzeni sahibi olmasını sağlamak adına araştırmaya girmektedirler.

Bebeğinizi bir uyku düzenine tabi tutmadan önce neden uymuyorlar bunun bilinmesi gerekmektedir. Neden uyumadığını bilmek, bebeğinizin kalıcı bir uyku düzenine sahip olmasını sağlar.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, bebeklerde uyku düzenini 5. Aydan itibaren oluşturabileceğini göstermektedir. Bebeklerde uykusuzluk nedenleri bulunarak çözüme kavuşturulmalıdır. Çünkü bebekler özellikle uyku dönmelerinde beyin motor gelişimlerini tamamlarlar.

Yenidoğan bebeklerde ve sonraki birkaç aylık bebeklerde  uykusuzluğun nedenleri gaz sancısı, inek sütü alerjisi, reflü gibi nedenlerden olabilir. Nasıl tok olduğunda ve uykusuz olduğunda bebeğiniz emmiyor ve uyumak istiyorsa aynı şekilde agrısı ve başka bir problemi olduğunda da uykuya dalmakta sorun yaşarlar. Özellikle gaz sancısı yaşayan bebekler şiddetli ağlamalar ve uyumama gibi tepkiler göste

rirler. Bu nedenle anne ve babalar  uyku gazı nedir ve nasıl çözülür diye araştırmaktadırlar. Gaz sancıları genellikle akşam saatlerinde artan bir periyot gösterir.

Bu gaz sancıları yoğun şekilde bebeği rahatsız ettiği için  anne ve baba adayları için de  uyku kaçıran bir hal almaktadır. Bebekler emzirme esnasında hava yutabilirler bu yüzden de gaz oluşmasına neden olabilir. Bir başka nedeni de bebeklerin henüz sindirim sistemlerinin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Bu yüzden emzirirken ara ara gaz çıkarmaya dikkat edilmelidir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini karın bölgesindeki şişlik ya da sertlikten anlayabilirsiniz. Omzunuza dogru kucakladığın bebeğin sırt kısmına hafif hafif masaj yaparak gazı çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerde uyku bozukluğu sıkça rastlanan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde, veyahut yaşanan başka bir sağlık sorunu da uykusuzluğa neden olabilir. Ayrıyeten anne babanın çocuğa az ilgisi, uykuya yakın bir zaman da çocukla oyun oynama da uyumada güçlük çekilmesine yol açabilir.

Bebeklerde dalma ile ilgili problemler yaşamamak adına huzurlu bir ortam sağlamak ve küçük yaştan itibaren bir uyku düzeni tablosuna uymasını sağlamak yeterli olacaktır. Fakat aşırı derecede ağlama yakınma ve uykusuzluk varsa bir doktora danışmak faydalı olacaktır.

Uyumayan bebek her zaman bir sorunun habercisi değildir. Çocuğunuza bir uyku düzeni oluşturmak için geç kalmayın.

Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturma
Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturma

Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturma

Yeni doğan bebekler günde toplam yaklaşık 12-16 saat uyurlar. Aralıklarla uyanırlar  fakat bu acıkmadıkları takdirde çok fazla görülmez 2-4 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Uykuda geçirdiği vakit kısalmaya başlayacaktır. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71’i tüm gece boyunca uyurlar.4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.6 aylık bebek uyku düzeninde 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin hemen hemen hepsi  kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin %84’ü tüm gece boyunca uyuyabilir.

10 aylık bebeklerin 90%’ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar. Bir yaş  bebek uykusu düzeni günde toplam yaklaşık 10-13 saat uyurlar.18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer. 14 aylık bebek uyku düzeni  günlük ortalama 10-14 saat arası uyurlar. 21-36 ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar.2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar.

Bebek uyku düzeni oluşturma  5 ayını tamamladıktan sonra önerilir. 5 aylık sürece kadar genellikle uyansalar bile tekrar kendi kendilerine dalarlar. Bebekeler için bir uyku rutini oluşturmak bebeğinizin sağlığı için de önem taşımaktadır.  6 aylık bebek uyku düzeni genel itibariyle gece boyunca uyuyan ve acıktığında uyanan bir periyot izler. Gündüzleri de sık ve az sürelerle uyuyabilir. Ama bir bebeğin her daim bir rutine tabi olması beklenemez bu sebeple özellikle uyumayan bebekler için takibini sağlamak ve özellikle katı gıda beslenmesinden uzak durulmalıdır.

10 aylık bebek uyku düzeni  genel itibariyle bütün gece uyuyan ve gündüz de daha az uyutabileceğiniz bir döneme girilmiştir. Gece acıkarak uyanmaları azalır ve  beslemek için uyanmanıza gerek kalmaz. Bir yaşındaki bebeğin uyku düzeni  adayları için artık net bir uyku tablosu oluşturulması gerektiğinin habercisidir. Anneler bebeklerini uyutacakları vakit, karnının tok olması, huzurlu bir ortamda olması ve terletmeyen giysiler ile yatağa yatırılması önemlidir. Gözünü ovuşturan bebek, esneyen bebek, mızmızlanan bebek uykum var diye aslında anneye haber vermektedir. Bir yaşındaki bebeğe uyku eğitimi vermek annenin sabırlı ve istikrarlı duruşuyla da alakalıdır.

Bebekler bir rutine uymaya hazırdırlar. Anne adayları sık sık uyku saatlerini değiştirirse bebeğe uyku düzeni oluşturmazlar. Düzenli uyku için bebeğin karnı tok altı temizse annenin işi de kolaylaşacaktır.

2 yaş bebek uyku düzeni gece uykularının düzenli ve gündüz uykularının kısaldığı bir döneme girişi işaret eder. Yatak ayırma gibi bir uygulamaya geçtiniz ve bebeğiniz uyumuyorsa ayrılık sendromu yaşıyor olabilir. Bu nedenler geceleri uyanıp yanınıza gelmek isteyebilir. Eğer çocuğun uyku problemi devam eden bir seyir izliyor ise yatak ayırmayı biraz rafa kaldırabilir ya da uyuyana kadar yanında kalarak daha huzurlu  uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz.

3 yaş çocuğun uyku düzeni içinde ayrı bir  yatağa geçiş anne ve babalarında sıkça tercih ettiği bir yoldur. Yine bebeğiniz uyuyana kadar yanında olmanız ve huzurlu bir ortam sağlamanız gece uyanmalarını azaltacak ve anne ve babalar için de daha iyi bir uyku kalitesi sağlayacaktır. 3 yaş uyku eğitimi ileriki yaşlarda daha rahat bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olacaktır.

En iyi uyku düzeni  oluşturmak için araştırmalar yapan anne ve babalar yoğun bir araştırmaya girerler. Fakat unutulmamalıdır ki her bebeğin uyku saatleri ve düzeni kendine özeldir. Saati saatine bebeğinizin uyumaması sizi korkutmamalı.

Özellikle çocuklar uykuya dalmakta sorun yaşayabilirler. Uykuya dalmak için ne yapılmalı, uykunun gelmesi için ne yapmalı diye rahatlıkla uygulayabileceğiniz çözüm yolları mevcut.

Bebeğinizin karnı tok, herhangi bir sorunda yok ama uyumayan bebek şikayetlerini duyuyorsanız uykunun gelmesi için ne yapılmalı şimdi onları öğrenebilirsiniz. Özellikle uyku öncesi, bebeği uykuya hazırlarken, çocuklar için ninni  söylemek ve ya dinletmek önerilmektedir. Bebeklerde dalma evresinde dokunuş ve bebeğe ninni daha huzurlu şekilde uyumasını sağlayacaktır.

Çocuklarda uyku düzeni sağlamak aynı zamanda motor becerilerinin gelişmesi içinde önemlidir. Bu nedenle masal okumanız, bebeklere ninni ile kaliteli uyku ortamı sağlamanız çok önemlidir. Bebeklerde uykuya dalma sorunu yaşıyorsanız bir kaç uyku rutini ile bunu çözebileceksiniz. Kaliteli uykusunu alan bebekler hem anne ve babalarını uyandırmayacak hem de uykusuz kalmayacaktır.

Uyku düzeni oluşturmak istiyorsunuz fakat ninni bilmiyorsanız ya da her gece söylemeye enerjiniz olmuyorsa, teknolojiden yaralanmaktan çekinmeyin. Çünkü bebeğiniz hemen uyumayacak ve 1 saatlik ninni, iki saatlik ninni şeklinde hazırlanmış seslere ihtiyaç duyabilirsiniz. Yapılan ufak araştırmalar ile bebeklerin uyuması için ninnileri hem öğrenilebilir hem de telefonunuzdan açıp dinletebilirsiniz. Bebeklerde uyku müzik rutinini rahatlıkla sağlayabilirsiniz.

Bebeklere ninni dinletmek, daha huzurlu uyanmalarını da sağlayacaktır. Uykudan uyanmış bebeklere ninni dinleyerek daha sakin bir karaktere sahip olmasını da  desteklemiş olacaksınız. Bebeklere ninni, çocuklara ninni uykuya dalmalarını kolaylaştıracak ve anne ve babaların rutini haline gelecektir. Ayrıyeten gündüz uykusunu düzenlemek adına da kullanılabilir. Gündüz çok uyuyan çocuklar gece uyumayabilir. Bu nedenle uyku kaçırma yöntemleri hayat kurtarıcı olacaktır. Uyku kaçırma için uyku kaçıran müzikler kullanabilirsiniz.

Bebeklerde uyku
Bebeklerde uyku

Bebeklerde uyku düzeni oluşturma annenin bebeğine huzurlu ve sağlıklı bir ortam hazırlaması ile kolaylaşacaktır. Bebeğinizi yatağa yatırdıktan sonra masal, ninni gibi metodlar uygulayarak daha kolay uyku eğitimi verebileceksiniz. Çocuğunuz masal ve ninni dinlemek için de uyku saatini bekleme durumları başlayacaktır. Her çocuk kendine özgü olduğu için her çocuğun uyku rutini de kendine özgü olacaktır. Ve anne babalar her şeyi deniyorlar fakat uyku düzeni oluşturmak zorlanıyorlar ise bir uzmandan yardım alabilirler.

Anne ve babanın kaliteli zaman geçirmesi ve sağlıklı bir uyku sağlaması çocukları için daha etkin ve huzurlu olmalarını da sağlayacaktır. Uyku rutini kazanan bebekler hem motor gelişimini sağlayabilecekler hem de daha uslu çocuklar olacaktır. Bebeğiniz her ne denediyseniz uyuyamıyorsa sağlıkları açısından bir sorun da olabilir. Hazımsızlık yapan yiyeceklerden, uyku öncesi tatlı tüketiminden , uyumadan evvel oyun oynamaktan kaçınmalısınız. Bebeğinizin uykusunu kaçıracağı için uykuya dalmasını da zorlaştıracaktır. Fakat uyguladığınız birkaç kolay yolla bebeğinizin uyku düzenini sağlayabileceksiniz. Her ne olursa olsun anne ve babaların sabırla süreci ilerletmesi gerekir. Bebeğiniz ağlayabilir, uyumamak için mızmızlanabilir fakat sağlığı açısından uyku rutini çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top