Close

Düşük Belirtileri

Hamileliğin ilk 24 haftasından önce gerçekleşen ve bebeğin kaybıyla sonuçlanan duruma düşük denir. Şayet düşük gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleşirse bu durum erken düşük olarak tanımlanır ve bu oldukça sık rastlanan bir durumdur. Erken gerçekleşen düşüklerin çoğu vücudun sağlıklı olmayan kromozomları, vücut dışına atma isteğinden kaynaklanmaktadır. 

Düşük riski yaşla da doğru orantılıdır. Kadın ne kadar geç yaşta hamile kalırsa düşük yapma ihtimali de o derece fazla olur. Sadece kadının değil erkeğin yaşı da bu hususta önemli bir etkendir.

Düşük Belirtileri 

  1. Vajinal bölgedeki kanamalar en önemli düşük belirtisi olarak tanımlanır. Bu kanamalar bazen tam olarak kırmızı renkte bazen ise kahverengi olabilir.
  2. Herhangi bir rahatsızlığa bağlı olmaksızın aniden gelişen yüksek ateş de önemli bir düşük belirtisidir.
  3. Şiddetli mide bulantısı ve kusma şikayeti de düşük belirtileri arasında yer almaktadır.
  4. Vajinal kanamanın yanı sıra ağrı şikayeti de var ise bu durum da düşük ihtimalini beraberinde getiren belirtilerdendir.
  5. Yoğun halsizlik ve sırt ağrıları da düşük belirtileri arasındadır.

Her kanama ya da lekelenme kesin olarak düşük gerçekleşecek demek değildir. Bazı kanamalar tamamen bebekten bağımsız olmakta ve hiçbir tehlike teşkil etmemektedir. 

Tekrarlayan Düşük Ne Demektir?

Sürekli olarak düşükle sonuçlanan hamilelikler tekrarlayan düşük olarak adlandırılır. Bu düşükler hamileliğin genellikle ilk 3 ayında gerçekleşir yani erken düşüklerdir. Hamileliğin, sürekli olarak düşükle sonuçlanmasının nedeni kimi zaman tam olarak bulunmasa bile bu aşılamayacak bir sorun değildir. Yıllarca tekrarlanan düşükler yaşayan nice kadının sağlıklı bir şekilde doğum yapmış oldukları bilinmektedir. 

Gecikmiş Düşük Ne Demektir?

Anne rahmindeki bebek canlı olmamasına rağmen hala orada duruyorsa bu gecikmiş düşük olarak adlandırılır. Bu gibi durumlarda anne adayına tıbbi müdahale yapılarak düşük işlemi gerçekleştirilir. 

Düşüğü Önlemek İçin Neler Yapılır?

  • Planlı bir hamilelik yaşanıyor ise hamile kalmadan önce eşlerin muhakkak bir kontrole gidip sağlık taramasından geçmesi gerekmektedir. 
  • Anne ya da babanın ailelerinde düşük yaşayan kimse varsa bunun nedenleri araştırılmalı, genetik faktörler göz ardı edilmemelidir.
  • Anne adayının kronik bir rahatsızlığı var ise ve buna bağlı olarak ilaç kullanıyorsa bununla ilgili araştırmalar yapılmalı, doktor gerekli görürse ilaca son verilmeli ya da kendisi için uygun olan bir muadiliyle değiştirilmelidir.
  • Sigara kullanımı var ise kesinlikle bırakmalıdır.
  • Alkol kesinlikle alınmamalıdır. 

Düşüğe Sebep Olan Yiyecekler

Hamilelik sırasında tüketilen bazı gıdalar maalesef ki düşüğe sebep olabilmektedir. Örneğin normal zamanda birçok hastalığa şifa olan bitki çaylarından bazıları hamilelere asla önerilmez. 

  • Rezene, fesleğen, kekik ve adaçayı bunlardan bazılarıdır. 
  • Kalp sağlığına oldukça faydalı olan kahve de içerdiği yoğun kafein sebebiyle düşüğe sebep olan şeyler arasında yer almaktadır. 
  • Yine aynı şekilde fazla miktarda tüketilen çay da düşüğe neden olan bir başka sebeptir.
  • Yoğun şekerli, tatlı gıdalar, iyi yıkanmamış özellikle yeşil yapraklı sebzeler, çiğe yakın biçimde az pişmiş et ürünleri ve sakatatlar ile midye gibi deniz ürünleri bebek bekleyen anne adayları için oldukça risk taşıyan gıdalar grubundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top