İçindekiler
Halk arasında frengi adıyla bilinen tıptaki adıyla sifiliz bir bakteri türünün sebep olduğu ve genellikle cinsel yolla bulaşan bir kronik enfeksiyon çeşididir. Frengi dünyada her yüz bin kişiden ortalama 2.5 kişide görülen bir hastalık çeşididir. Frengi hastalığı çok eski zamanlardan beri bilinmekle birlikte vücudun birçok bölgesinde görülür.
Frengi(sifiliz) nasıl bulaşır?
Frengi hastalığının en etkili bulaşma yolu, cinsel ilişkidir. Frengi, hasta insandan yani bakteriyi barındıran kişiden sağlıklı kişiye geçer. Genital bölgeyle temas sonucu vücutta bulunan bir yaradan mikrop bulaşır. Anal ve oral bölgeler bu hastalığın bulaşmasında önemli faktörlerdir. Frengi hastalığının sadece anal seks yoluyla değil öpüşme yoluyla da bulaştığı görülmektedir.
Frengi hastalığının cinsel yolla bulaşmasının yanında anneden bebeğe bulaşma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Frengi hastası olan hamile bir kadından doğmamış bebeğe geçen mikrop bebeğin anne karnında ölmesine yani ölü doğmasına neden olabilir. Mikrobun bulaşmış olduğu bebek ölü doğmasa bile bebeğe bulaşan mikrop erken doğuma sebebiyet verir ve bu da bebeğin ölmesine neden olabilir. Frengi hastalığında çok nadir rastlanılan bir durum olsa da hastalığın farklı bulaşma yolları da olabiliyor. Frengi bir kişinin kanının başka bir kişinin vücudunda bulunan yarayla temas etmesi sonucu bulaşabilir. Fakat yukarıda da söylediğimiz gibi bu çok düşük bir ihtimaldir.
Frengi(sifiliz) belirtileri nelerdir?
Frengi belirtileri mikrop vücuda girdikten sonra aşamalar şeklinde ortaya çıkmaktadır. İlk olarak 1. evrede bakteri vücuda girdikten yaklaşık olarak 2-3 hafta sonra vücutta kırmızı renkte, ıslak, etrafı belirgin fakat ağrı yapmayan yaralar meydana gelir. Vücudun bazı bölgelerinde oluşan bu yaralar oluştuktan 2-3 hafta sonra geçerler. Frenginin 2. Evresinde göğüste veya kol ve bacaklarda kaşıntısız dökülmeler meydana gelir ve cilde yayılır bu şekilde el ve ayak içleri koyu kırmızı bir renk almaktadır. Bu evre 3-4 yıl kadar sürebilmektedir. Yorgunluk, baş ve eklem ağrıları görülebilir. Kilo kaybı ve iştahsızlık görülür. Kaş ve saç dökülmeleri artar. Latent evre dediğimiz evrede belirtiler görülmemesine rağmen mikrop hala vücutta olup bu dönem 5-10 yıl kadar devam edebilir. Geç frengi dediğimiz son evrede ise ihmal edilen ve kesin tanı konulmayan olgularda hastalık başladıktan 1-25 yıl sonra üçüncü evre başlamaktadır.
Frengi tedavisi nasıl olur?
Bütün hastalıklarda olduğu gibi frengi hastalığında da erken tanı çok önemlidir. Eğer frengi ilerlemişse organlardaki hasarı geri döndürmek imkânsızdır. Öncelikle cinsel bulaşan bir hastalıktan şüpheleniyorsanız uzman bir doktora başvurmalısınız. Frengi hastalığı, doktorunuzun verdiği ilaçlar ile tedavi edilebilir. Tedavi süresi 2 yıl kadar sürebilir. Tedavi süresi bittikten sonra 10 gün daha cinsel ilişkide bulunulmaması gerekir.