İçindekiler
Anne adayları, hamile olduklarını öğrendikleri ilk andan itibaren artık iki can taşıdıklarını hissederler. O andan itibaren bebeklerinin güvenliği ve sağlığı için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya daima hazırdırlar.
Hamilelik süresince aldığınız tüm besinler bebeğinizin gelişimini yakından etkileyecektir. Bu yüzden beslenmenizdeki en ufak detaylara bile dikkat etmeli, gerekirse yemek düzeninizi önceden planlayıp liste yapmalısınız. Kafein, alkol ve sigaradan tamamen uzak durmalı, her şeyden önce bebeğinizin sağlığını düşünmelisiniz.
Hamilelikte ideal kilo alımı
Hamilelik sürecinde alınacak kilo, anne adayının da hamilelik öncesindeki durumuna göre değişmektedir. Çünkü her bireyin kilo taşıma kapasitesi ve vücut endeksi farklıdır.
Vücut indeksi 19,8’in altında olan anne adayları düşük kiloda sayılmaktadır ve hamilelik süresince 12-18 kilo almaları bebeğin sağlığı için doktorlar tarafından önerilmektedir.
Vücut indeksi 19,8 ile 26 arasında olan anne adaylarının kilosu ideal olmakla birlikte, 11-16 kilo almaları normal sayılmaktadır.
Vücut indeksi 26’dan fazla olan anne adayları temkinli davranmalıdır. Fazla kiloya sahip olmaları nedeniyle karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri kilolarını daha da artıracak ve rahatsız geçecek bir hamilelik sürecine davetiye çıkaracaktır. Bir diyetisyen ile çalışılması önerilir.
Ne kadar çok protein ve vitamin alınırsa o kadar iyi mi?
Protein ve vitaminler bebeğin gelişmesinde çok önemli rol oynarlar ve hamilelik besin programınızın temelini oluşturabilirler. Kırmızı et, beyaz et, baklagiller, süt, yumurta ve yoğurt protein bakımından en zengin besinler arasındadır. Fazlaca protein içeren besinlerden olan deniz ürünleri, fazla tüketildiğinde çok tehlikeli olabilir. Çünkü bu ürünler cıva içermektedir ve bu madde bebeğin beyin ve sinir gelişimini olumsuz etkiler.
Her gün belli ölçüde protein alınmasına özen gösterilmeli. Özellikle 7. aydan itibaren ise bebeğin protein ihtiyacı daha da artar. Bu sebeple anne adayları beslenme programını buna göre düzenlemelidir.
Fakat plansızca tüketilen aşırı protein, vücuda faydadan çok zarar verir. Yağları ayrılmamış kırmızı etin fazla tüketimi hazımsızlık ve diğer mide sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarına, çiğ et ise bebeğin gelişiminde olumsuz etkilere sebep olur. Fazla protein vücutta depolanamaz ve otomatik olarak yağa dönüşür. Bu da kontrolsüz kilo alımına yol açar. İdrarda kalsiyum boşaltımını artıran fazla protein tüketimi, böbreklerde taş oluşturabilir. Fazla vitamin alımı ise vitamin zehirlenmesine yol açabilir.
Hangi besinlerden uzak durulmalı?
Aşırı pişmiş veya fabrikalarda çok işlem görmüş etler (salam, sucuk, sosis, jambon) şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlığa yok açabilir ve mikrop taşıyabilirler.
Cıva oranı yüksek olan deniz ürünleri, son derece dikkatli tüketilmeli. Fazla tüketimi bebeğin sinir sistemine zarar veren bu besinleri haftada 1 porsiyon tüketmeniz yeterli olacaktır.
Çiğ veya az haşlanmış yumurtalar çeşitli bakteriler içerebilir. Yumurta pişirirken süre tutmaya özen gösterin.
Asitli içeceklerden ise tamamen uzak durulmalı. Yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli.
Aşırı tuzlu ve kızartmalar ile yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı. Vücudun dengesini bozacak olan tuz ve metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımını artıracak yağlı yiyecekler az ve kontrollü tüketilmeli.
Bol sebze tüketilmeli
Mevsiminde yiyeceğiniz organik ve taze sebzeler hem sizi hem de bebeğinizi mikroplardan koruyacak, bünyenizi güçlendirecektir. Semizotu, kıvırcık, ıspanak, roka, maydanoz, pazı, marul gibi yeşillikler besin değerlerinizi artıracaktır.
Alınması gereken vitaminler, asitler ve diğer besin değerleri
Bebeğin gelişimini olumlu yönde etkileyecek ve olası riskleri azaltacak bu besin değerlerini her hafta sırayla odaklanarak tüketmelisiniz.
Bu besin değerleri, Folik asit, C vitamini, kalsiyum, potasyum, B12 vitamini, iyot, dokosaheksaenoik asit, B6 vitamini, lif, A vitamini, D vitamini, magnezyum, B1 çinko, k vitamini, provitamin A karotenoidleri, B3 vitamini, demir, fosfor, protein, sodyum, E vitamini, manganez, selenyum, B7 vitamini, omega-3 yağ asitleri, B5 vitamini, kolin, B2 vitamini, molibden, omega-6 yağ asitleri ve bakırdır.