Close

Hamileyken doğru beslenin

hamilelikte-dengeli-beslenme

Hamilelikte anne ve bebeğin sağlıklı gelişimi için doğru beslenme oldukça önemli. Doğum sürecine kadar sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi geçirmek için anne adaylarının beslenmelerine epey dikkat etmeleri gerekiyor. Hamilelikte dengeli beslenme anne ve bebeğin geleceğini en çok ilgilendiren faktörlerden biridir.

Gebelikte dengeli beslenme

Anne adayları, hamilelik sürecinde çoğu zaman fazla kilo almaktan yakınırlar. Hamilelik döneminde dengeli beslenerek bunun önüne geçebilmek mümkün. Hamilelik döneminde dengeli beslenerek bebeğiniz ve kendi sağlığınız için en büyük adımı atmış sayılırsınız. Özellikle sigara ve alkol gibi zararlı maddeleri kullanmaktan kaçınarak ilk adımı atabilirsiniz. Anne adaylarının en çok karşılaştığı durumlardan biri de mide bulantısıdır. Hamileliğe bağlı olarak anne adaylarında çeşitli hormonların kat kat artması anne adaylarının beslenmesini de etkiler. Bunların önüne geçebilmek için hamilelikte dengeli beslenebilirsiniz.

Gebelikte ilk 3 ay ve sonrası

Hamilelikte dengeli beslenmek için ilk üç ay çok önemli. Hamileliğin ilk üç ayında sık sık ama az miktarda sağlıklı yiyecekler yiyerek mide bulantılarının önüne geçebilirsiniz. Özellikle yağsız yemeklerden kaçınmaya dikkat edin. Yağlı yemekler dışında baharatlı ve bol tuzlu yiyecekler de sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden hamileliğin ilk üç ayı içerisinde bunları barındıran yemeklerden uzak durmanızda fayda var.

Bunlar yerine daha hafif yiyecekler yemelisiniz. Özellikle salatalık anne adaylarının favori yiyeceği arasındadır. Hamileliğin ilk üç ayını atlattıysanız zoru başardınız demektir. İlk üç aydan sonra anne adayları biraz daha rahatlamaya başlar. Hamilelikte dengeli beslenmenin en önemli koşulu üç öğün yemeklerin arasına sıkıştırdığınız üç ara öğündür. Üç ara öğünde az ve hafif yiyecekler yemelisiniz. Buradaki amacınız tamamen kalori arttırmak olmalıdır.

Ayrıca haftada en az iki öğün kırmızı et yemeyi unutmayın. Bildiğiniz gibi kırmızı et vücudumuz için oldukça önemli bir besin. Kırmızı et kadar önemli olan bir diğer yiyecek ise yumurta. Haftada en az üç öğün yumurta tüketmelisiniz. Yumurta tüketim sayısı beş veya altı olabilir. Çok aşırı tüketirseniz çizgiyi aşmış olacağınız için size zararı dokunabilir. Buna dikkat etmelisiniz.

Ana besinler dışında badem, ceviz ve kuru incir tüketmeyi sakın unutmayın. Bunlar protein yüklü önemli besinlerden. Ara öğünlere bu besinleri sıkıştırabilirsiniz. Ayrıca hamilelikte dengeli beslenmek kadar egzersizler de önemli. Fırsat buldukça yürüyüş yapın ve imkânınız varsa mutlaka yüzün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top