İçindekiler
Hamilelik uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu süreci ister evinizde isterseniz iş yerinizde geçirebilirsiniz. Bebeğinizin sağlığını da düşünüyor ve onun için en iyisini istiyorsunuz. Peki bu durumda iş yerinizde yapacağınız birkaç değişiklikle bebeğinize uygun bir ortam yaratmaya ne dersiniz?
Hamilelikte hangi durumlarda çalışmayı bırakmalısınız?
Hamilelik sürecinde erken doğum tehlikesi var ise bu çalışma saatlerinizi ve şartlarınızı etkileyen bir durumdur. Bu süreçte doktorunuzun da tavsiyesiyle çalışmaya ara vermelisiniz. Çoklu hamileliklerde de ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir. İkiz, üçüz gibi durumlarda doktorunuza danışarak çalışma zamanınızı belirlemeniz en iyisidir. Ayrıca hamile hipertansiyonu, daha önceki geçmişinizde düşük görülmüşseniz, bebeğinizin gelişimi normalden hızlı veya yavaş ise, daha önce rahim ağzının yetersizliği ile ilgili bir rahatsızlık görülmüşse ayrıca doktorunuza görünmenizde fayda var. Çalışma saatlerinize ve vakitlerinize uzman biriyle karar vermek bu noktada yapılacak en doğru adımdır.
Doğum öncesi izni ne zaman başlar?
Doğum öncesi ve sonrası devletin anne adaylarına tanıdığı bir izin süresi vardır. Bu süreyi doğum sonrasına ertelemek ve doğum sonrası izninize eklemek gibi bir şansınız da vardır. Bu tamamen sizi kalmış bir süreçtir. Doktorunuzla karar vereceğiniz bir süreçtir. Fakat tek çocuğu olan hamileliklerde 32. haftadan itibaren izne çıkılabilir. Çoklu hamileliklerde ise 30. haftadan itibaren bu izni kullanabilirsiniz. Fakat doktor onayıyla 32. hafta ile 37. hafta arasında çalışmaya devam edip kalan süreyi doğum sonrasına aktarabilirsiniz.
İş ortamınızı hamileliğinize uygun hale getirmenin yolları nelerdir?
- Bilgisayar başında çalışırken küçük molalar verin. Kalkın ve yürüyün, bacaklarınızı hareket ettirin.
- Masanızda otururken kollarınızı açma germe harektleri yaparak hareket ettirin.
- Bu süreçte ne iş yaşamınızda ne sosyal hayatınızda ağır şeyler kaldırmaya çalışmayın.
- Eğilmeniz gereken durumlarda belinizi zorlamadan yavaşça hareket etmeye özen gösterin.
- Sandalyenizi masanıza göre ayarlayın. Ayaklarınız tam olarak yere değecek şekilde boyut ayarı yapın hatta ayaklarınızı küçük bir tabureye uzatın.
- Uzun süre ayakta durarak iş yapıyorsanız daha sık molalar verin.
- Yemek molalarınızı atlamayı asla unutmayın. İşiniz ne kadar yoğun olursa olsun bu sizin ve bebeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir.
- Yanınızda sürekli bir şişe su bulundurun.
- Sigaradan ve kimyasal maddelere yaklaşmayınız. Bulunan ortamlara bile girmeyiniz.
- 2 saatte bir tuvalete gidin.
- Yoğun günlerde kendinizi yorgun hissettiğinizde daha erken eve gidin. Kendinize yüklenmeyin.
- İlk önceliğiniz her zaman bebeğiniz olsun.