Close

6 Haftalık Gebelik: Bebeğin Gelişimi

 

6 haftalık bebek hızla büyümeye devam eder. Fetüsün beyninin yarım küreleri ile beyin ve organları gelişmeye başlar. Bebeğin kalbi bu dönemde 160 kez atarak disiplinli bir şekilde devam eder. Nabzın bu denli yüksek olması, herhangi bir yetişkinin nabzından neredeyse 2 kat fazladır.

Bu hafta da fetüsün gözleri ve kornea kısımları oluşmaya başlar. Omurga sistemi gelişmiş ve olması gerektiği durumdadır. Fetüsün büyümesini sağlayan besinler üreten plasenta, bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını giderir. Fetüsün nefes kaynağı olan ciğerlerindeki dallar gelişmeye başlar. Plasenta fetüsün vücudundaki kirli maddelerin de vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Bebeğin yanakları yüz şekli gelişerek küçük dokular oluşur. Bebeğin yüzü artık oluşmaya başlar. Burnu, kulakları ve çenesi belirginleşir ve yüz şekli giderek insana benzemeye başlar. Bebeğin kalbi güçlenir ve kalbin odacıkları oluşmaya başlar. Ve artık kalp atmaya başlar. Bebeğin bu dönemde en önemli organları gelişmeye başlar. Böbrekler ve akciğer gelişimi 6. haftada oluşmaya başlar. Akciğer 6. haftadan önce küçük tüpler şeklinde iken 6. haftadan sonra kese şeklinde yapılara dönüşür. Ciğerler bebek doğana kadar gelişimini devam ettirir.

6 Haftalık Hamile Annenin Bedeni Nasıl Gelişir?

Hamilelik zamanında, annenin bedeni çok değişmez fakat içerden değişimler mevcuttur. Bu dönemde anneler değişik hormonlar salgıladığı için yapısal farklılıklar başlar. Kan akışının hızlanması ile hamile kadın sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilir. Özellikle geceleri artan bu ihtiyaç, hamile annenin uyku düzenini bozabilir.  Ayrıca annenin böbreği kanı temizlemek için daha çok çalışır. Gelişen rahmin idrar kesesine baskı yapması, hamile kişinin idrara gitme sıklığındaki artışın sebebi olarak görülür. 6.haftadan sonra rahim karın boşluğuna doğru çıktığında bu durum normale döner. Anneler bu dönemde yapılan baskıdan kaynaklı idrar kesesi dolu olmasa bile tuvaleti varmış gibi hisseder. Yapılan idrar az olur. Ardından sık sık tekrar idrara çıkma isteği doğar. Bu noktada anne adayları idrar boşaltırken öne doğru eğilirse idrar kesesi tamamen boşalır. 6.haftada vücut bol bol sıvıya ihtiyaç duyar. Sürekli su tüketmelisiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Önceki deneyimlerinizde olumsuz sonuçlar almışsanız, 6. hafta gebeliğinde doktorla iletişiminizi kuvvetli tutunuz. Olumsuz sonuçlanan hamileliğiniz olsa bile bu durumun bir daha yaşanacağı yorumu yapılamaz. Annelerde 6. haftadan itibaren sürekli idrara çıkma isteği oluşur. Sürekli idrara çıkma isteği annede idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir. Özellikle sürekli dış ortamda bulunması gereken anne adaylarının, kamusal alandaki tuvaletleri sık sık kullanması enfeksiyon riskini artırır. Anne adayları bu durum fark edildiğinde hemen doktora başvurmalıdır. Sürekli kullanılan bir ilaç veya kronik bir rahatsızlığınız varsa hamileliğinizin başından itibaren doktora söylenmelidir. Doktor gerekli görürse sizi uzman bir hekime yönlendirir. 6.haftadan itibaren annede duygusal değişimlerde meydana gelir. Anne stres yapabilir. Sorumluluk duygusu her zaman insanları korkutur. Anne adayları bu korkularını yenmek için psikolojik destek alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top