Close

7 Aylık Bebek Gelişimi

 

Bebeğiniz gün geçtikçe büyür ve gelişir. Bu aylarda, bebeğinizin hızlı gelişimini takip etmek, sizin için biraz zor olabilir. Bebeğinizin merak duygusu bu aylarda biraz daha artacaktır. Buna bağlı olarak, ilgisini çeken her şeye dokunmak isteyecek, ulaşamadığı nesneleri elde edebilmek için ağlayacaktır. 7 aylık bebekler yeni tadımlar yapmak isteyecektir. Ekmek parçası, meyve gibi besinleri artık kendi elleriyle tutup yemek isteyebilir. Bebekler 7 aylık olduğunda hareket kabiliyetleri geliştiğinden, uyku düzenleri biraz daha normale dönerek, gece ara ara uyanmaları azalacaktır.

7 Aylık Bebekler Emekler Mi?

Bebeğinizin büyümesiyle birlikte artık hareket kabiliyetleri de gelişir. Emeklemeye yeni yeni başlayacağı için, bu evreden önce kendine özgü stili ile hareket etmeye çalışacaktır. Koltuk, masa, sehpa gibi eşyalardan tutunarak ayağa kalkmaya çalışabilir. Bu dönemde bebeğinizin sağlığı için bazı önlemler almanız gerekmektedir:

  1. Dantel ve bezlerinizi onun ulaşamayacağı yerlere örtün
  2. Masa, sehpa gibi eşyaların üzerinde kafalarına düşecek şeyler bulundurmayın.
  3. Mümkünse sehpa gibi üzerine düşürebileceği eşyaları 

çevresinden kaldırın.

7 Aylık Bebeklerde Kilo ve Boy

“Bebeğim acaba ideal kiloda ve boyda mı?” gibi soruları anneler için sürekli merak konusudur. İşte 7. ayda bebeğinizin sahip olması gereken kilo, boy ve baş çevresi:

                      Boy                Kilo               Baş çevresi

Kız              67,3 cm            7,7 kg             42,8 cm

Erkek          68,5 cm            8,4 kg             44 cm

7. ayda bebeğinizin duyuları iyiden iyiye gelişir. Bu gelişimle birlikle, sizlerin de fark edebileceği bazı değişimler yaşanır:

  • Görme yetisi oldukça gelişmiştir; yetişkin bir insan ile neredeyse aynıdır.
  • Gözleriyle, hızlı hareket eden cisimleri takip edebilir, ona doğru gelen şeyleri elleriyle yakalayabilir.
  • İşitme yetisi de, görme yetisi gibi tamamen gelişmiş sayılır. Artık sesin geldiği yönü tam anlamıyla anlayabilir durumdadır.
  • Kısık sesleri dinleyebilmek adına, bir süre etrafı dinleyebilir.
  • Bu aylarda tek sesler çıkaran bebeğiniz; anne, baba, dede, mama gibi kelimeler rahatlıkla söyleyebilir. 
  • Farklı sesleri taklit etmek isteyecektir. Onunla konuşarak ve ona kitap okuyarak farklı sesleri çıkarmasına, yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğiniz artık farklı besinlerin tadına bakmak, sizin yediğiniz besinleri yemek isteyecektir. Siz yemek yerken huysuzluk yaparak bu isteğini dile getirebilir. Doktor kontrolünde, bası takviye besinler hazırlayabilir ve verebilirsiniz. 

Bebeğinize Verebileceğiniz Bazı Ek Gıdalar

Tarhana Çorbası: İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, bebekleriniz için sağlıklı doyurucu bir gıdadır.

Yoğurt: Ev yapımı olması oldukça önemlidir. İçerdiği bol miktarda kalsiyum sayesinde, bebeğinizin kemik ve diş sağlığının korunması için önemli bir ek gıdadır.

Pekmez: Demir vitamini deposu olan pekmez, kana kırmızı rengini veren alyuvarların yapımına yardımcı olur.Kan yapıcı ve enerji verme özelliği vardır.

Yumurta: B1, B2, B12, B6, A, D vitaminlerini bolca içeren yumurta, 7.aydan itibaren bebek beslenmesinde yer almalıdır.

Et: Protein kaynağı olan et, bebeklerin kaslarının gelişimi için önemli bir gıdadır. 7. Aydan itibaren püre yapılarak öğünlerde verilmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top