İçindekiler
Gebeliğinizin 24. haftasında bebeğiniz ağırlık olarak yaklaşık 600 gramdır. Boyu ise 30-31 cm kadar olan bebeğiniz uzun bir havuç büyüklüğüne erişmiştir. Akciğer gelişiminin neredeyse tümünü tamamlayan bebeğinizin bu dönemden sonra erken doğum gibi bir durumda tıbbi bir yardım alarak hayatta kalabilmesi mümkündür.
Bundan dolayı bebeğiniz artık bir insan, bir birey olarak görülmektedir. 24. hafta itibariyle bebeğinizin duyuları artık iyice gelişmiştir. Sadece yüksek değil normal seviyedeki sesleri de duyabilir, onlara tepki verebilir. Bebeğinizin henüz hareket alanı mevcut olmasından dolayı duyduğu seslerde takla atması, sıçraması ya da tatlı bir şeyler yediğinizde içerde kıpırdanarak size tepki vermesi mümkündür.
24 Haftalık Gebelikte Anne Adayındaki Değişimler Nelerdir?
Yolun yarısını çoktan geçtiniz. Sizin için artık geri sayım başladı. Bu haftadan itibaren bebeğiniz için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Kıyafetleri, hastane takımları ve tabi ki bebek odası gibi ayrıntıları gebeliğinizin bu döneminde yavaş yavaş halletmeye başlamalısınız. Çünkü ilerleyen zamanlarda büyüyen karnınız ve biraz daha ağırlaşacak olan vücudunuzla bu işlerle ilgilenmeniz oldukça zor olabilir.
- İyice belirginleşen karnınızın içindeki bebeğinizin hareketleri günden güne artmaya devam eder. Bu bazen mide ağrıları, bazen uykusuz geceler ama elbette ki çokça da mutluluk demektir.
- Hamileliğinizin son dönemine girdiğiniz bu günlerde mide yanmalarınızdan şikayetçi olmanız mümkündür. Özellikle yemek yedikten sonra bir süre dik oturmalı, yediğiniz şeyleri hazmetmeden uykuya geçmemelisiniz.
- Bu dönemde mide yanmalarından da kaynaklı olarak, yediklerinize daha da dikkat etmelisiniz. Midenizi rahatsız edecek derecede acı, ekşi ya da tatlı olan tüm gıdalardan uzak durmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir.
- Vücudunuzun belirli bölgelerinde ödem kaynaklı şişlikler oluşabilir. Aynaya baktığınızda her zamankinden daha şiş bir yüz görebilir ya da her zaman giydiğiniz ayakkabılarınızın içine giremiyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki hepsi geçici, bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra bunların tümü bitmiş olacaktır.
24 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Hamileliğiniz boyunca sağlıklı beslenmeyi esas almalısınız. 24. hafta itibariyle de beyin gelişimini önemli ölçüde ilerleten bebeğinize bu anlamda faydalı olabilecek besinler gönderebilirsiniz.
- Örneğin ceviz, fındık, omega zengini balık gibi. Ayrıca taze, mevsim sebzeleri ile mevsim meyvelerini de bolca tüketmelisiniz.
- Yalnız meyve seçiminizde dikkatli olun çünkü muz, incir, üzüm gibi meyveler diğerlerine göre daha yüksek oranda şeker içerdiği için doktorunuzun önerdiği porsiyonların dışına çıkmamalısınız.
- Ayrıca protein açısından zengin olan süt, peynir, yoğurt ve kefir gibi ürünlerden de gün içinde doktorunuzun tavsiye ettiği miktarlarda tüketebilirsiniz.
24 Haftalık Gebelikte Spor Yapılır Mı?
Elbette yapılır ancak belli başlı kuralla riayet ederek… Kendinizi çok yormadan, spora başlamadan önce ısınma egzersizlerini es geçmeden hafif antrenmanlar yapabilirsiniz. Yürüyüş ve yüzme anne adayları için önerilen spor dalları arasında en önemli olanlarıdır. Bu yüzden temiz havada yürüyüşler yapabilir ve imkanınız varsa yüzmeye gidebilirsiniz.