Close

Nasırdan kurtulmanın kolay yöntemleri

İnsanoğlu görünüşe önem verir. Özellikle de konu eller ve ayaklar olduğunda yumuşacık ve bakımlı uzuvlar ister. Ama gelin görün ki ortada herkesin zaman zaman canını sıkan bir unsur var: Nasır. Bu yazıda nasır tedavisine dair notlar bulunmaktadır.

Nasır nedir? Belirtileri ve sebepleri nelerdir?

Vücudun, sürekli bir yerlere sürtünen bölgesindeki derinin kendini korumak amaçlı yaptığı deri artırımıdır. Yani sürekli sürtünen yerdeki deri kalınlaşması ve sertleşmesi durumudur. Bu deri ölü deridir. Genellikle el ve ayakta görünmesiyle birlikte vücudun diğer kısımlarında da görülebilir. Örneğin protez kullanan kişilerde protezin sürekli deriyle temas halinde olduğu yerde ya da sürekli keman çalan kişinin çenesinde nasır oluşumu gözlenebilir.

Nasır, genellikle normal deriden daha opak ve sarımsı renkte olup kalındır. Basınçla karşılaşınca rahatsızlık verirler ve ağrı yaparlar. Genellikle tehlikeli değildirler. Fakat nasırın hiperkeratoz adlı hastalığa dönüşme durumu vardır. Bu hastalığın belirtileri kişinin vücudunun belli yerlerinde, öz0ellikle avuç, parmak araları ve topukta derinin aşırı kalınlaşması, sertleşmesi, yer yer kabuk bağlaması ve genişlemesidir. Bu gibi bir durumda doktora başvurulmalıdır.

Nasıl oluşur?

Nasır, büyük ya da küçük ayakkabı veya ayak yapısına uymayan yüksek topuklu ayakkabı tercih edilmesinden dolayı oluşabilir.

Yanlış basma ve yürüme hareketinden dolayı oluşabilir.

Taban çökmesi denilen ayak tabanı düzleşmesinden veya ayak şekil bozukluğundan dolayı nasır oluşabilir.

Sert zeminde çıplak ayakla gezmek nasır oluşumuna sebep olabilir.

Devamlı olarak açık ayakkabı giymek nasıra sebep olabilir. Haftada en az bir gün kapalı ayakkabı giyerek ayak dinlendirilmelidir.

Nasır tedavisi

Oluşan kalın derinin nasır veya siğil olup olmadığını anlamak için öncelikle doktora başvurulmalıdır. Doktor, kalınlaşan deriyi bir miktar kazıyacaktır. Kazınan yerde eğer kanama oluyorsa bu siğildir. Fakat kanama olmayıp aksine fazlaca deri döküntüsü oluyorsa bu nasırdır. Doktor, nasır tedavisi için sizlere çeşitli ilaçlar önerecektir. Bu kazıma işlemini -veya kesme- evde, uygunsuz koşullarda veya sağlıksız aletlerle uygulamayı denememelisiniz. Bu işlemi gerçekleştirmeniz halinde savunmasız kalan derinin mikrop kapması ve mikropların burada çoğalmaları daha kolay olacaktır. Bu da farklı hastalıklara davetiye çıkartabilir.

Nasırın önüne geçmek veya nasır tedavisi için en etkili yöntemlerin başında gelen hiç şüphesiz banyo sırasında yumuşayan derinin ponza taşıyla vücuttan atılması ve sonrasında yağlı krem sürülmesidir. Nasır oluşan bölgeye sürülecek kremlerin su bazlı olmaması ve sağlıklı bölgelere sürülen nemlendirici tarzı kremlerden daha yoğun ve yağlı olmasına dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top