Close

1 Yaş İçin Faydalı Oyuncaklar

 

Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde, geçmiş dönemlerine göre çok daha aktif durumdadır. Yürümeye yeni başlayan yavrunuz, çevresini keşfetme isteği ile beraber kendisine yeni oyunlar üretir. Kendi kendine ürettiği bu oyunlar, çocuğunuzun öğrenme isteğinin bir sonucudur. Fiziksel hareketliliğin sıklıkla gözlendiği bu oyunlar sayesinde bebeğiniz temel motor becerilerini geliştirir. Oyun odası içerisinde bulunan somut nesneleri dokunarak keşfetmeye çalışır. Bu eşyaların işlevlerini basitçe zihninde şekillendirmeye başlar. Bu sayede, olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurma yeteneği gelişir. Ebeveynler, çocuklarının kendi kendilerine ürettikleri oyunlara dahil olduklarında, süreç çok daha keyifli bir hal alır. Geliştirdiğiniz yeni oyunlarla çocuğunuzun iletişim becerilerine katkıda bulunabilir, sosyal zekasının aktifleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu süreç boyunca oyunlarınızı çeşitlendirmenize yardımcı olacak birçok oyuncak çeşidi bulunur. Oyuncakları hazır olarak satın alabileceğiniz gibi birçoğunu da evinizde bulunan malzemeleri kullanarak yapabilirsiniz. 1 yaşındaki bebeğinizin gelişimine katkıda bulunacak bazı oyuncak türlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Yaratıcı Legolar

12 ayını sağlıklı bir şekilde dolduran bebeğiniz, artık çevresindeki nesneleri rahatça kavrayarak konumunu değiştirebilir. Bu dönemde, bebeğinizin yaratıcılığına katkıda bulunmak ve el becerilerini geliştirmek için büyük parçalı legolar satın alabilirsiniz. Farklı renk ve şekillerdeki legoları kullanarak çocuğunuzla beraber özgün yapılar inşa edebilirsiniz. Oyunun çekiciliğini artırmak için oyuncak bebek veya arabaları kullanarak oluşturduğunuz yapıya uygun bir hikaye yaratabilirsiniz. Bu legoları edinirken dikkat etmeniz gereken nokta; lego boyutunun çocuğunuzun yutamayacağı kadar büyük parçalardan oluşmasıdır. Oyuncak legoları güvenilir mağazalardan satın alabileceğiniz gibi uygun bir atölye ortamınız varsa evde kendiniz de üretebilirsiniz. Materyal olarak tahta kullanacaksanız, lego üzerinde kıymık kalmadığından emin olmalı ve doğal bir boyar madde kullanmalısınız.    

Parmak Kuklaları

Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde kurduğunuz birçok cümleyi anlar ve anlamlandırır. Ayrıca, birkaç kelimeden oluşan basit cümleler kurarak sizinle iletişime geçebilir. Kuklalar, bebeğinizin konuşma ve anlama becerilerini hızlandırabileceğiniz etkili bir oyuncak çeşididir. Üstelik, evde yapılması en kolay olan oyuncaklardan biri olduğu için birçok ebeveyn tarafından sıklıkla tercih edilir. Eski tişört ve çorapları kullanarak çok yaratıcı parmak kuklaları oluşturabilirsiniz. Bu yaştaki çocuğunuzun tek bir konuya odaklanma süresi oldukça kısa olduğundan, onu karşınıza alarak konuşmak yerine parmak kuklalar ile eğlenceli bir oyun oluşturabilirsiniz. Birden fazla parmak kukla ile bir masal planlayarak bebeğinizin ilgisini çekebilirsiniz. Anlatacağınız masala hem anne hem de baba kendi kuklaları ile dahil olursa çocuğun sosyal zekası ve takım ruhu gelişir. Tüm ilgi sizde olacağından, bebeğiniz oyuna çok daha uzun süre odaklı kalabilir. 

Geometrik Şekil Kutusu

Hızla gelişen bebeğiniz ilk yaşını doldurduğunda, somut ve soyut kavramlar arasında basit ilişkiler kurmaya başlar. Bebeğinizin sağ ve sol beyin gelişimini dengeleyen oyuncak çeşitlerinden biri de geometrik şekil kutularıdır. Bebeğiniz; üçgen, kare, daire, kalp gibi basit geometrik şekilleri somut olarak görüp dokunabildiği bir platform sayesinde görsel ve dokunsal hafızasını geliştirir. Bu şekilleri platform üzerinde inceleyip algıladıktan sonra uygun yerlere takıp çıkararak boyut ve şekil algısını oturtur. Başlangıçta zorlanan bebeğinize oyun içerisinde yardımcı olarak cesaretini artırabilirsiniz. Yerini doğru bir şekilde bulduğu tüm şekillerden sonra alkış gibi ödüllendirmeler ile konsantrasyonunu sürdürmesini sağlayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top