Close

18 Aylık Bebeklerde Gelişim Süreci

 

Bebeklerde 18. ayın, gelişim sürecinin en hareketli zamanı olduğu söylenir. Bu dönemde çocuğunuz sizden çok fazla ilgi, alaka, oyun ve aktivite ister. Süreç boyunca size düşen; çocuğunuz ile aranızdaki dengeyi kontrollü bir şekilde ilerletmenizdir. Bağırma, kızma, şiddet uygulama gibi çocuk üzerinde olumsuz etki yaratabilecek davranış ve hareketlerden kaçınmalısınız. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; 18 aylık bir bebeğin kilosunun 8-14 kg arasında olması beklenirken, boyunun 75-87 cm arasında olması idealdir. İletişim becerileri olarak, bu yaştaki normal bir bebekten 50 kelimeye kadar konuşabiliyor olması beklenir. Burada bahsedilen fiziksel ve mental ölçüler, genel bir ortalamadır. Ortalamanın altında ve üstünde olan değerler, her zaman için bir olumsuzluğun habercisi değildir. Fakat yine de böyle durumlarda bir uzman tavsiyesi almak, en doğru olandır.

18 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim

18 aylık bir bebek, geçmiş dönemlerine göre çok daha hızlı hareket kabiliyetine sahiptir. Artık hızlı bir şekilde yürür ve rahatça merdiven çıkabilir. El ve parmaklarını etkin bir şekilde kullanmaya başlar. Buna bağlı olarak da nesneleri rahatça tutup hareket ettirebilir, bir yerden başka bir yere taşıyabilir. Bu yaştaki çocuklar, fırlatma hareketinden büyük keyif duyarlar. Bunun yanı sıra; koltuk, sandalye gibi alçak alanlara tırmanma ve tutunarak kendini yukarı çekme gibi aktiviteleri eğlenerek yaparlar. Pek çok ebeveyn, bu gibi durumlarda tehlike sebebiyle çocuklarını engellemeye çalışır. Fakat aksine, bebek yavaş yavaş yeteneklerini keşfederken bu evrelerde ona yardımcı olunmalıdır. Gerekli güvenlik tedbirlerini alarak, bebeğinizin yapmak istediği şeyi gerçekleştirmesine yardımcı olmalısınız. Şayet aksi yönde davranıp onu yapmak istediği şeyden alıkoyar ya da başka bir şeye zorlarsanız, bebeğiniz bunu şiddetle reddedecektir.

18 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim 

Bebeğiniz artık bir buçuk yaşındadır. Yani bu dönemden itibaren sizlerin değil, bebeğinizin kuralları geçerlidir. Artık daha da enerjiktir ve bu enerjisini etrafındaki canlı ve cansız varlıklara sataşarak atma çabası içerisindedir. Bu dönemde, gösterdiğiniz olumsuz tepkilere karşı kendi tepkilerini oluşturur. Örneğin; yapmasını istemediğiniz ve uyardığınız bir konu, onun daha çok hoşuna gider ve sizinle inatlaşır. Ya da herhangi bir kızgınlık durumunda, yakınındaki birine vurarak tepkisini gösterir ve söylenenleri dinlemez. Kelime haznesinin gelişmesiyle birlikte, artık çevresindeki insanlarla iletişim kurup onlarla ilgilenmeye başlar. Buna bağlı olarak, olaylardaki neden sonuç ilişkilerini gözlemleyip çözümlemeye çalışır. Karşı karşıya kaldığı sorunları zihninde yorumlayıp onlara kendince çözümler üretir. Bebeğiniz, keyfi yerinde olduğu zamanlarda konuşma eylemine başlar ve sizinle iletişime geçer. Kelimelerinizi taklit etme çabasındadır. Verdiğiniz basit komutları anlar ve uygun tepkileri vererek uygular.

18 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Desteklenir?

18. ay, bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi için oldukça mühim bir aydır. Bu dönem boyunca mümkün olduğunca anne sütü içirilmelidir. Eğer süt miktarınız yetersiz kalıyorsa ek gıdaya geçebilirsiniz. Ek gıda verirken de sağlıklı büyümeyi desteklemek için mamalardaki besin değerlerinin uygun olduğundan emin olmalısınız. Bu konuda, doğrudan doktorunuzdan tavsiye almanız daha uygun olacaktır. Ayrıca, çocuğunuzun fiziksel olarak aktif olacağı küçük oyunlar düzenleyerek temel motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Kendi isteğiyle yaptığı tırmanma, zıplama, yürüme gibi etkinliklerde ona yardımcı olarak cesaretini artırabilirsiniz. Bebeğinizde sosyal yönü geliştirmek için ise onu karşınıza alıp tane tane ve anlaşılır bir şekilde sohbet etmeniz etkili olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top