İçindekiler
- hafta, bebeğinize kavuşmanız için artık haftaları saymaya başladığınız haftadır. Hazırlıklar yavaş yavaş tamamlanmaya başlar ve artık gönül rahatlığıyla bebek beklenir.
Bebeğiniz ve siz 34. haftada ne gibi değişikliklere uğrarsınız?
34 haftalık gebelikte bebekte meydana gelen değişiklikler
- Bebeğinizin boyu 44- 50 cm’e ulaşmış olabilir. Her geçen gün daha da çok büyüyen bebeğinizin haftada kilosu 2200 gram civarında olacaktır.
- 34 haftalık bebeğin tırnakları uzamış, parmak uçlarına yetişmiştir.
- Eğer bir erkek bebek sahibi iseniz testisleri karnından testis kılıfına doğru ilerliyordur.
- Bebeğinizin cildini koruyan tabaka, kalınlaşmaya başlar ve bebeğinizin derisindeki ayva tüyleri neredeyse tamamen kaybolur.
34 haftalık gebelikte annede meydana gelen değişiklikler
- 34 haftalık gebelikte annenin rahmi, simfitiz pubisten ölçüldüğünde yaklaşık 34 cm, göbek deliğinin tepe noktasından ölçüldüğünde yaklaşık 14 cm çıkar.
- 34 haftalık gebelikte akıntı devam eder. Bu akıntı kötü kokulu, yeşilimsi, sarımsı bir hal alıp peynir kıvamındaysa vajinal enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Eğer böyle bir probleminiz var ise doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
- Karnınız büyüdükçe mide yanmaları geçirmeniz normal bir durumdur. Büyüyen bebekle birlikte mide yukarı doğru itilir ve mide asitlerinden dolayı mide yanması oluşur.
- 34 haftalık gebelikte bel ve karın ağrısı da oluşabilir. Ancak bu ağrıların şiddetiyle beraber, karında şişme hissi yaratan kasılmalar, adet ağrısına benzer kramplar, vajinal kanama veya akıntı, mide- bağırsak semptomları, baş dönmesi ve sersemlik varsa acilen doktorunuza başvurmalısınız.
- 34 haftalık gebelikte yalancı doğum sancıları zaman zaman sizi rahatsız edebilir. Doktorunuza mutlaka bu konu hakkında danışmalı ve gerçek doğum sancısının nasıl olduğunu öğrenmelisiniz. Gerçek sancılar sürekli artış gösterir ve şiddetlenir. Şiddetli kasık ağrısının sebebi de bu yalancı sancılar olabilir.
Hamileliğinizin 34. haftasında beslenmenize de dikkat etmeye devam etmeniz gerekiyor. Bol A vitamini içeren besinler tercih edebilirsiniz. Lif yönünden zengin, besleyiciliğini yüksek atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz. Böyle atıştırmalıklar, sindirim sisteminizi rahatlatacak, kabızlık gibi problemleri azaltacaktır. Ayrıca doğuma haftalar kala nefes egzersizlerine başlamanız size doğum sırasında büyük kolaylık sağlayacaktır.