Close

Adım Adım Doğum

adim-adim-dogum-asamalari-nelerdir

Anne adayları sabırsızlıkla bekledikleri doğum zamanı geldiğinde heyecandan  ne yapacağını bilemeyebilir ve bu durumun doğal bir sonucu olarak da korkabilirler. Unutulmaması gereken bu tarz korkuların  her hamile anne adayının  başına gelebilecek  normal durumlar olduğudur.Peki doğum aşamaları nedir?

Doğum öncesinde yapılması gerekenler nedir ?

Çocuk sahibi olacak ebeveynler  doğum öncesi aşamaya çok önem vermezler. Aslında doğum anı kadar doğum öncesi de çok önemlidir.  Bu konuda önemli olan ebeveynlerin çok sakin ve telaş yapmadan bu dönemi atlatması gerektiği gerçeğidir. Ebeveynlerin telaş yapmasının pek çok nedeni vardır. En büyük etken daha çok bilgisizlikten kaynaklanmaktadır.  Bu bilgisizliği yenmek için uzmanlar tarafından destek alınması tavsiye edilir. Çünkü uzmanlar ebeveynlerin rahatlamasına ve belli konularda bilgilendirmesiyle heyecanını dengelemekte  pek çok durumda yardımcı olmaktadır.

Uzmanlar tarafından  hamile annenin doğum  esnasında  doğru nefes alışverişini dengelemesi acısından spor yapılmasıtavsiye edilmektedir. En doğru egzersiz plates veya yoga olarak kabul edilir. Bunun dışında  bir de  ebeveynlerin belirlediği hastaneye ulaşım açısından sıkıntı çekmemesi  gerekmektedir. Trafiğe en açık yol, en kestirme yol  neresi yol güzergahını öğrenmek doğum esnasında yardımcı olabilecek en büyük etkendir.

Doğum nasıl başlar ?

Hamile annenin 9 ay 10 gün süresince bebeklerinin dünyaya gelmesini beklerler . Bu bekleyiş anında anne adayının sancıları da artmaya başlar. Son haftalarda hazırlık kasılması denilen Braxton Hicks meydana gelir. Bu sancılar 5 dakikada bir gelip yaklaşık 25-30 saniye  sürmektedir. Bu sancılar annede  doğum anını başladığı algısı yaratmaktadır. Sahici sancıların başlama anında birtakım semptomlar görülür. Bunlardan ilki hazırlık kasılmalarıdır. Bu evrede rahim ağzındaki sümüksü  yapı atılır.  Bu akıntı  hafif pembe rengindedir.  Bu sayede doğuma 3 gün kaldığı  anlaşılır.  Diğer belirtiler arasında hormonel duruma bağlı olarak annenin dışkısında yumuşama  meydana gelebilir.

Doğum aşamaları nelerdir ?

Doğumun dört aşaması vardır. Bunlar açılma , doğum,  plasenta çıkışı , doğum sonrasıdır.  Rahim bebeğin doğum öncesi yaşamını sürdürdüğü, dışarıdan gelen tehlikelerden kendini koruduğu güvenli bir yerdir. Rahim ağzı kapalı bir yerdir. Doğumun başlamasıyla rahmin ağzı açılır. Bebek başı rahim ağzından  dışarıya doğru inmeye başlar ve doğal olarak annenin ıkınmaları artmaya başlar. Bebeğin dışarı çıkmasıyla en önemli aşama geçilmiş olur. Bundan sonraki süreçte bebeğin ilk muayenesi yapılır, kordonu kesilir, üzerindeki kanlar silinir ve giydirilir.  Kordonu kesilmesiyle  bebeğin plasenta ile bağı sona erer. Annenin rahim ağzı  tekrar eski haline gelmeye başlar.  Plasenta ile bağı kopan bebeğin annesinin kucağına verilerek aralarında bir bağ oluşması sağlanır.  Bu çok önemli bir adımdır.  Böylelikle annenin psikolojisinin yerine gelmesi ve anneye bebeğin ten tene  dokunması  sağlanır. Anne ile bebeğini sürekli görüştürmek  gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top