İçindekiler
Annelik, dünya üzerindeki en kutsal deneyimlerden biridir. Aynı zamanda da en çok emek isteyen, en meşakkatli, en yorucu ve keyifli işidir dünyanın. Henüz bebeğiniz rahminizdeyken türlü zorluklar yaşamaya başlarsınız. Bulantı, kusma, sık idrara çıkma, bel ağrısı, stres, yorgunluk vb. Hal böyleyken bir de iş yaşamında geçirilen gebelik süreçlerinin anne adayı için nasıl kolaylaştırılabileceğini sizin için araştırdık.
Gebeliğin iş yaşamına fiziksel etkileri ve neler yapılabileceği
Fiziksel aktivitenizin yoğun olduğu bir işe sahipseniz, düşük yapma, erken doğum ya da yüksek tansiyon sorunları yaşama ihtimaliniz olabilir. Özellikle hamileliğin erken yani düşük riski taşıdığı dönemiyle, doğuma yakın süreçlerinde işinizi mümkün olduğunca hafifletmeye çalışın. İş yerindeki arkadaşlarınızdan destek istemekten çekinmeyin, sonuçta her zaman hamile kalmayacaksınız. Aksi durumda doğum sonrası izinlerinizin bir kısmını bu aşamada kullanmaktan çekinmeyin.
Kimyasal ya da zararlı maddelerle iç içe olduğunuz bir çalışma ortamınız varsa, maske kullanmak, sık sık temiz hava almak ve belli aralıklarla kan tahlili yaptırmak faydalı olacaktır. Tabi bahsi geçen çalışma ortamı yüksek riskler içeriyorsa, bebeğinizin ve sizin sağlığınız için işe ara vermeyi de düşünebilirsiniz.
Hamilelikte dengeli ve sağlıklı beslenme de çok önemlidir. Sabah kahvaltınızı evde ve iyi bir şekilde yapın. İş yerinizin öğlen yemekleri konusunda yetersiz olduğunu düşünüyorsanız mümkün olduğunca kendi hazırladığınız sağlıklı yemeğinizi işinize götürün.
Gün içerisinde, özellikle öğlen dinlenmeye çalışın. Eğer oturarak çalıştığınız bir işiniz varsa iki saat arayla ofiste kısa yürüyüşler yapın.
İş hayatının gebelikte psikolojik etkileri ve neler yapılabileceği
Eğer çok stresli bir işe sahipseniz, (finans alanı, yöneticilik vb.) doğum sonrası izinlerinizi kullanmaktan çekinmeyin. Bebeğiniz için ruh sağlınız da en az fiziksel sağlığınız kadar önemlidir.
İş yerindeki yakın arkadaşlarınız ya da konuşabileceğinizi düşündüğünüz kişilerle sorunlarınızı paylaşmaktan ve yardım istemekten çekinmeyin.
Fırsat bulduğunuz zamanlarda doğa yürüyüşleri yapın. Mümkünse şehirden ve gürültüden uzak yerleri tercih edin. Değilse de park, sahil vb. yerlerde sık sık yürüyün.
Hamile yogası, pilates gibi hamileler için uygun ve rahatlatıcı sporları yapın. Hem stresiniz azalacak hem de daha sağlıklı bir gebelik süreci geçireceksiniz.
Bazı durumlarda hamile olduğunuzu ve alıngan davranabilmiş olduğunuzu unutmayın. Belki de iş arkadaşınız ya da patronunuz sizi kıracak bir şey söylememiştir, kendinizin farkında olmanız da sizi rahatlatacaktır.
Çalışan Hamileler İçin Kanunlar Neler Söylüyor
Doğum izni doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftadır. Çoğul gebeliklerde ise 18 haftadır.
4a ssk kapsamında çalışıyorsanız süt izniniz günde 1,5 saattir. 4c emekli sandığı kapsamında çalışıyorsanız da doğum sonrası analık izin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay ise günde 1,5 saattir.