Close

8 Aylık Bebek Gelişimi

Zaman su gibi akıp geçti ve bebeğiniz 8 aylık oldu. Bebeğinizin artık sizinle biraz daha fazla iletişime geçtiğini fark edebilir bir şeylere tepkiler verdiğini görebilirsiniz. Bebeğiniz emekleme hareketlerine başlar bu ayda emekleyip herhangi bir nesneyi, oyuncağını arar bulur. Duyduğu bir sese dönebilir ya da dik oturup etraftakileri seyredebilir. Bir yerlerden güç alarak yerden kalkar. Otururken birilerine tutunup ayağa kalkar ve nesnelerden, mobilyalardan güç alarak ilerler. Bebeğiniz artık sizin dikkatinin daha fazla çekmek isteyecek ve onunla daha fazla ilgilenmenizi isteyecektir. Bu yüzden bağırarak ya da sesler çıkartarak sizin dikkatinizi çekmeye çalışabilir.

8 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

8 aylık kız bebekler ortalama 8.2 kilogram ağırlığında ve 68.5 santimetre uzunluğunda olmalıdır. Baş çevresi uzunluğu ise 43.4 santimetre olmalıdır.

8 aylık erkek bebekler ortalama 8.9 kilogram ve 70 cm uzunluğunda olmalıdır. Baş çevresi uzunluğu ise 44.5 santimetre olmalıdır.

8 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

8 aylık bir bebek kelimelerin ve hareketlerin ne anlama geldiğini çok iyi anlarlar. Anlam kurma yetileri gelişir. Söylenen kelimelerin ne ifade ettiğini bir uyarı mı yoksa onay mı olduğunu hemen anlayabilir.

8 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebeğiniz eşyaları, nesneleri çok daha  iyi anlar ve kavrar. Eşyaların, nesnelerin ne anlama geldiklerini ne işe yaradıklarını anlarlar. Yapılanlarla ilgili sebep ararlar, sonucunu düşünür ve bulurlar. Ayrıca böylelikle kavramları öğrenirler. Bu sebeple gelişimine katkısı olacak oyuncaklar alın ve oynamasını sağlayın. Mesela bir çubuk ve o çubuğa halkaları geçirmeye çalışsın. Eğitici sesli oyuncaklar da bebeğinizin 8. Ayda gelişiminde çok büyük yer edecektir. 

8 Aylık Bebeğin Beslenmesi

8 aylık bebeklerde anne sütü azalmaya başlar ve ebeveynler günlük ek gıdalara geçmeye başlarlar. Ek gıda bu ayda çok önemlidir. Ama yine de anne sütünden tamamen mahrum bırakmayın, günde bir ya da iki kez anne sütüyle besleyin. Bebeğinizin bu ay parmak besinlere geçiş yapmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü parmak besinler bebeğin kendi kendine yemek yemesini sağlar. Bu da onun özgüven açısından gelişimini artırır.

Bebeğinizin parmaklarını kullanabileceği besinler vardır. Bunlar bebeğin kendi kendine parmaklarını kullanarak alıp yiyebileceği yiyeceklerdir. Bu yiyecekler bebeğinizin bağımsızlık duygusunu geliştirir ve psikolojik yönden onu olumlu etkiler. Bu parmak besinleri bebeğinizin diş etleri arasında kolayca dolaştırabileceği, kolaylıkla çiğneyip yutabileceği türden besinler olmalıdır.

Örnek olarak muz, yumuşak kayısı, şeftali, ekmek içi, brokoli vb.

Bunların hepsi bebeğinizin damağıyla rahatlıkla ezebileceği kıvamda olmalıdır. Bunları bebeğinizin önüne plastik bir tabakla birlikte koyup yemesini sağlayabilirsiniz. Hem tabağı kırıp kendine zarar vermesinden çekinmezsiniz hem de bebeğinizin gelişimini onu izleyerek görebilirsiniz.

Uyku Düzeni

8 aylık bir bebeğin uykuları düzenli olmalıdır. Günde 10-13 saat uyku çekmesi gayet normaldir. Ayrıca gece uyanmaz. Fakat bu aylarda bebeğiniz ayrılma korkusu yaşayabileceği için uyumak istemeyebilir. Eğer kendi yatağında kendi kendine uyumayı öğrettiyseniz bu sorunu yaşamayacaksınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top