Close

8 Aylık Bebek İçin Beslenme Tavsiyeleri

 

8 aylık bebekler bu dönemde anne ve babayı rol model olarak alırlar. Artık mama sandalyesine oturarak sizinle yemek yemek isteyeceklerdir. Bu aylarda besin kısıtlamaları daha da azalır. Tanıştığı ürünlerin yanına yeni ürünler ekleyerek anne sütünün yanında bir de ek gıda vereceksiniz. Çiğneme fonksiyonları daha da artacağı için rendelemek yerine doğranmış ürünleri verebilirsiniz. Bebekler 8. aylarında dillerini iki yöne hareket ettirerek lokmayı ağızlarında döndürme yeteneği kazanırlar. Kendi kendilerine yemek yemeyi öğrenmeleri için eline çubuk şeklinde salatalık ve havuç gibi gıdaları verebilirsiniz.

8 aylık bebekler, kendi kendilerine oturup, kalkabildikleri ve çevrelerindeki olaylarla etkileşimleri artığı bir döneme girerler. Nesneleri ve yiyecekleri alabilirler. Kendi kendilerine beslenebileceklerinin sinyallerini size gösterirler. Bu aylarda bebeklerde BLW (Bırakın çocuklar kendi beslensin) yöntemini kullanabilirsiniz. Yemekleri kavramaları, ağızlarına götürmeleri hem motor faaliyetlerinin gelişmesini hem de göz ve el koordinasyonunun artmasını sağlar. Hem de bebeğinizin özgüven kazanmasını da sağlamış olursunuz.

Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bebeğinizin 8 aylık olsa bile dişleri tamamlanmadığı için hala lokma boyutunda ve yumuşak besinlerle beslenmesine özen gösterin. Küçük yarım kalem boyunda iki parmak büyüklüğünde pişmiş havuç, taze ve yumuşak haşlanmış kabak tarzı yemekler verebilirsiniz. Üzüm, fındık ve leblebi gibi boğazına kaçabilecek yiyeceklerin verilmemesi gerekir.

8 Aylık Bebekler Ne Yer?

  • 8 aylık bebeğinize, öğünlerinde sadece 1-2 kaşık yemesi şartıyla, çatalla ezilerek, içine de biraz yoğurt ekleyerek makarna, bulgur pilavı, ev eriştesi veya dolma içi yedirebilirsiniz. Bunlarla besleyerek sofra gıdasına alıştırmış olursunuz.
  • Yemeklerin içine ezerek veya rendeleyerek cüzi miktarda soğan ve sarımsak ilave edebilirsiniz. Soğan ve sarımsaklarda bulunan doğal antibiyotik özelli bebeğinizin direncini yükseltir. 
  • 8. ayın bitimine doğru eğer ki ailede alerji de yoksa, infantil kolik tarzı alerji düşündürebilecek bulgular da oluşmuyorsa balık yedirilebilir. A vitamini ve D vitamini ekstra olarakta Omega 3 açısından zenginliği sayesinde, beyin ve kemik gelişiminde bebekte büyük katkı sağlar. Bilmelisiniz ki beyin gelişimi çocuğunuz 5 yaşına gelene kadar devam eder ve balık zihinsel gelişimde tüketilmesi gereken çok önemli bir besindir. Balık verilirken aşırı ufak dahi olsa kılçık olmamasına dikkat edin. Çorba olarak verecekseniz eğer, kılçıkların hepsini tek tek ayırmalısınız. 
  • Kırmızı mercimek veya sarı mercimek iyi pişirilirse eğer bebek için iyi bir protein kaynağıdır. 
  • Alerjisi olup olmadığını öğrendiyseniz ve alerjisi olmadığına eminseniz, blenderdan geçirerek meyve pürelerinin içine 1 tatlı kaşığı eklenerek ceviz, fındık ve badem verilebilir. Ceviz, badem ve fındık kesinlikle direkt verilmemelidir. Çünkü boğazına kaçması ciddi sorunlar oluşmasına yol açabilir. 
  • Çocuğunuz ne kadar yemek istiyorsa o kadar besin vermelisiniz. Doymuş olan bebeğe zorla yemek yedirmeye çalışmak uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.

Anne Sütü Kesilmeli Midir?

Anne sütünün 12 aya kadar ana öğün olması çocuğunuzun gelişimi açısından önem taşır. 8 aylık bebeklerde anne sütü ek öğünlere oranla %50 civarında olmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top