Close

Dış gebelik riskini arttıran en önemli faktörler

Hayatımızda bir defa dahi olsa duyduğumuz dış gebelik aslında nedir? Dış gebelik denince aklımıza gelenlerle gerçekler aynı şeyler mi? Doğumun gerçekleşmediği bu gebelikle ilgili merak edilenlere bakalım.

Dış gebelik nedir, tespiti nasıl yapılır?

Döllenen yumurtanın rahim içerisinden başka bir yerde bölünüp çoğalmaya devam etmesidir. Oluşan embriyonun büyümeye devam edemeyeceği bir ortamda yani plasentanın oluşamayacağı bir ortamda olmasıdır. Bakıldığında tüm hamileliklerde yumurta rahim dışında döllenir. Yaklaşık 10 gün içerisinde rahime ulaşır ve buraya yerleşir. Dış gebelikte sorun; rahim içine giden yollarda tıkanma, darlık, yumurtanın başka bir yere yapışması ve başka sebeplerle rahime ulaşamaması ve buna bağlı olarak uygunsuz koşullarda büyümeye başlamasıdır.

Doktorunuzun yapacağı testler ve ultrason görüntülerinden dış gebelik teşhis ediliyor. En önemli belirti karın ağrısı lakin ayırıcı bir tanı kriteri olmadığı için teşhis için yeterli değildir. Hamileliğiniz sırasında size normal gelmeyen bir durum hissettiğinizde en kısa sürede hekiminize başvurmalısınız.  Genelde karın ağrısı ve kanamayla devam eden bir süreçtir.

Dış gebelik riskini arttıran faktörler nelerdir?

Korunma yöntemlerinden biri olan spiral kullanımın dış gebelik riskini az da olsa arttırdığı gözlenmiştir.  Spiralin tüplere uyguladığı baskı buna neden oluyor olabilir. Ya da spiralden dolayı oluşan enfeksiyonlar olabilir. Önlem olarak düzenli kontrole gidilmeli akıntı enfeksiyon belirtileri dikkate alınmalıdır.

Üreme bölgesinde yapılan ameliyatlar, tedavi edilmemiş iltihaplar, kist oluşumu ve geç hamile kalmak risk faktörleri arasındadır. Önceden dış gebelik yaşamış kadınlarda da risk yüksektir.

Tedavi yöntemleri

Başlangıç aşamasında ilaçla tedavi uygulanır. Bu tedavide yanlış yerde büyüyen embriyonun gelişimi durdurulur ve ortadan kaldırılır. Bu yöntemde ameliyat olmadığı için daha kolay olur. Erken teşhis bu konuda kadının sağlığı içinde önem taşımaktadır.

Cerrahi yöntemler kanaması olan hastalar için kullanılır. Açık ameliyat şeklinde olanı fazla kullanılan eski bir yöntemdir. Kapalı operasyonlar yeni yeni çoğalmakta ve açık yönteme göre daha iyi sonuçlar elde edilmektedir. Hasta açısından da daha iyi bir yöntemdir. Ameliyat dikişi acısı olamadığı için daha sağlıklı bir yöntemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top