Close

Siz ve bebeğiniz için folik asit

hamilelikte folik asit kkullanimi eniyikadiin

Sizin için folik asit

Folik asidin günümüzün yaygın tehlikelerinden olan kansere karşı sizi koruduğunu biliyor muydunuz? Folik asit, başta göğüs ve rektum olmak üzere; kolon, pankreas ve beyin kanserlerine karşı sizin yanınızda savaşır. Ayrıca kalp rahatsızlıklarını da anne adayından uzaklaştırdığı bilinmektedir. Bunların yanında düşük yapma ihtimalini de azalttığını gösteren çalışmalar mevcut.

Bebeğiniz için folik asit

Folik asit merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarını engelleyebiliyor. Erken dönemde folik asit takviyesi, merkezi sinir sisteminin temeli olan omurganın gelişimine önemli oranda katkıda bulunur. Folik asit takviyesi omurgada minik bir açıklık (Spinabifida) gibi problemlerden, bebeğin kafatası ve beyninin gelişmemesine (Anensefali) kadar birçok sorunun önüne geçebilir.

Gebeliğin erken haftalarından itibaren başlanan folik asit takviyesinin otizm riskini düşürdüğü biliniyor. Çeşitli araştırmalar tarafından kanıtlanan bu bilgi, son zamanlarda ortaya çıkan bulgularla zıtlığı yüzünden tartışmalı bir konu. Her ne kadar doğru zamanda ve miktarda folik asit takviyesinin otizm riskini azalttığı bilinse de gereğinden fazla folat (kandaki folik asit) ters etki yapabiliyor. O yüzden, gebelik sürecinde doktor kontrolünde folik asit kullanımı daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Folik asit barındıran besinler

Yukarıda geçen faydalarının yanı sıra doğrudan bebeğinizin büyümesini de hızlandıran folik asit, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bolca mevcuttur. Kuşkonmaz, brokoli, bamya, brüksel lahanası, karnabahar, pancar, turunçgiller, avokado, kuruyemişler ve kereviz gibi besinler de folik asit yönünden zengindir.

Ne zaman ve ne kadar folik asit?

Birçok araştırma göstermektedir ki folik asit takviyesi sürecini gebelikten önce başlatmak daha verimli sonuçlar doğurmaktadır. Çoğu uzman da bu sonuçlar ışığında hastalarını folik asit takviyesi almaya teşvik etmektedir. Fakat hamileliğin ilk haftalarından sonra artık vücuttaki folik asit eksikliği sonlanır. Dolayısıyla, tavsiye edilen zaman diliminden sonra devam edildiği takdirde ihtiyaç fazlası bir folat ortaya çıkar. Belirtildiği üzere kanda gereğinden fazla miktarda folik asit bulunması otizm riskini arttırabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top