Close

Anne adayları için gebelik terimleri sözlüğü

gebelikle-ilgili-terimler-eniyikadin-saglik

Plasenta: Rahim duvarına bağlı olarak damarlar yoluyla anne ve bebeği birbirine bağlayan, kan sirkülasyonunu sağlayan aynı zamanda bebeğin beslenmesini ve anne karnında nefes almasını sağlayan çeper. Göbek kordonu ile rahime bağlıdır.

Amniyon Sıvısı: Plasentanın içinde bulunan bebeğin yüzdüğü sıvıdır. Sürekli yenilenen bu sıvı gebeliğin ikinci üç ayında, tamamı 3 saatte değişmektedir. Amniyon sıvısı bebeğin idrarı ve annenin kanından oluşmaktadır. Doğumdan önce gelen su yani kısaca gebelerin doğumdan hemen önce ‘’Suyum geldi!’’ dedikleri sıvı amniyon sıvısıdır.

Amniyosentez: Amniyon sıvısından alınan bir örnek ile bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi edinmek için uygulanan bir yöntemdir. Genel olarak 40 yaş ve üstü gebeliklerde ortaya çıkabilmesi muhtemel down sendromu riskine karşı olup olmadığını sorgulamak amacıyla yapılır. Bebeğin genektik haritasına bakılır ve kromozomları bu sayede incelenir.

Kordosentez: Plasenta içindeki bebeğin göbek kordonuna dışardan bir iğne vasıtasıyla kan alınması işlemi. Bebeğin genetiği ve kan hastalıkları barındırma riskinin olup olmadığının öğrenilmesi açısından çok önemli bir işlemdir.

Embriyo: Döllenmeden sonra gerçekleşen ve hamileliğin 8’inci haftasına kadar süren bebeğin ilk gelişim dönemidir. Henüz anne karnındaki bebeğin tüm organları oluşmamıştır bu safhada. Sadece hamileliğin ikinci haftasından itibaren bebeğin kalbi atmaya başlar.

Fetüs: Sekiz haftalık embriyo sürecinden sonra bebeğin doğuma kadar içinde bulunduğu evredir. Bu evrede artık bebeğin organları oluşur. 16 ila 22 haftalar arasında bebek ilk tekmelerini atmaya başlayacaktır bu evrede. Bu evre “Cenin” evresi olarak da adlandırılabilir

Epidural (Anestezi): Sıklıkla normal doğumlarda kullanılan bir anestezi yöntemi olup, bel omurları arasına yapılan bir iğne ile gebenin belden aşağısını ve doğum sancısını hissetmemesi sağlanır. Gebenin omurları arasından tüm belinin aşağısındaki sinirlerin uyuşturulup rahatlaması sağlanır. Duruma göre doğumdan sonrada bu anestezi yöntemine gebenin ağrılarını hafifletmek için başvurulabilir.

Spinal (Anestezi): Tıpkı epidural anestezide olduğu gibi yine bel omurlarından yapılan bir iğne vasıtasıyla belden aşağısının yoğun şekilde uyuşturulmasıdır. Epiduralden farkı ise daha eski bir anestize yöntemi olmasıyla birlikte sonrasında başta, kollarda ve sırt bölgesinde yoğun ağrı meydana getirmesidir. Bol sıvı tüketimi ve özellikle kafeinli içecekler tüketilmesi anestezi sonrası ağrıların dindirilmesine yardımcı olmaktadır.

 

Prezantasyon: Bebeğin doğum sırasında vulvadan hangi kısmıyla geldiğini belirtme için kullanılan bir terimdir. Baş ile gelme en sık ve normal doğumlarda en sağlıklı olan gelme şeklidir. Fakat aksi durumlarda ters prezantasyon görülebilir. Yani bebek ayak, makat, kol gibi farklı prezantasyonlarda gelebilir.

Non-Stres Test (NST): Gebelik takibinde kullanılan kardiyotokografi denilen bir cihaz kullanılır. Bu cihaza bağlı detektörler annenin karnına bağlanarak bebeğin hareketleri, kasılmaları, kalp atışları kaydedilir. Bebeğin iyi olup olmadığını anlamak için kullanılır.

İkili Test: Gebeliğin 11-14 testi olarak da bilinir. Gebelik döneminin 11 ile 14 haftaları arasında yapılan bu test anneden kan alınıp, aynı zamanda bebeğinde ultrason görüntülerindeki bazı istatistik değerlerin karşılaştırılması yoluyla yapılmaktadır. Test sonucunda alınan bir yüzdelik oran sonucunda eğer ki annede riskli bir durum söz konusuysa amniyosentez testi ile bir teşhis koyulmaktadır. Testin yüzde 90’lara varan bir güvenilirli olduğu söylenilmektedir.

Üçlü Test: Bu test ise gebeliğin 16. Ve 18. Haftaları arasında yapılan bebeğin bir anomali sahibi olup olmadığını anlamak için başvurulan testtir. Bu anomalilerden en yaygını down sendromu’ dur. Güvenilirliği yaklaşık yüzde 70 olan bu test, anneden kan alınması yoluyla yapılan bir kan testidir.

Aktif Doğum Süreci: Gebenin suyunun gelmesinin ve rahim ağzının 4 cm kadar açılmasıyla başlayan ve bebeğin doğumuna kadar devam eden süreçtir. Rahim ağzı 10 cm’e kadar açılabilir bu süreçte.

Genetik Tarama: Genelde anne ve babanın gebelik sürecinden önce yaptırması gereken bir dizi testtir. Anne ve babanın genetik yapısı incelenir ve böylece eğer taşıyıcı oldukları ya da o zamana kadar farkında olmadıkları bir hastalıkları var ise ortaya çıkarıp, o hastalığa göre önlem, destek ve tedavi ile beraber sağlıklı bir bebek için sıkıntısız gebeliği en üst düzeye çıkarmak için yapılması gereken testlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top