Close

Anne karnında hangi hastalıklar teşhis edilebiliyor?

Çocuğunu sağlıkla kucağına almak kuşkusuz her ebeveynin en büyük dileğidir; fakat bazen maalesef bu dilek gerçek olamayabiliyor. Daha doğmayan bebeğinin hasta olduğunu öğrenen ebeveynler telaşa kapılıyor; ancak anne karnında teşhis ve tedavi mümkün. İşte anne karnında tespit edilebilen o hastalıklar.

ANNE KARNINDA HASTALIKLAR NASIL TESPİT EDİLİYOR?

Yapılan testler sonucunda bebeğin hasta olduğuna karar verilirse, bazı hastalıklarda, tedavi mümkün olabiliyor. Tarama testleri, ultrasonografi ve kan tahlili gibi bazı testler sonucunda bebeğin hastalığı %99 oranında tespit edilebiliyor.

ANNE KARNINDA HANGİ HASTALIKLAR TESPİT EDİLEBİLİYOR?

Anne karnında tespit edilebilen hastalıklardan 10 tanesi şu şekilde listelenebilir:

  • Böbrek hastalıkları
  • Akciğer hastalıkları
  • Kalp – damar hastalıkları
  • Yarım damak – dudak anomalisi
  • Beyin ve sinir sistemi anomalisi
  • Cücelik
  • İskelet anomalisi
  • Down sendromu
  • Karın ön duvarı anomalisi
  • Nöral tüp defekti

HASTALIKLAR HANGİ TESTLERLE TESPİT EDİLİR?

Anne karnında yapılan testler “tarama testleri” ve “tanı testleri” olmak üzere ikiye ayrılır. Tarama testleri bebeğin hastalık sahibi olma ihtimalini belirler. Eğer tarama testine göre bebeğin hastalık sahibi olma ihtimali yüksek çıkarsa, tanı testleri yapılır ve hastalık teşhisi konur. Testlerin her biri için yapılabilecek belli haftalar vardır ve riskleri azaltmak için bu haftalara uyulmalıdır. Anne karnında tespit edilebilen hastalıklar için şu testler yapılmaktadır:

Kriyonik villus testi: Bu test hamileliğin 10. ve 14. haftaları arasında yapılmalıdır. Down sendromunu tespit etmek üzere yapılan bir tanı testidir.

Hepatit B ve HIV virüsü testleri: Bu testler hamileliğin 11. ve 13. haftaları arasında yapılması gereken testlerdir. Anneden alınan kana yapılan testler sonucunda HIV virüsüne veya hepatit B virüsüne rastlanırsa, bunların bebeğe geçmemesi için gerekli önlemler alınır. Eğer önlem alınmazsa bebek annenin kanından bu virüsü alabilir. Doğduktan sonra anne sütünden bile virüs geçebilir.

Ense sıvısı testi: Bu testte anne karnındaki bebeğin ensesinde biriken sıvıya bakılır. Down sendromu riski taşıyan bebeklerde ensede daha fazla sıvı birikir. Yani down sendromunu tespit etmek üzere yapılan bir testtir. Hamileliğin 11. ve 14. haftaları arasında yapılması gerekir.

İkili tarama testi: Gebeliğin 11 ve 14. haftalarında yapılan bir testtir. Kromozom bozukluklarını, spina bifida ve down sendromu gibi hastalıkların riskini saptar.

AFP testi: Hamileliğin 15. ve 20. haftaları arasında yapılmalıdır. Bebeğin sinir sisteminde bir hasar olup olmadığını tespit eder. Aynı zamanda down sendromu riskini de ortaya koyabilmektedir.

Üçlü tarama testi: 15. ve 20. haftaları arasında yapılan bir testtir. Tıpkı ikili tarama testi gibi kromozom bozukluklarını, spina bifida ve down sendromu gibi hastalıkların riskini saptar.

Amniyosentez: gebeliğin 16. haftasında yapılan bir tanı testidir. Tarama testlerindeki gibi down sendromu, spina bifida ve kromozom bozukluğu gibi hastalıkları teşhis eder.

Ultrason taraması: Gebeliğin 18. ve 20. haftaları arasında yapılan ultrason taramasıyla bebeğin tüm organları incelenir. Uzuvlarında veya organlarında olan bozukluklar bu hafta yapılan taramayla tespit edilebilir.

Bebekten alınan kan testi: Hamileliğin 18. ve 20. Haftaları arasında yapılan bu testte bebeğin kromozom sayısına ve kanında hastalık olup olmadığına bakılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top