İçindekiler
Hamilelikte kansızlığın yol açtığı sorunlar nelerdir?
Anne adayının vücudundaki kansızlık önlenemediği takdirde
- Erken doğum,
- Doğum sonrası kanama riski,
- Bebekte gelişme geriliği
- Bebekte davranış bozukluğu
gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum için, hamilelik öncesi süreçten başlanılarak demir eksikliğinin hekimler tarafından gözlenmesi tavsiye edilir.
Kansızlığın belirtileri nelerdir?
Kansızlığın en önemli belirtileri kişide
- Halsizlik
- Çabuk yorulma
- İştahsızlık
- Göğüs ağrısı
- Mide ve bağırsak problemlerinin baş göstermesi
gibi etkilerdir. Her anne adayının kan değerlerini bilmesi ve düzenli olarak kontrol ettirmesi hem kendi hem de bebeğin sağlığı için gereklidir.
Hamilelikte demir kullanımı
Yetersiz ve dengesiz beslenme başta olmak üzere, bağırsak parazitleri, sık doğum yapmak, kan kaybetmek gibi durumlar demir eksikliğine yani kansızlığa sebep olur. Gebelikte ise kan hacmindeki artış sebebiyle vücudun ve bebeğin ortaklaşa ihtiyaç duyduğu demir oranı günlük 2 mg’dan 4 mg’a çıkar. Bu sebeplerle gebelik öncesi kan değerlerinin ölçülerek mevcut demir eksikliği de hesaplanması gerekmektedir
Hayvansal gıda ve et tüketimi ile c vitamini içeren gıdalardan tüketim ihmal edilmemelidir. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan alabildiğimiz demirin yalnızda %10’u vücut tarafından emilebilmektedir.
Hamilelikte kansızlık tedavisi
Gebelikte kansızlık tedavisinin amacı demir takviyesi ile demir depolarının doldurularak demir eksikliğinin giderilmesidir. Bu amaçla kırmızı et, kuru bakla, tahıl, taze sebze, kuru meyve gibi demir yönünde zengin bir diyet ve demir takviyesidir. Demir eksikliği tedavi edildikten 3 ay sonraya kadar tedavinin devam ettirilmesi önerilir. Kansızlık tedavisi görürken emilimi azaltan yumurta, süt ürünleri çay ve kahve tüketiminden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.