Close

Hamileliğin Altıncı Haftasında Ne Gibi Değişimler Olur?

eniyikadin-hamileligin-altinci-haftasinda-ne-gibi-degisimler-olur

eniyikadin-hamileligin-altinci-haftasinda-ne-gibi-degisimler-olur

Hamileliğin altıncı haftasında bebeğinizin yüzü şekillenmeye, yanakları ve çene bölgesi oluşmaya başlıyor. Bebeğinizin kalbi, 5. hafta ile şimdiki arasında bir ara atmaya başladı. Hatta bu hafta bir ultrasonda duyulacak gümbürtüyü bile duyabilirsiniz.

Buna boşuna cenin pozisyonu denmez: Ufacık “kuyruğu” ile tamamlanmış küçük bir kurbağa yavrusuna benzeyen bebeğiniz, bacak tomurcukları gövdesine sıkışmış şekilde kıvrılır.

Tam gelişmiş hamilelik semptomlarıyla baş ediyor olabilirsiniz, ancak pek çok iyi haber de var. Üst kısımdaki belirgin yumrudaki doku kıvrımları- baş- bebeğinizin çenesine ve yanaklarına doğru gelişir ve sonunda sevimli bir yüze dönüşür.

Ve kafanın her iki yanındaki küçük girintiler, bebeğinizin ailenin anneniz tarafından miras kalmasını umduğunuz tatlı gamzeler mi? Hayır, yapım aşamasında kulak kanalları. Yüzdeki küçük noktalar birkaç hafta içinde gözleri ve düğme burnunu oluşturacaktır.

Hamileliğin altıncı haftasında bir şeyler şekilleniyor: böbrekleri, karaciğeri ve ciğerleri ile şu anda dakikada 110 kez atan (ve her geçen gün daha da hızlanan) küçük kalbi.

Altı Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

6 haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin 2. ayındasınız. Sadece 7 ay kaldı! Hala sorularınız mı var? İşte hamilelikte haftalar, aylar ve trimesterlerin (3 aylık dönem) nasıl bölündüğüne dair biraz daha bilgi.

Altı Haftalık Gebelik Belirtileri

Altı haftalık gebelikte göğüsleriniz büyüyor gibi görünüyor. Hamileliğiniz sırasında bu da muhtemelen son derece hassas oldukları anlamına gelir. Göğüs hassasiyeti, gebeliğin en yaygın semptomlarından biridir, muhtemelen 4. ila 7. haftalarda çok erken başlar ve ilk üç aya kadar sürer.

Göğüsleriniz hamileliğiniz boyunca değişmeye devam edecek. Bu değişiklikler anne sütünün öncüsü olan kolostrumun ve doğumdan sonra bebeğinizin ilk mamasının üretilmesiyle sonuçlanacaktır. Hatta 38. haftada kolostrumun sızmaya başladığını fark edebilirsiniz.

Hamilelik sırasında meme rahatsızlığının ardında neyin olduğu ve ağrının gerçekte nasıl hissettiği ve ne kadar süreceği konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Hamilelikte Meme Ağrısına Ne Sebep Olur
Hamilelikte Meme Ağrısına Ne Sebep Olur

Hamilelikte Meme Ağrısına Ne Sebep Olur?

Östrojen ve progesteronun (gebelikte oluşan hormon) göz kamaştırıcı hormonal ikilisi, göğüs değişiklikleri ve hassasiyeti için oluşan durumların çoğuna sebep olmaktadır. Diğer faktörler arasında göğüslerinizdeki yağ, doku ve süt bezlerinin birikmesi ve bölgeye kan akışının artması yer alır. Tüm bu değişiklikler, göğüslerinizin sadece birkaç ay içinde emzirmeye hazırlanmasına yardımcı oluyor.

Meme hassasiyetinin ardındaki aynı hormonlar bu bölgelerin dokunmaya daha duyarlı olmasına neden olabileceğinden meme başı ağrısı da oldukça yaygındır.

Ve üçüncü üç aylık dönemin sonuna yaklaştığınızda, vücudunuz bebeğinizin yaklaşan gelişine hazırlanmak için yüksek vitese geçer. Kolostrum üretimi başladığı için bu noktada tekrar meme ağrısı ve hassasiyet hissedebilirsiniz.

 Hamilelik Sırasında Meme Ağrısı Nasıl Hissedilir?

Göğüslerinizin neden ağır, dolgun ve karıncalanma hissettiğini merak ediyor musunuz? Göğüs ağrısı, diğer gebelik değişiklikleri kadar kişiseldir, bu da bazı kadınların bundan fazla rahatsız olmayacağı, bazılarının ise daha fazla rahatsız olacağı anlamına gelir.

Pek çok anne adayı için göğüs ağrısı, hafif bir ağrı, ağrı, ağırlık, dolgunluk veya hassasiyet gibidir, ancak bazıları keskin bir ağrı da bildirir.

Yorgunluk

O bebeği inşa etmek ve büyüyen fetüsün ihtiyaç duyduğu yaşam desteği zor bir iş, bu yüzden yorgun hissetmenize şaşmamalı. Vücudunuzu dinleyin. Mola vermeniz için çığlık atıyorsa, o zaman biraz dinlenmeye vakit ayırmalısınız. Egzersiz yapabilirsiniz. Yürüyüşe çıkın veya yoga dersi alın; serbest bıraktığınız endorfinler ruh halinizi iyileştirecek ve daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır.

Erken Gebelikte Aşırı Yorgunluk Hissi Normal mi?

Hamileliğin ilk aylarında kendinizi yorgun ve bitkin hissetmeniz normaldir. Yorgunluk, hatta aşırı yorgunluk, neredeyse tüm kadınların ilk Trimesterde yaşadığı hamileliğin erken bir belirtidir. Gebelik döneminin üç aylık periyotlara denk gelen üç trimester olarak adlandırılır. Üçüncü trimesterde de yorgunluk hissi çok normaldir ve tüm hamile kadınların yaklaşık yüzde 60’ında hissedilir.

Hamilelik Nasıl Yorgun Hissettirir?

Yorgunluk resmi olarak sürekli bir enerji eksikliği olarak nitelendirilir. Hamilelik sırasında, sabahları yataktan kalkamayacak gibi veya akşam eve döner dönmez yorgunluğun verdiği his ile yapmanız gereken işlere zaman ayıramamak gibi bir durum hissedebilirsiniz. Bunların yanı sıra uyandığınız andan uykuya daldığınız ana kadar çok efor sarf ettiğinizi ve halsiz olduğunuzu hissetmeniz de mümkündür.

Hamileliğin Altıncı Haftası Mide Bulantısı
Hamileliğin Altıncı Haftası Mide Bulantısı

Mide Bulantısı ve Kusma

İster hafif bir mide bulantısı yaşıyor olun, ister kahvaltı, öğle veya akşam yemeği (veya üçü birden) yaşıyor olun. Sabah bulantısı, özellikle 6. haftadan itibaren normal bir hamileliğin en yaygın belirtilerinden biridir. Protein ve kompleks karbonhidratları birleştiren küçük atıştırmalıklar (peynir ve çok tahıllı kraker, yoğurt ve granola) yiyerek mide bulantısıyla savaşabilirsiniz.

Erken hamilelik maceranıza doğru yelken açıyorsunuz, göğüslerinizde biraz ağrı ve tuvalet sıklığınızda bir artış görülebilir, fakat bu durum başa çıkamayacağınız bir şey değil. Ta ki bir gün mide bulantısı ile uyanana kadar.

Pek çok hamile kadın sabah bulantısını şu şekilde tarif eder: deniz tutulması veya karnınızda kötü bir kelebekler uçuşuyormuş hissi… Ve maalesef, en azından önümüzdeki birkaç hafta boyunca bu huzursuz mideyle uğraşacaksınız.

Hamileliğin Altıncı Haftası Sabah Bulantısı
Hamileliğin Altıncı Haftası Sabah Bulantısı

Sabah Bulantısı

Sabah bulantısı, hamileyken karşılaşılabilecek mide bulantısı ve kusma anlamına gelir.  Koku alma duyunuz ekstra aktif olabilir ve ayrıca belirli gıdalar ve kokular güçlü çok daha güçlü bir bulantı hissine sahip olabilirsiniz.

Ancak bu hamilelik semptomunun “sabah” kısmı oldukça yanlış bir adlandırma olmakla beraber sabah bulantısı semptomlarından muzdarip 4 hamile anneden 3’ü arasındaysanız, bulantı ve kusmanın günün veya gecenin her saatinde ortaya çıkabileceğini bilmelisiniz.

Hamileliğin Altıncı Haftası Şişkinlik ve Gaz
Hamileliğin Altıncı Haftası Şişkinlik ve Gaz

Şişkinlik ve Gaz

Vücudunuzda dolaşan progesteronu hormonu, sağlıklı bir hamileliği sürdürmek için gereklidir, ancak aynı zamanda şişkin anne adayı görünümünüzden de sorumludur. Sözlükte “şişkinlik”, “karın şişkinliğine neden olmak” anlamına gelir. Kabızlığı önlemek için bol miktarda lif tüketin ve bol su için..

Hamilelik Şişkinliğine Ne Sebep Olur?

Hamilelik testi pozitif gelir gelmez kot pantolonunuz rahat hissetmeye başlıyor gibi görünebilir ve bu kabarık fenomen için hamilelik hormonu progesteronuna teşekkür edebilirsiniz.

Progesteron, sağlıklı bir hamileliği sürdürmek için gerekliyken aynı zamanda o çok hoş üçlüyü de tetikler: şişkinlik, geğirme ve gaz geçişi.

Neden? Progesteron, vücudunuzdaki düz kas dokusunun (gastrointestinal sistem dahil) gevşemesine neden olur. Bu, sindirimi yavaşlatır ve yediğiniz gıdalardaki besin maddelerinin kan dolaşımına girmesi ve bebeğinize ulaşması için daha fazla zaman kazandırır. Bu iyi haber.

Kötü haber şu ki, hamileyken bu daha yavaş sindirim şişkin hissetmenize ve bir veya iki veya yedi kramp getirmenize neden olabilir.

Dahası, genişleyen rahminiz rektumunuza artan bir baskı uygular, bu da kas kontrolüne zarar verebilir ve ciddi bir rüzgarın geçmesine neden olabilir.

Altı Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri Nasıldır?

Tüm doğum öncesi randevularda ultrason bulunmaz. Doğurganlık ilacı aldıysanız, düşük veya ektopik (dış gebelik) gebelik öykünüz varsa veya ağrı veya kanama gibi endişeleriniz varsa erken ultrasona girme olasılığınız daha yüksektir.

Hamileliğin 6. haftasında, doktor aşağıdakileri yapmak için erken bir ultrason kullanabilir:

  • Rahim içindeki bir hamileliği doğrulamak için gebelik kesesi, yumurta sarısı kesesive küçük embriyo ( fetal kutup ) görüntülemesi
  • Ne kadar ilerlediğinizi ve doğum tarihinizi daha doğru bir şekilde tahmin etmek için gebelik kesesi ve embriyonun boyutunun ölçülmesi
  • Birden fazla bebek olup olmadığının belirlenmesi
Altı Haftalık Bebek Gelişimi
Altı Haftalık Bebek Gelişimi

Altı Haftalık Bebek Gelişimi

Hamileliğin altıncı haftasında bebek gelişimi hakkında merak ettikleriniz elbette vardır. Altı haftalık bebek kalp atışı dakikada 90-120 atış arasındadır. Embriyonuz henüz bir bebeğe benzemiyor, ancak bebeğin erken yaşamında çok şey oluyor.

  • Bebeğinizin kalbi hala gelişiyor olsa da işleyen ilk organdır. 6. haftada küçük kalp atmaya başlar.
  • Nöral tüp bu hafta kapanıyor. Nöral tüp bebeğinizin beyni ve omuriliği olmaya devam eder.
  • Embriyonun artık bir optik ventrikülü var ve daha sonra gözleri oluşturacak.
  • Burun, kulaklar ve çene gibi diğer ayırt edici özellikler bu haftada şekillenmeye başlamaktadır..
  • Kollara ve bacaklara dönüşecek uzuv tomurcukları filizleniyor.
  • Sindirim, üreme ve idrar sistemleri, gelişimin çok erken aşamalarındadır.

Altı Haftalık Gebelik Annedeki Değişimler

  • Sık İdrara Çıkma

Altı haftalık gebelikte annedeki değişimlere bir göz atalım. Vücudunuz henüz dışarıdan değişmemiş olabilir, ancak her bulantı veya şişkinlik hissettiğinizde veya günün altıncı greyfurtuna ilk daldığınızda 6 haftalık hamile olduğunuzu hatırlayacaksınız- komik, çünkü hiç greyfurt özlemediniz.

Başka bir ipucu? Sık idrara çıkma hamile hiçbir kadının hoşlanmadığı bir semptomdur, özellikle şu anda gerçekten ihtiyacınız olan uykuyu böldüğünde, ancak özellikle erken dönemde gebeliğin en yaygın semptomlarından biridir.

Neden? Birincisi, hamilelik hormonu HCG, pelvik bölgenize kan akışında artışa neden oluyor. Dahası, böbrekleriniz vücudunuzu atıklardan arındırmada daha etkili hale geliyor. Buna, büyüyen uterusunuzun mesanenizi aşağı çekmeye başladığını, idrar için daha az depolama alanı bıraktığını da ekleyin. Neyse ki, bu basınç genellikle ikinci trimesterde (3 aylık dönem) rahim karın boşluğuna yükseldiğinde rahatlar.

İşte hızlı bir ipucu: Her seferinde mesanenin tamamen boşaltıldığından emin olmak için idrar sırasında öne doğru eğilin. Sonra, işin bittiğini düşündüğünde tekrar başlayın. Bu şekilde, tuvalete daha az gitmeniz gerekebilir. Ancak sıvıları azaltmaya kalkmayın, vücudunuzun sabit bir sıvı kaynağına ihtiyacı vardır.

Mide Ekşimesi ve Hazımsızlık

İşte o kadar da iyi olmayan bir haber, önümüzdeki dokuz ayı mide ekşimesiz geçirme şansı neredeyse sıfır. Bunun nedeni, midenin üst kısmında bulunan ve genellikle sindirim sularının birikmesini engelleyen kas bandının gevşemesidir.

Ama işte daha iyi haber; turunçgiller ve domates gibi yiyeceklerden kaçınırsanız semptomları en aza indirebilirsiniz. Pizza ve makarna sosu dahil, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun, yemeklerinizi yerken acele etmeyin ve vücudunuzu sıkan giysilerden kaçının. Akşam yemeğini yatmadan en az dört saat önce bitirmek ve uyurken başınızı bir yastık üzerinde yüksekte tutmak da iyi bir fikirdir.

Altı Haftalık Gebelik Kesesi Nasıldır

Altı haftalık gebelik kesesi görüntüsünü her anne adayı merak eder. Anne karnındaki bebek gelişiminin olduğu yere gebelik kesesi denir. Gebelik kesesi hamileliğin normal şekilde ilerlediği kadınlarda yuvarlak ve düzgün bir biçimde olmaktadır.

Altı Haftalık Bebek Kaç mm Olur
Altı Haftalık Bebek Kaç mm Olur

Altı Haftalık Bebek Kaç mm Olur

Hamileliğin altıncı haftasında embriyonun boyu 3-5 mm boyutlarına ulaşmış olur. Şu ana kadar temel olarak oluşan dolaşım sistemi bu haftadan itibaren küçük kalbine kan pompalamaya başlamış bulunmaktadır.

Altı Haftalık İkiz Gebelik Belli Olur mu?

İkiz gebelik ultrason ile tespit edilebilen bir durumdur. İkiz gebelik kendini 5. ve 6. haftalarda belli etmeye başlar. Eğer ultrason görüntülerinde iki adet kese görünüyor ise bu ikiz gebeliğin olduğunu işaret edebilir.

Altı Haftalık Bebek Canlı mıdır?

Altı haftalık bebek canlı mıdır sorusunun cevabı, evet, altı haftalık hamilelik döneminde doktorunuz gebelik kesesinde bebeğinize ait kabartıyı görebilmektedir. Başı, kol ve gövdesini ultrasonda görebilirsiniz. Gebeliğin altıncı haftasında bebeğinizin baş ile vücudunun geriye kalan kısmı hemen hemen aynı büyüklükte görünmekte. Bazı hamile kadınlarda bebek muayenede görünmeyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top