Close

Yüksek riskli gebelik nedir, nasıl bir yol izlenmelidir?

riskli-hamilelik-eniyikadin

Riskli gebelik nedir?

Hamilelik doğal seyrinde ilerlediğinde bazen bazı sorunlar çıkabilir. Bu sorunlar anne ya da bebek kaynaklı olabilir. Sağlığı riske atan hamileliklere genel olarak riskli gebelik denir. Bu durumların bazen belli başlı belirtileri ortaya çıkarken bazen de hiçbir şekilde ortaya çıkmadan riskli durumlar yaşanabilir. Bu tür önemli durumlar önceden kontrol edilmeli, testler yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bunun için ise ilk adım doktorunuzla her şeyi paylaşmanız ve düzenli aralıklarla doktorunuza görünmenizdir.

Riskli gebeliğe yol açabilecek durumlar nelerdir?

  • Anne adayının yaşı 18’in altında veya 35’in üstündeyse
  • Anne adayı çok zayıf veya çok şişman ise
  • Anne ve baba adayı arasında kan bağı mevcut ise
  • Anne adayında tansiyon, guatr, şeker, kalp, karaciğer, kolajen doku hastalıkları gibi hamile kalmadan önce bulunan sistematik hastalıklar var ise
  • Anne adayı herhangi bir sebeple ilaç kullanıyor ise
  • Anne adayı sigara veya alkol tüketimi geçiriyorsa
  • Daha önce düşük tehlikesi yaşanmış ise

hamilelik riskli hamilelik sınıfına girer.

Anne adayına ait risk faktörleri nelerdir?

Anne adayının yaşı bu durumda önemli bir belirleyicidir. Gebeliğin 18 yaşından küçük ve 35 yaşından büyük yaşanması bazı risk faktörlerini de beraberinde getirir.

Anne adayının bu hamilelikten önce yaşadıkları da önemlidir. Daha önce düşük yapılmışsa veya anomalili çocuk doğurulmuşsa doktora bildirilmelidir. Adet düzensizliği yaşanmışsa, önceki gebeliklerde şeker hastalığı ortaya çıkmışsa veya hipertansiyon gibi durumlar söz konusu olmuşsa riskli bir gebelik yaşanıyor olabilir. Olabilecek bir tersliği engellemek amacıyla doktorunuza bu tür durumlardan söz etmeli ve önlemlerin alınmasına yardımcı olmalısınız.

Hamileliğe ait risk faktörleri nelerdir?

Hamilelik anne adayının vücudunda bazı değişiklere sebep olunan bir süreçtir. Bu süreçle beraber bazı sorunlarda ortaya çıkabilir. Bunlardan biri preeklampsinindir. Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinir ve her 100 hamilelikten 7-8’inde görülür. Anne adayında yüksek tansiyon etkisi bırakan ve bebekle beraber anneye de zarar verebilecek bir rahatsızlıktır.

Tarama testleri ne sıklıkla yapılmalıdır?

Hamileliğinizin başlangıcından itibaren 4 haftada bir kontrole gitmeli, tansiyon ve kilo ölçümü yapılmalıdır. Bu süreçte düzenli idrar tahlili çok önemlidir. Çünkü idrar tahlilinden geçirilen enfeksiyonlar anlaşılabilir, erken doğum tehlikesi fark edilebilir.

Gebeliğin 16. ve 18. haftasında kromozomal anormallik testi yapılır. Böylece risk faktörü ölçülür ve buna göre bir yol çizilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top