Close

Yeni doğan bebeklerde sık görülen problemler

yeni-dogan-bebek-problemleri-ve-cozumler-eniyikaidn

Sık görülen yeni doğan problemlerine yeni doğan sarılığı, kolik, k vitamini eksikliği, göbek fıtığı örnek olarak verilebilir.

Yeni doğan sarılığı

Sarılık normal zamanında doğan bebeklerin %60’ında, normal zamanından erken doğan bebeklerin %80’inde görülmektedir. Sebebi yeni doğan bebeklerin kanlarında bulunan bilirubin miktarının artmasıdır. Genelde her bebekte fizyolojik olarak görülür. Ama bazı durumlarda başka sebeplerden dolayı orta çıkabilir.

Fizyolojik olarak görülen sarılık kendiliğinde geçse de doktor kontrolünde geçirilmelidir. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan sarılığın tedavisi için fototerapi kullanılır. Fototerapinin sonuç vermemesi durumunda kan değişimi uygulanarak bilüribin kandan atılır.

Kolik

Kolik, gaz ağrısı olarak bilinir. Bebeklerin genellikle akşamları kesintisiz ağlama krizlerine girmesine sebep olur. Yeni doğan bebekler 3-4 haftalıkken başlar. Nedeni tam olarak bilinmese de bir çok teori vardır.

  1. aya kadar devam eden kolik genel bir tedaviye sahip değildir. Emziriyorsa annenin gaz yapıcı besinlerden uzak durmak ya da bebeğin karnının ovulması çözüm olabilir.

K vitamini eksikliği

K vitamini bağırsaklarda bulunan faydalı bakteriler tarafından üretilir. Yeni doğan bebeklerin bağırsaklarında ilk 1-2 hafta bakteriler bulunmadığı için K vitamini üretemiyorlar. Bu sürede K vitamini eksikliğinden dolayı kanamalar oluşmaması için doğumdan sonra doktorlar K vitamini takviyesi yaparlar.

K vitamini takviyesi yapılsa da bazen kanama gerçekleşebilir. Bu durumda K vitamini takviyesi tekrarlanır. Anne sütü, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin oluşmasında etkili olduğu için bebeğin anne sütüyle desteklenmesi önemlidir.

Göbek fıtığı

Göbek fıtığı, yeni doğan bebeklerde genellikle karnın tam ortasında bulunan karın kaslarının iyi birleşmemesinden dolayı bağırsak, yağ ya da ödemin ortaya çıkmasıyla oluşur. İlk aylarda etkisi artsa da bebek büyüdükçe geçmeye başlar. Yaklaşık bir yaşlarına gelmeden kendi kendine kaybolur. Çocuk üç yaşını geçmesine rağmen fıtık yok olmamışsa ya da çocuğunuzun bağırsağı fıtıkta sıkışmış ise çözüm olarak ameliyat gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top