İçindekiler
Yumurta alerjisi protein alerjileri arasında en sık görülen alerji çeşididir. Bebeklerin gelişmekte olan bağışıklık sistemi yumurtada bulunan proteini henüz tanımadığı için işleyemez. Zararlı bir besin olarak algıladığı proteinleri yok etmek için antikor üretimine başlar ve bebeklerde alerji belirtileri gözlenir. Yumurtaya alerjisi olan bir bebek, yumurta tükettiği zaman hasta olmuş gibi bir reaksiyon oluşabilir. Yumurtanın beyazı daha fazla protein içerdiği için sarısından daha fazla alerjiye neden olur. 1 yaşına gelmeyen bebeklerde yumurta beyazı yedirmek kesinlikle doğru bir davranış olmaz.
Bebeklerde Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Yumurta alerjisi, yumurta ya da yumurta içeren bir gıda tüketildikten sonra ortaya çıkar. Deride oluşan kızarma, solunumda zorlanma, kusma ve ishal olarak kendini gösterebilir. Yumurta alerjisi olan bebeklerde, egzama ya da kaşıntı, deride ve gözde yıpranma gibi reaksiyonların gözlenme ihtimali diğer besin protein alerjilerinden daha fazladır.
Bazı ihtimaller dahilinde yumurta alerjisi bazı kişilerde daha yüksek görülür.
>Atopik dermatit: Cilt problemleriyle uğraşan çocuklarda, gıda alerjisi görülme olasılığı daha yüksek görülür.
>Genetik aile öyküsü: Aileden herhangi bir kişide astım, gıda alerjisi ya da egzama durumu olması, çocukta görülebilecek alerji riskini artıran bir etkendir.
>Yaş: Yumurta alerjisi bebeklerde ve erken çocukluk çağında görülme ihtimali çok yüksektir. Sindirim sisteminin gelişmesiyle zamanla alerji ortadan kaybolur.
Yumurta Alerjisinin Tedavisi Var mı?
Besin alerjileri, bir besinden alınan maddelere, kokusuna ya da içerdiği katkı maddesine karşı bağışıklık sisteminin anormal şekilde davranışı sonucunda oluşur. Diğer tüm alerjen ürünlerde olduğu gibi yumurta alerjisinin olmaması için gereken tek şey yumurta tüketmemek olabilir.
Yumurta alerjisi tanısı konulan bebeklerde beslenme programının değişmesi bir çeşit tedavi yöntemidir. Bebeklerde herhangi bir besine oluşan alerji durumu, uygulanan beslenme tedavisi ile birlikte gözlemlemeye alınmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebekler için annenin beslenmesi düzenlenir ve ek gıdaya geçmiş olan bebeklerde alerjiye neden olan gıdalar çıkarılır. Süt ve yumurtaya olan alerjiler genellikle 2 yaşından sonra tamamen düzelme gösterir. Her 6 ayda bir alerjide bir gerileme olup olmadığına dair gözlem yapılmalıdır. Beslenme düzeni ona göre düzenlenmelidir.
Bebeği Yumurta Alerjisi Olan Annelere Tavsiyeler
Yumurta son derece besleyici bir gıdadır. Fakat sağlıklı bir beslenme de olmazsa olmaz değildir. Yumurta günlük olarak tükettiğimiz şeylerin neredeyse hemen hemen yarısında bulunur. Pastalar, kurabiyeler ya da hazır gıdaların çoğunda bulunur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde annelere çok büyük bir görev düşüyor.
Keklerden, böreklerden, pidelerden ya da kurabiyelerden vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. Yumurta kullanılmadan yapılan tariflerle birlikte günü kurtarabilirsiniz. Bebeğinizin ilerde sağlık problemleriyle karşılaşmaması için yumurta alerjisi sonlanana kadar yumurtayla karşılaşmaması çok önemlidir.
Hazır gıdalarda yumurta içeriğini açıklayan etiketleri incelemek zorundasınız. Bazı ürünlerde yumurta akı, yumurta sarısı diye belirtilirken, bazı ürünlerde de ovalbumin ya da yumurtadan elde edilmiş olan livetin, albumin, globulin, lesitin gibi terimlerle ile karşılaşabilirsiniz. Genellikle içeriğinde yumurta olan gıdalar pasta, dondurma, soslar, mayonez, makarna, waffle, çikolata ve pâneli yemeklerdir. Aldığınız hazır gıdaları tüketmeden önce etiketinde belirtilen besinleri okumalısınız.