Close

Çocuklarda Bronşit Nedir?

 

Bronşit hastalığı, çocuğunuzun bronş tüplerinin iç tarafındaki dokularda görülen enfeksiyon ya da enflamasyondur. Nefes borusunu akciğere bağlayan bu yollarda enfeksiyon oluşması, çocuğunuzun zor nefes almasına neden olur.  İki tür bronşit vardır. Akut bronşit ve kronik bronşit.

Akut Bronşit

Akut bronşitin başlangıcı çocuklarda çok hızlı ilerler. Belirtileri çok ciddidir. Akut bronşit rahatsızlığı genelde 2 ile 3 hafta sürebilir.

Bu hastalık virüs sebepli bir enfeksiyon sonucu gelişir, ancak nadiren bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda da bronşit hastalığı oluşabilir.

Genellikle soğuk algınlığı veya üst solunum yollarında görülen enfeksiyonun üzerine bronşit geliştiği çok fazla görülmüştür.

Bebeğinizde bronşite yol açan enfeksiyonlar;

  • Çocukta bulunan kronik sinüzit, bademciğinin şişmesi ya da alerji gibi durumların sonucunda,
  • Çocuk toz, zehirli gazlar ve sigara dumanı gibi maddelere maruz kalmak zorunda kalırsa,
  • Çocuğunuzun bağışıklık sistemi zayıfsa ve sistik fibrosis rahatsızlığı varsa, çocuğunuzda bronşit hastalığının görülme ihtimali artar.

Eğer bronşit hastalığı ciddileşirse ve tedavi edilmezse, zatürre hastalığına yol açar ve ölüm riski ortaya çıkabilir.

Kronik Bronşit

Kronik bronşit rahatsızlığı genelde 45 yaş üstünde olan bireylerde görülse bile bazen çocuklarda bu hastalığa yakalanabilmektedir. Bronşiti olan çocuklarda solunum yolları enfeksiyonlarının iyileşmesi, sağlıklı bir çocuğa göre çok daha zor iyileşmektedir. Hastalığın ciddiyeti her kişide aynı değildir. Ancak 1 ay veya daha uzun zamanlarda tedavi edilmesi gerekebilir.

Çocuklarda Bronşit Belirtileri Nelerdir?

İlk olarak çocuklar bronşiti çoğunlukla balgamlı şekilde öksürerek belli ederler. Aynı anda sümük salgılanması ve burunda tıkanmalar gerçekleşebilir. Çocuğunuz başının ağrıdığını söyleyebilir. Bu durumda çocuğunuz daha bitkin ve yorgun olacaktır. Vücudunda kırgınlıklar hissedecektir. Boğazında da ağrı hissedebilir. Nefes yollarında hırıltı oluşabilir. Ateşinde artma gözlemlenebilir.

Çocuklarda Bronşiti Nasıl Önleyebilirsiniz?

Çocuğunuzun grip gibi enfeksiyonlar sonucu hasta olan bireylerden uzak tutmalısınız. Çocuğunuzun yemek yemeden önce, dışarıdan gelir gelmez ve yatmadan önce ellerini mutlaka yıkamasını söyleyin. Çocuğunuzun sık bulunduğu ortamı son derece temiz tutmaya özen gösterin. Eğer ki solunum yolu enfeksiyonu oluştuysa, daha yüksek olan bir yastıkla uyutun. Çocuğunuzu, sigara veya benzeri içeceklerin zararlı dumanlarından uzak tutun. Evinizi sık sık temizleyin ve temiz hava ile havalandırın. Çocuğunuzda öksürük oluşturacak yiyecekler yedirmeyin.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Çocuğunuzun hastalığı eğer 2 hafta oldu ve hala iyileşme göstermediyse doktora gidebilirsiniz. Bazı belirtiler sonucunda hiç zaman kaybetmeden doktora gitmeniz gerekebilir.
Hemen doktora gitmeniz gereken semptomlar;

  • Geçmeyen yüksek ateş
  • Burunda görülen ve hiç geçmeyen tıkanıklık
  • Nefes alırken zorlanma
  • Göğüste kesilmeyen hırıltı
  • Balgamında görülen kan
  • Yoğun iştahsızlık
  • Sıvı kaybı oluşmasından kaynaklı dehidrasyon

Bronşit Evde Tedavi Edilebilir mi?

Çocuğunuzda ufak tefek belirtiler gördüyseniz eğer, durum ciddileşmeden uygulayabileceğiniz yöntemler bulunur. Eğer çocuğunuz gargara yapabilecek yaşa geldiyse, tuzlu su ile sık sık gargara yaptırabilirsiniz. Hava nemlendirici kullanarak ortamı nemlendirebilirsiniz. Böylece bronşit ile birlikte gelen mukozayı sökersiniz. Öksürüğü ve boğazdaki şişliği indiren doğal bal tüketmesini sağlayabilirsiniz. Zencefilde bronşitle mücadele  etmekte size çok yardımcı olacaktır. Son derece antibiyotik ve antiviral olan sarımsakta bronşiti geçirmek için çok büyük yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top