İçindekiler
Dünyaya yeni adapte olmaya çalışan bebeğiniz elbette bu adaptasyon sürecinde yerini yadırgayacak ve size uykusuz geceler geçirtecektir. Anne karnındaki korunmalı ve sıcak bölgeden bir anda farklı bir yere geçiş yapmak onu elbet zorlayacaktır. Bebeği sakinleştirmenin en kolay yollarından birisi masajdır. Peki, nasıl bir masaj ile bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz?
Bebekler anne karnındaki güvenli ortamından çıkınca, yeni ortamlarına adapte olana kadar korunmasız hissederler. Bu nokta yapılabilecek en uygun şey dokunma duyusu çoktan gelişmiş olan bebeğinize masaj yapmak olacaktır. Bebekler ebeveynleri ile tensel temas içinde olmayı çok severler ve kendilerini daha güven içinde hissederler. Bu masaj yöntemi ile hem bebeğinizi sakinleştirecek hem de aranızdaki bağın kuvvetlenmesini sağlayacaksınız.
Masaj öncesi hazırlık
Masaja başlamadan önce mutlaka oda ısısını ayarlayınız. Ayrıca odanın bir yerden hava almamasına da dikkat etmelisiniz.
Bebeğinizin düşme riski olmayacağı bir yer seçin.
Masaj öncesi bebeğinizin tüm eşyalarını yanınıza alın. Masaj yağı, alt açma örtüsü, havlu vb.
Bebeğinizin rahatlaması açısından hafif bir müzik açabilirsiniz.
Masajdan 1-2 saat önce bebeğinizi emzirdiğinizden emin olun. Bebek aç karnına masaj olmamalıdır.
Ilık bir banyo sonrası bebeğinize masaj uygularsanız daha verimli olur, ayrıca uyku eğitimi açısından da yarar sağlar.
Masaj nasıl yapılır?
Öncelikle rahat olabilmesi için bebeğinizi soyun, dilerseniz bezi üzerinde kalabilir.
Masaj için yağ kullanımı şart değildir ama illa kullanmak isterseniz az bir miktar kullanın. Fazla yağ kullanımında bebeğiniz yağ ile kaplanır ve rahat masaj yapamazsınız.
Hafif dokunuşlar ile masaja başlayabilirsiniz. Bebeğinizin bacakların başlayarak karından göğüslerine doğru gelip yukarı aşağı hareketler uygulayabilirsiniz.
İki elinizi de aynı anda kullanarak kollarından masaja devam edebilirsiniz. Bu esnalarda bebeğinizin yüzüne bakarak halinden memnun olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.
Kollardan sonra baş masajı için bebeğinizin şakaklarından başlayarak çene çizgisine doğru nazik dokunuşlar yapın. Masajı yaparken hiç acele etmeyin ve fazla kuvvet uygulamamaya çalışın. Burada ki amaç bebeğinizin sakinleşmesi ve kendini güvende hissetmesidir.
Yüz kısmından sonra omuzlara inip oradan tekrar göğüs ve karın çevresinde aşağı yukarı hareketler yapın.
Son olarak tekrar bebeğin bacaklarına inip son dokunuşlarınızı yapın ve battaniye ile bebeğinizi sarıp ona sarılın. Bu esnada sırtını sıvazlayarak sakinleştirici bebek masajını bitirin. Bu onun size güven duymasını sağlayıp aranızdaki bağı daha da kuvvetlendirecektir.
Sakinleştirici bebek masajının birçok faydası vardır. Bebeği rahatlatır, hafif masaj hareketleri ile sindirim sistemini rahatlatır ama en büyük faydası bebek ile ebeveyn arasındaki iletişimdir. Bebekler tensel temastan çok hoşlanır ve bu masaj yoluyla da bebeğinizle iletişim içinde olabilir onunla hoş vakit geçirebilirsiniz.