Close

Anne sütü kaç derecede saklanmalıdır?

Anne sütü kaç derecede saklanmalıdır?

mother is breastfeeding in the kitchen

Anne sütü, eşi benzeri olmayan bir besin kaynağıdır. Bebekler için temel besin kaynağı olan anne sütü, ilk 6 ay boyunca bebeklerin gelişimlerinde çok büyük öneme sahiptir. Bebeklerin gelişimlerini hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için anne sütüyle beslenmeleri gerekmektedir. Peki içeriğinde bir çok besin öğesi ve enerji bulunduran anne sütü nasıl saklanmalıdır? 

ANNE SÜTÜNÜ SAKLARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN DURUMLAR

Anne sütü içeriğinde bulundurduğu vitamin, su ve protein gibi canlı gelişiminde önemli yer kaplayan besin öğelerinin bebeğe aktarılmasını ve bebeğin takviye besine ihtiyaç duymadan ilk 6 ay beslenmesini sağlar.

  • Günümüzde gelişen iş seçenekleri ve kadınlarında iş hayatında önemli yer kaplamasıyla, çalışan annelerimizin sayısıda bununla beraber artmıştır. Çalışan anneler sütlerini ihtiyaç anında bebekleri için sağıp saklarlar. Çoğu zamansa bebeğin acıkması durumunda  hazır bulunsun niyetiyle sütlerini önceden sağan anneler sütlerini saklarken kullandıkları kaplara ve kendi hijyenlerine dikkat etmelidirler.
  • Sağılan süt saklanacakken mutlaka cam ürünler veya anne sütü poşetleri kullanmaya dikkat etmelidir. Plastik ürünler yetişkinler için tehlikeli olabilecek iken bebeklere çok daha fazla zarar verip, anne sütü içeriğini de bozabilir. 
  • Anneler sağma işlemini yaparken, el ve meme hijyenine mutlaka dikkat etmelidir. Unutmamalıyız ki ellerimiz gün boyunca dokunduğumuz bir çok şeyden mikrop kapmaktadır. Tabii sağarken kullandığımız aletler var ise o aletlerin de hijyeni önemlidir. Sıcak su ve sabun temizleme işleminde kimyasallar yerine tercih edilmelidir.
  • Anne sütünün koyulacağı kap mutlaka sıcak su ve sabunla yıkanmış ardından durulanmış olmalıdır. Kullanılacak kabın kapağının tamamen kapanıp, kapanmadığına dikkat edilmeli, kapağı tam oturan bir ürün kullanılmalıdır.

ANNE SÜTÜNÜ KAÇ DERECEDE NEREDE SAKLANMALIDIR? 

Anne sütü oda sıcaklığında (18-26 derece) 3 saat bozulmadan bekleyebilir. Eğer buzdolabında saklayacaksanız 3 gün besin öğelerini içinde hapsedecektir. Derin dondurucu ise yaklaşık 3 ay saklama imkanı vermektedir. Fakat buzdolabında saklanan sütlerin üzerine mutlaka sağıldığı tarihi yazmak gereklidir. İlk sağılan sütten en son sağılana doğru olacak şekilde tarihi geçmeden verilmesi bebek için yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top