Close

Bebeğinizin en önemli besini olan anne sütünü nasıl saklamak gerekir?

anne-sutunun-onemi-eniyikadin

Bebeğiniz için en önemli besin anne sütü şüphesiz. Her zaman bebeğinizin yanında olamayabilirsiniz fakat onun her zaman anne sütüne ihtiyacı var. Sütünüzü saklamak bir çözüm olabilir. Peki, anne sütü nasıl saklanır? Sizler için araştırdık.

Anne sütünün özellikleri

Anne sütü içeriği ve özellikleri bakımından bebeğiniz için çok özel bir besindir ve eşi ve benzeri yapay olarak üretilemeyen bir besin maddesidir. Anne sütü bebeğiniz için gerekli olan tüm besin maddelerini, vitaminleri ve mineralleri içeren mucizevî bir besindir.

Anne sütü;

  • Mineral, protein, çinko ve yağ açısından oldukça zengindir.
  • Sağlıklı bir beslenme sağladığından ileride oluşabilecek obezite riskini azaltır.
  • Alerjik reaksiyonların oluşmasını engeller.
  • Bebeği hastalıklara karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İleride baş gösterebilecek pek çok sorun ve rahatsızlığa karşı koruma sağlar.
  • Zekâ gelişimini destekler.

Bebeğiniz için hayati öneme sahip olduğunu söyleyebileceğimiz anne sütü ilk 6 ay ihmal edilmeksizin düzenli bir şekilde bebeğinizin alması gereken en önemli besin maddesidir. Uzmanlar ilk 6 ay yeterli miktarda anne sütünün bebeğin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini alabildiğini söylemektedirler. Düzenli beslenme ile ilk 6 ay yalnızca anne sütü bir bebeğe yetmektedir. Peki, bu süreçte bebeğinizi emziremediğiniz zamanlarda ne yapmalısınız? Eğer bebeğinizi emziremeyeceğiniz zamanlar varsa sütünüzü sağarak saklayabilirsiniz. Fakat anne sütü hassas özellikte olduğundan korunması ve saklanması oldukça zor bir besin maddesidir. Peki, neler yapılabilir? Anne sütü nasıl sağılır ve anne sütü nasıl saklanır?

Anne sütü nasıl sağılır?

Anne sütünü saklamak için sağma işlemini farklı yollardan yapabilirsiniz. İlk olarak elle sütünüzü sağabilirsiniz. Bunun için ellerinizin temiz olduğundan emin olun ve daha sonra bir biberona ya da bebeğiniz için hazırladığınız bir kaba ellerinizde memenize hafif oval hareketlerle masaj yaparak sütünüzü sağabilirsiniz. Emme refleksinden farklı olarak el ile sağma işlemi sütü az akıtsa da zamanla bu miktar artacaktır. Daha kolay bir yol olarak süt sağma pompalarından yardım alabilirsiniz. Bu pompalar süt sağmada ve anne sütü saklamada size yardımcı olacaktır.

Anne sütü nasıl saklanır?

Uzmanların ve T.C Sağlık Bakanlığı’nın önerisine göre sağılmış anne sütü saklanırken güneş görmeyen odada oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabının soğutucu kısmında 3 gün, buzdolabının derin dondurucu kısmında ise 3 ay güvenle saklanabilir. Fakat en çok önerilen sütün taze olarak sağılması ve bebeğe verilmesidir. Örneğin 3 ay saklanan süttense 3 günde bir süt sağımı ve 3 gün saklanması tavsiye edilir. 3. günün sonunda yeni sağım ve saklama yapılması önerilir. Eğer sakladığınız anne sütüne dair şüpheleriniz varsa sütü bebeğinize vermemeniz ve yeni sağım yapmanız tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top