Close

Anne sütünü sağıp saklamak

anne-sutunu-sagip-saklamak-eniyikadin

Anne sütü ilk 6 aylık kullanımda bebeğin sağlığı ve sağlıklı gelişimi için çok gerekli bir besin kaynağıdır. Anneliğin doğasından gelen anne sütünün mucizeleri saymakla bitmez. Fakat bazı durumlarda anne sütünün doğrudan bebeğe verilmesi mümkün olamayabiliyor. Bu gibi durumlarda anne sütünün önceden sağılıp saklanması ve bebek acıktığı zamanlarda bir biberon yardımıyla bebeğe verilmesi gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda nasıl sağılacağı ve nasıl saklanacağı ise annelerin merak ettiği konular arasında bulunuyor.

Pompa yardımı ile süt sağma

Kullanacağınız pompanın ağız kısmının meme ucunuza yerleşecek şekilde olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Genişliğini ona göre seçmelisiniz. Pompalar memeden gerekli olan sütü çekmek için kullanılır ve bu gibi durumlarda en yaygın kullanılan ürünlerden biri bu pompalardır. Memeden sütü çekip sonrasında serbest bırakarak sütün memeden kolaylıkla sağılmasını sağlarlar. Genelde tek elle sağılabilecek şekilde üretilirler. Böylelikle bir elinizle sütünüzü sağarken diğer elinizle diğer memenizden bebeğinizi emzirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus pompaların her daim temiz tutulmasıdır. Özellikle çalışan bir anneyseniz pompanızı yanınızda taşımak isteyeceksinizdir. İyice temizledikten sonra bir kaba koyarak çantanıza atabilirsiniz. Direk olarak memeyle temas ettikleri için enfeksiyonlara ve mikroplara sebebiyet verebilirler. Bu nedenle her daim pompanızı temiz tutmalı, her kullanımdan sonra temizlemelisiniz.

Anne sütü nasıl saklanmalıdır?

Anne sütünü sağma işlemi bittikten ve kullandığınız yardımcı aparatınızı iyice temizledikten sonra sıra saklama işine gelir. Ve sütü saklama işi sağma işleminden çok daha önem ve özen gerektirmektedir. Steril bir ortamda saklamalısınız. Tek kullanımlık ve atılabilir torbalar bu işlem için pek fazla önerilmez. Özellikle anne sütünü buzdolabında saklamayı düşünüyorsanız, plastik kaplar tercih etmemelisiniz. İçerisinde kimyasal barındıran plastik kaplar hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için risk teşkil eder. Anne sütünü önceden sterilize edilmiş cam kaplarda veya BPA ve BPS içermeyen anne sütü saklamak için üretilmiş poşetlerde saklamanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için daha doğru olacaktır.

Anne sütünü saklama süreleri

TC. Sağlık Bakanlığı uyarınca;

-3 saat güneşten uzak oda sıcaklığında,

-3gün buzdolabınızın soğutucu bölümünde,

-3ay ise buzdolabınızın derin dondurucu kısmında saklamanız önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top