İçindekiler
Doğum sonrası dönem anne adaylarının en çok merak ettiği dönemdir. Uzmanlar bu dönemi 3 temel periyoda ayırırlar; birinci periyot doğumdan sonraki ilk 6-12 saattir, rahmin kendini toparladığı bu zaman dilimi ikinci periyotta da kendini ilk zamana göre daha az olsa da belli eder. İkinci periyot doğumdan sonraki ilk 2-6 hafta arasını içine alan dönemdir. Üçüncü periyot doğumdan sonraki 6.hafta ile 6.ay arasındaki periyottur. Peki bu süreç bebeği nasıl etkiler?
Anne vücudunda neler oluyor?
Bu evrede, anne vücudu gerek kan dolaşımında gerek urogenital–yani üreme ve boşaltım organı ile ilgili- sistemde büyük değişimlerden geçer. Rahim kasılmalarının şiddeti ve sıklığı ilk haftalara göre giderek azalmıştır fakat rahim, rahim ağzı ve vajina eski haline geri dönmeye devam eder. Bu süreçte annenin metabolizma hızı gayet hızlıdır.
Duygusal durum
İlk haftalarda daha sık hissedilen duygu-durum bozuklukları artık daha az hissedilir. Yoğun umutsuzluk ve tükenmişlik hissi ile devamlı ağlama krizleri ilk haftalarda normal karşılanırken bu dönemde hala kapıyı çalıyorsa doğum sonrası depresyonu göz önünde tutun ve yardım almaktan çekinmeyin.
Bebekle geliştirdiğiniz iletişim bağı daha da kuvvetlenmiştir
Anne, ilk haftalardaki acemiliğini üzerinden atmış, artık bebeğin ağlama şekline göre neyi istediğini anlamaya başlamıştır. Anne ile bebek arasında gelişen bu iletişim, hem annenin hem de bebeğin hayatını daha da kolaylaştırmaya başlamıştır. Bebeğinin “açım”, “gazım var”, “benimle ilgilen” tonları ve söyleme şeklini artık kolayca anlayan annenin hem kendisi hem bebeği keyifle iletişim kurmanın mutluluğunu yaşarlar.
Kolik tipi ağlamak bebeğinizin bazı şikâyetlerinin habercisi olabilir
Eğer bebeğiniz günde 3 saatten fazla; genellikle de sabah saatlerinde ağlıyorsa bebeğiniz kolik yani gaz sancısı geçiriyor olabilir. Özellikle 3. hafta başlayan bu ağlama nöbetleri diğerlerinden farklılık gösterir. Bebek, sakinleşmeye imkân tanımadan yumruklarını sıkar ve bacaklarını kendisine çekerek saatlerce ağlar. Genellikle tuvaletini yapmasıyla ya da ağlamaktan yorulup uykuya dalmasıyla sonlanır. Kolik nöbetleri bebeklerin yüzde 30’unda görülen haftada 3 kereden daha fazla sürebilen ve 4. ayda tamamen biten ağlama krizleri olarak bilinir.