İçindekiler
Minicik bebeğinizin hayata attığı ilk adımlar birçok ebeveyn için heyecan uyandıran olayların başında gelmekte. Bu süreçte aileler bebekleri için ilk olarak yürüteçlere ve ilk adım ayakkabılarına başvurmakta. Peki ilk adım ayakkabısı ne kadar gerekli? Bu süreçte bebek ayak sağlığı için neler yapılmalı?
Bebekler ilk adım ayakkabısına ihtiyaç duyar mı?
Ailelerin çocukları için yapmayacağı şey yoktur. Lakin bazen iyi niyetle yapılan bazı hatalar başka sorunlara yol açabilmekte. Uzman doktorlara göre bebeklerin 2 yaşına kadar sadece dışarı çıkarken ayakkabı giymesi gerekli. Yaygın inanışa göre çıplak ayakla basmanın düz tabanlığa yol açıyor olması büyük bir yanlış.
Tam tersine bu dönemde bebeklerin yere temas etmeleri onların iskelet sistemi gelişimi açısından önem arz ediyor. Bebeklerin düz zeminde kaymayan çorap ve patik giymeleri en iyi durum. Dışarıya çıkarken ise bebeklerin ille de tam ortopedik ilk adım ayakkabısı giymesine gerek yok. Yüksek konçlu bileği tam saran ve önden yarım parmak boşluk kalan ayakkabılar tercih edilmeli, hızlı büyüyor diye çok büyük ayakkabılar bebeklere giydirilmemelidir.
Yürüteç ne kadar sağlıklı?
Ebeveynlerin bir diğer hatası ise hemen yürüteçlere koşması. 6 -15 ay arası birçok bebeğin yürüteç kullandığı saptandı. Bu durum bilinenin aksine yürümeyi hızlandırmaktansa yavaşlattığı doktorlar tarafından açıklandı. Hatta yürüteçe bağlı bazı omurilik değişiklikleri, kalça kemiğine baskı, parmaklarla itme hareketine bağlı olarak gelişen yanlış iskelet gelişimi yürüteçin zararlarından birkaçı.
Ev kazalarıyla başa çıkma
Hastanelerin acil servisleri maalesef yürüteçe bağlı olarak bebeklerin başına gelen kazalarla doludur. Birçok kaza ise anne babanın gözü önünde bir anlık durumla gerçekleşmektedir. En çok karşılaşılan vakaların başında merdivenden düşmek gelmektedir. Kırıklar ve ağır kafa travmaları istenilmeyen ve en çok karşılaşılan durum.
Bunların yanı sıra ise bebeklerin yürüteçle masa örtülerini çekerek masa üzerindeki sıcak içecek ve yiyecekleri üzerine dökmesiyle gerçekleşen yanıklar veyahut televizyon gibi aletlerin çocukların üzerine düşmesi bir diğer karşılaşılan kazalardan biri. Bu bilgiler ışığında ise bebeğinizin sağlığı için onun keşfederek oturup, kalkarak, kendi parmaklarıyla hissederek yürümeye başlaması için onlara en güvenli ortamları yaratmak en iyisi olacaktır.