Close

Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir?

Hamilelikte kabızlık için ne yapılmalıdır?

Anne adaylarının yaklaşık olarak yarısının maruz kaldıkları bir problem olan kabızlık, büyük ölçüde tüketilen yiyecek ve içeceklerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hamilelerin beslenme düzenlerine son derece dikkat etmeleri gerekmektedir.

Hamilelik sürecinde kabızlık sorunu, anne adaylarının yaklaşık olarak yarısında rastlanılan yaygın şikâyetler arasında yer almaktadır. Pek çok farklı nedenlerden kaynaklanabilen kabız sorununun ortadan kalkabilmesi için hamilelerin uygulamaları gereken bazı tavsiyeler bulunmaktadır.

Hamilelik sürecinde kabızlık neden olur?

Anne adaylarının vücutlarında artan progesteron hormonu, bağırsaklarda var olan düz kaslarda gevşemeye yol açmaktadır. Bunun sonucunda da bağırsak hareketlerinde azalma meydana gelmektedir.

Ayrıca büyüyen rahmin hamileliğin ilerleyen süreçlerinde bağırsaklara baskı uygulaması da kabızlığın diğer bir nedenidir.

Bunlara ek olarak düzensiz beslenmek, demir takviyesi için kullanılan kan hapları, alınan kilolar sonucunda hareketin kısıtlanması, stres, lif yönünden fakir beslenmek ve bol su içmemek de hamilelik sürecinde kabızlığa yol açmaktadır.

Hamilelikte meydana gelen kabızlık nasıl geçer?

Bol su tüketilmeli

Gün içerisinde en az 8 bardak su tüketmeleri tavsiye edilen anne adayları, bu sayede hem kendilerine hem de bebeklerine fayda sağlamaktadır.

Beslenme düzeni değiştirilmeli

Hamilelik sürecinde ortaya çıkan kabızlığın tedavisi için lif bakımından zengin olan ve posası bol gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. İncir, üzüm, kayısı, elma ve erik gibi meyvelere ek olarak brüksel lahanası, pırasa, brokoli, ıspanak, kuşkonmaz ve havuç gibi sebzelerle beslenilmelidir. Sinamekinin yanı sıra fasulye, zeytinyağı, kepekli tahıllar, ceviz, mısır, yoğurt, arpa, yulaf ve meyve sularından da destek alınmalıdır.

Bitki çayları sık tüketilmeli

Kabızlığa karşı alınabilecek en etkili önlemlerden birisi olan bitki çayları, doktor tavsiyesi eşliğinde anne adayları tarafından bolca tüketilmelidir.

Beslenme şeklinde de düzenlemeye gidilmeli

Anne adaylarının, yedikleri yemekleri iyice çiğnemeye ve gün içerisinde öğün atlamamaya dikkat etmeleri, kabızlığa karşı alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır.

Probiyotik takviyelerden faydalanılmalı

Doktora danışarak kullanılabilecek olan probiyotik takviyeler de bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oldukları için kabızlığa iyi gelen alternatifler olma özelliği taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top