Close

Hamileliğin 21. Haftası – 21 Haftalık Gebelik

hamileligin-21-haftasi-21-haftalik-gebelik

hamileligin-21-haftasi-21-haftalik-gebelik

Hamileliğin yirmi birinci haftasında bebeğin hareketlerinde hissedilebilir bir artış görülür. Ancak bununla birlikte bazı anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissetmeyebilir. Doktor kontrolleriyle bebek gelişimi düzenli olarak takip edildiği sürece bu durum annelerde kaygıya sebebiyet vermemeli. Çünkü 21 haftalık bebeklerin hareketleri oldukça düzensizdir. Bir gün çok hareketli olabilirlerken diğer gün bir iki hareketle sınırlı kalabilirler. Anne karnındaki amniyon sıvısının çok fazla olması ya da kas ve kemik dokularının yeterince gelişmemiş olması hareketlerinin daha az hissedilmesinin sebebi olabilir. Karnı belirginleşen anne, bebeğinin varlığını daha çok hissetmeye başlar. Geçen haftalara oranla bebek hareketlerinde artış çoğaldığı için anne adayı bu haftada ağrılarla baş etmek durumunda kalır. Ancak buna rağmen hamileliğin 21. haftası anne adayının en rahat olduğu ve kendini en mutlu hissettiği haftalardan biridir.

Hamileliğin 21. Haftasında Bebek Gelişimi

Yenidoğan bebeklerde gelişim süreci oldukça önemlidir. Yirmi bir haftalık bebek kaç aylıktır ve yirmi bir haftalık bebek kaç gramdır sizler için ele aldık…

Gebelikte her annenin karın büyüklüğü kişiden kişiye değişiklik gösterir. Peki yirmi bir haftalık gebelikte karın büyüklüğü nasıldır? Gelin birlikte bakalım!

Hamileliğin 21. haftasında bebekler anne karnında içinde bulundukları amniyon sıvısını yutarlar. Yuttukları bu sıvının tadını almaya başlarlar. Her gün düzenli olarak değişen amniyon sıvısı annenin beslenme düzeniyle paralellik gösterir. Anne acı besinler tükettiğinde acı, tatlı besinler tüketir ise tatlı olur. Dolayısıyla bu sıvıyı tüketen 21 haftalık bebeğin tat alma duyusu gelişir. Bazı uzmanlar bu süreçte çok fazla acı tüketilmesini önermez. Bebek için bir zararı olmamasına rağmen anne adayında hemoroit sorunu baş gösterebileceği için acı besinler tüketmekten kaçınmak faydalı olacaktır. Ayrıca bebekler sıvı ihtiyacını da amniyotik sıvıyı tüketerek karşılarlar. Yutma ve hazmetme gibi gelişimsel süreçler bu haftada öğrenilebilir.

Yirmi bir haftalık bebek gelişimi sürecinde anne karnında yirmi bir haftalık bebek kalp atışı bir yetişkine oranla iki kat fazladır. Çünkü bebekler dış dünya ile kıyaslandığında bulundukları yerde daha az oksijene sahiptir. Hamileliğin yirmi birinci haftasında bebek gelişimi sürecinde bebek hızla gelişir ve daha fazla kan pompalamaya başlar. Dolayısı ile kan dolaşımları hızlanır. Şeffaf ve saydam bir cilt görünümüne sahip olan bebeklerin kan damarları ve iç organları görülebilir.

Anne adayların  “ Yirmi bir haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıldır? ” Sorusunun cevabı en çok merak ettikleri konular arasında… 21 haftalık bebek, ultrason görüntüsünde belirgin ve net olarak görülebilir. Çünkü hamileliğin 21. haftasında bebeğin ağzı, burnu ve gözleri iyice gelişmiştir. Kilosu 300-350 gram arasında değişiklik gösterebilir. Bu haftada bebeğin kilosundan öte vücut oranları ve bütünlüğü incelenir. Kilonun önemli bir faktör olarak ilk sıralarda yer alması ilerleyen haftalarda söz konusu olabilir.

Yirmi bir haftalık bebeğin boyu ise 28 cm civarında olur. 21 haftalık gebelikte bebeklerin kol ve bacak boyu orantılıdır. Ayak ve el parmakları gelişmeye devam eder. Kordonları uzamaya ve büyümeye devam eder. Ayrıca kemik ve iskelet gelişimi de artar. Bebeğin vücudundaki kıkırdaklar sertleşir ve kemikleşir. Göz kapaklarının, kaşlarının oluşumu tamamlanabilir. Kız bebeklerin rahim ve yumurtalık oluşumunun gerçekleşmesi de bu haftaya rastlar.

Yirmi bir haftalık bebek cinsiyetinde yanılma olur mu?” Sorusu anne adaylarının zihnini oldukça meşgul eder. Ultrason cihazının çözünürlük kalitesi ve bebeğin pozisyonu gibi faktörler bebeğin cinsiyetinin doğru olarak belirlenmesinde etkilidir. Önceki kontrollerde hatalı tespit edilen cinsiyetin gebeliğin 21. haftasında daha sağlıklı bir görüntü yakalanması durumunda doğru tespitle değişmesi mümkündür.

Hamileliğin 21. haftasında bebekler bazı hareketleri bilinçli olarak yapabilir. Çünkü beyin hücreleriyle kas dokusu arasında bağlantı kurulmaya başlar. Hamileliğin ilerleyen günlerinde ise anne sesini duyan bebek hareketlenmeye başlar. Her gün aralıklar ile 18-20 saat arası uyuyan 21 haftalık bebek yüksek şiddetteki seslere karşı irkilme refleksi geliştirir.

Bebek büyüdükçe anne karnında leğen kemikleri arasından yukarı doğru çıkar. 21. haftaya gelindiğinde ise orta karın seviyesine ulaşmış olur. Yirmi bir haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir diye merak eden anneler bebeklerinin varlıklarını daha çok hissetmeye başlarlar.

21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Anneler hamileliğin her haftasında çeşitli döngülere girerler. Yirmi bir haftalık gebelikte annedeki değişimlerkişiden kişiye farklılık gösterir. Hamileliğin 21. haftasında anne adayı gebelik öncesi döneme kıyasla kendisini daha yorgun ve ağırlaşmış hissedebilir. Kasların gerilmesi nedeniyle karnın alt bölgesinde sancı hissedilebilir. Bebeğin her geçen gün daha da gelişmesi ve buna bağlı olarak karnın giderek büyümesi anneler için zaman zaman yorucu olur. Hatta hormonal değişimler de yorgunluk halini tetikler. Ancak bu sürecin geçici olduğu unutulmamalı ve anneler stres düzeyini en alt seviyede tutmaya özen göstermeli. Çünkü yaşanabilecek yoğun stresin hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkilemesi olasıdır.

Hamileliğin 21. haftasında ve ilerleyen haftalarda rahmin yukarı doğru çıkması devam eder. Bu nedenle vücut dengesinde tutarsızlıklar olabilir. Özellikle bu dönemde en merak edilen konulardan biri; yirmi bir haftalık bebek hareketleri hissedilir mi sorusudur. Annede gebelik sürecinde denge problemleri ve sakarlıklar görülebilir. Rahmin genişlemesi ve yukarı doğru çıkmasına bağlı olarak mide sıkışır ve mide yanması başlayabilir. Bel ve sırt ağrılarında artış yine bu dönemde sık sık yaşanacak olan bir rahatsızlık durumudur. Vücudun su tutması ve kilo alımındaki ani artışlar ayakların şişmesine ve ayaklarda ödem oluşmasına neden olabilir. Uzun süreli ayakta kalmak bu sorunları ciddi anlamda tetikleyeceği için anne adayının ayakta kalma süresi mümkün olduğu kadar az olmalı.

9 aylık hamilelik sürecinin 21. haftasına gelmiş olan anne adayında meydana gelen değişiklikler yakından takip edilmeli. Normalden daha şiddetli bir ağrı yaşanması, su gelmesi ya da herhangi bir kanama görülmesi durumunda hastaneye başvurulmalı. Bu durumlardan birinin yaşanması durumunda hastaneye gitmemek, belirtilerin kendiliğinden geçmesini beklemek anne ve bebek için hayati risk oluşturabilir. Peki, yirmi bir haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı? Gebeliğin 21. haftasında anne adayının alması gereken ortalama kilo 4,3-6 kg. arasında olmalı. Ortalamanın altında ya da üstünde kilo alımı söz konusu ise doktor görüşü alınarak uygun bir diyet programı uygulanabilir. Vücudun ağırlaşmasıyla birlikte varis sorunu görülebilir. Bu nedenle aniden kilo almamaya, düzenli bir beslenme programı uygulayarak dengeli bir şekilde kilo almaya özen gösterilmelidir. Hamileliğin konforlu geçirilebilmesi açısından kilo kontrolü oldukça önemlidir.

Gebeliğin 21. haftasında bebeğin duyduğu oksijen miktarını karşılayabilmek için akciğerler daha fazla çalışır ve kapasitesi artar. Bu da hamile olan kadının nefes darlığı yaşamasına sebep olur.  Kilo artışının hızla devam etmesi öncelikle karın bölgesinde, bunun dışında göğüs, bacak ve kalça bölgesinde çatlak oluşumuna neden olabilir. Bebeğin annenin vücudundaki faydalı vitaminleri tüketmesi diş ve diş eti kanamalarını artırabilir. Bu da beraberinde diş ağrılarını getirir. Vücuttaki kan hacminin artması sebebiyle ince derilerde kılcal damarlar gözle görülecek kadar belirgin bir hal alabilir. Bu durumun yaşanması halinde anne adayının tedirgin olmasına gerek yok. Çünkü annenin ve bebeğin kan hacminin karşılanması için gereklidir. Bu durum doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden normale döner.

Hamilelik sürecinde cinsellik konusu en çok tedirginlik yaratan durumlardan biridir. Yirmi bir haftalık gebelikte doktorunun yasaklamadığı sürece cinsellik yaşamınızın devam etmesinde bir sakınca bulunmaz.  Normal şartlarda yaşanan bir cinsel ilişki sırasında bebek herhangi bir zarar görmez. Dış etkenlerden kaynaklanabilecek zararın önüne geçmek için rahim ağzı nişan olarak bilinen mukuslu bir tıkaçla kapalıdır. Eğer ki cinsel ilişki yaşadıktan sonra şiddetli kasık ağrısı, kanama veya farklı renkte olan bir akıntı görülür ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Hamilelik sürecini yatak istirahatı yaparak geçiren ya da düşük tehlikesi yaşayan gebelerde ise cinsel yaşamın sürdürülmesi önerilmez.

Hamileliğin 21. haftasında vajina ağrısı sıklıkla karşılaşılan şikayetlerden biridir. Ağrıların yaşanması, kokusuz ve beyaz vajinal akıntıda artış görülmesi normaldir. Gerilen kaslar ve bebeğin baskı yapması ağrı olmasının sebebidir. Ancak bu ağrıların sürekli olması durumunda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız önerilir.

Hamilelik süreci 9 ay gibi uzun bir süreyi kapsadığı için anneleri oldukça yorar. Bu süreç aynı zamanda hem annelerin hem de babalarının bebek doğduktan sonra bakımı ile ilgili yaşadıkları kaygıları da barındırır.  Annenin mutlu bir hamilelik süreci yaşaması için eşler birbirine destek olmalı ve bu heyecanlı bekleyişin tadını çıkarmalıdır.

21 Haftalık Gebelikte Beslenme
21 Haftalık Gebelikte Beslenme

21 Haftalık Gebelikte Beslenme

Hamilelik sürecinde beslenme oldukça önemlidir. Bu yazımızda yirmi bir haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalıdır? Ele alacağız…

Hamileliğin başından sonuna kadar anne adayının düzenli beslenmesi gerekir. Beslenme düzenine dikkat edilmesi hem anne açısından hem de bebeğin sağlığı, kilosu, beyin ve organ gelişimi açısından önemli bir rol oynar.

Hamilelik döneminde sağlıksız ve yetersiz beslenme annenin kansızlık problemi yaşamasına sebep olabilir. Hatta kansızlıkla birlikte kemik rahatsızlıkları da baş gösterebilir. Hamilelik döneminde yetersiz beslenmek anne adayında sorun yarattığı gibi bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına da sebep olabilir. Tüm bu yaşanma ihtimali olan sıkıntıların farkında olan anneler hamilelik süresince hangi besinleri tüketip tüketmemeleri gerektiği konusunda endişe duyarlar.

-Hamilelik süresi boyunca tüketilebilecek besinler ;

  • Günde 1 adet yumurta,
  • Mutlaka haftada 2 kere balık,
  • Peynir, yoğurt ve ayran gibi süt ürünleri,
  • Beyaz ve kırmızı et,
  • Fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller,
  • Özellikle bebeğinin gelişimi açısından çok önemli olan ceviz,
  • Mevsime uygun olan taze meyve ve sebzeler olarak sıralanabilir. -Hamilelik süresi boyunca tüketilmemesi gereken besinleri ise;
  • Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş besinler,
  • Paketlenmiş ve dondurulmuş gıdalar,
  • Açıkta satılan yiyecekler,
  • Yoğun civa içerdiği için dip balıklar,
  • Etli çiğ köfte,
  • Çiğ süt ve ürünler şeklinde sıralamak mümkündür.

Hamileliğin tüm haftalarında olduğu gibi 21. haftada da yüksek kalorili gıdalardan kaçınmak gerekir. Şeker ve hamur gibi yiyeceklerin bebeğe aldıracağı kilonun yararı olmayacaktır. Anne açısından bakıldığında da gereksiz kalori yüklemesine sebep olur. Bu tür besinlerin çok fazla tüketilmesi tüm hamilelik süresince yavaş yavaş alınması gereken kiloların bir anda alınmasına sebep olur. Dolayısıyla besin değeri yüksek yiyecekler tercih edilmeli ve yüksek kalorili besinler tüketmeme konusunda özen gösterilmelidir.

Hamilelik süresi boyunca bebek gelişimini takip edebilmek ve neler yaşanabileceğini öngörebilmek için hamilelik haftasını veya ayını bilmek gerekir. 21 haftalık gebelik döneminde anne adayları beslenmesine özen göstermeli, sosyal aktiviteleri tamamen hayatından çıkarmamakla birlikte zarar vermeyecek kadar kısıtlamaya dikkat etmeli, stresli ve riskli yaşam tarzından mümkün olduğu kadar kendilerini uzak tutmalıdırlar. Her anne adayının geçirdiği hamilelik dönemi kendine özgü olduğu için yaşananlar farklı olabilir. Yapmanız gereken hamilelik sürecini yaşamış ya da sizinle birlikte yaşayan diğer hamilelerle kendinizi kıyaslamamanız.  Normal seyrin dışında bir durum seziyorsanız ve sizi ciddi anlamda rahatsız edecek bir durum var ise doktorunuza danışarak sizi bilgilendirmesini sağlamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top