İçindekiler
Hamilelik her kadının en mutlu olduğu zaman dilimi arasına girmektedir. Hamile olduktan sonra vücutlarında hissettikleri annelik içgüdüsü kadınlar için tarif edilemez bir duygudur. Hamilelik süreçleri hafta hafta, ay ay kimi zaman da gün gün kadınlar tarafından takip edilmektedir. Her kadın kendi hamilelik sürecini gün gün takip ederken uzmanlar da kadınların hamilelik sürecini özenle takip etmektedir. Hamilelik döneminde her hafta çocuk yavaş yavaş değişim göstermektedir. Gebeliğin on birinci haftasında bebeğin boyu küçük bir şeftali boyutuna ulaşmış olur. On bir haftalık bebek gelişimi yavaş yavaş yaşam fonksiyonlarının çoğunun oluştuğu bir dönemdir.
Bebek ile birlikte on bir haftalık gebelik annedeki değişimler de gözle görülür şekilde artacaktır. Bebeğe alışan annenin içgüdüsel olarak hisleri iyice artar. Hamileliğin on birinci haftası olsa da annede önceki haftalarda süregelen baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk ve gögüslerdeki hassasiyet devam etmektedir. Her kadın için farklılık gösterse de çoğu hamile kadın on bir haftalık gebelik sonrasında belirtilerin ve hamileliğe bağlı olan rahatsızlıkların yavaş yavaş azaldığına şahit olmaktadır. On bir haftalık gebelik sonrasında annenin göğüslerindeki büyüme ve idrara çıkma sıklığı giderek artacaktır. Bunların yanı sıra rahmin büyümesine bağlı olarak anne kas ağrıları hissetmeye başlayabilecek ve bu süre içerisinde annenin karnı az da olsa belirginleşmeye başlayacaktır.
Bebek on birinci haftadan itibaren artık yavaş yavaş nefes alabilmekte, emebilmekte, yutkunabilmekte ve idrarını yapabilmektedir. Bebeğin gelişimi devam ederken anne adayı da her geçen gün yavaş yavaş hamileliğini daha fazla hissedecek ve kendini anne olmaya hazırlayacaktır. Bebeğin hızlı bir şekilde ilerleyen gelişimi ve değişiminin yanında anne, kendi vücudundaki değişimlerin oldukça yavaş olduğunu fark edecektir. On birinci haftada annenin karnı diğer haftalara nazaran biraz daha belirgin olmaya başlayacaktır. Fakat bu büyümenin fark edilmesi hala zordur. On bir haftalık bebeğin anne karnında belirgin hale gelebilmesi için bebeğin biraz daha büyümesi gerekmektedir. On bir haftalık gelişimi hızlı bir şekilde ilerlerken bebeğin büyüme hızı oldukça hızlı olduğu için anne adayının karnının belirginleşmesi için biraz daha sabretmesi gerekmektedir.
11 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?
En çok merak edilen konulardan bir tanesi de ultrasonda bebek görüntüsüdür. Anne karnında olan bebek görüntüsü hem anne adayını hem de baba adayını heyecanlandırmaya yeter. Heycanlı olan anne ve baba adayı doktor kontrolüne giderek bebeklerinin ultrason görüntülerine doktor takibi eşliğinde inceleyebilir. Hamile olan kadınların rutin doktor kontrolleri olmaktadır. Hamilelik sürecinin dengeli ve düzenli geçmesi adına doktorlar hamilelik süreçlerini özenle takip etmektedir. On bir haftalık bebek ultrason görüntüsünde bebek artık minik minik kendini belli etmeye, bir bebek gibi görülmeye başlamış olacaktır. Yavaş yavaş gelişimini tamamlayan bebek ultrason görüntüsünde kendini gösterebilir. Ultrason görüntüsünde bebeğin başı ve vücudunun diğer bölümleri geliştiği için daha orantılı görünmektedir. On bir haftalık gebelik ultrason görüntüsünde bebek genellikle sırt üstü bir pozisyonda görünecektir.
11 Haftalık Bebek Cinsiyeti Belli Olur mu?
Anne ve baba adaylarının en merak ettiği ikinci konu ise bebeğin cinsiyetidir. On bir haftalık bebek cinsiyeti belli olur mu sorusunun cevabı net bir şekilde hayırdır. On birinci haftada bebeğin dış üreme organları yavaş yavaş şekillenmeye başlamış olsa da on bir haftalık gebelikte bebeğin cinsiyeti belli olmamaktadır. Ancak on ikinci haftadan itibaren bebeğin cinsiyeti kesin bir sonuç vermemekle birlikte anne ve babanın içgüdüsel hisleriyle, ya da annenin canının istediği yiyecek türleri ile tahmin edilebilmektedir. Anne ve baba adayının bebeklerinin cinsiyetlerini kesin olarak öğrenebilmeleri için yirminci haftayı beklemeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra eğer bebeğin cinsiyeti erkek ise bu hafta ve sonrasında daha kolay tespit edilebilecektir. Zira erkek cinsel organı kız bebekten daha kolay bir şekilde kendini belli eder.
11 Haftalık Bebeğin Kalp Atışı
Anne ve baba adayı birlikte çıktıkları bu yolda heyecanlı bir şekilde ilerlerken bebeklerinin kalp atışını duymak onları çok daha heyecanlı hale getirebilir. On bir haftalık bebeğin kalp atışları rahatlıkla duyulabilir. Bu haftadan önce dakika atışı on dakikada 180 atım olarak hesaplanmaktadır. Dakikada bu kadar hızlı atan bebek kalbi on birinci haftanın başlaması ile birlikte yavaşlamaya başlayacaktır. On bir haftalık olan bebeğin kalp atışı dakikada 160 atıma kadar düşebilir. Doktor kontrolüne giden anne ve baba adayı ultrason ile bu kalp atışlarını duyabilmektedir. Anne ve baba adayına büyük duygular hissettiren bebek, on birinci haftada gelişimini devam ettirmektedir. Kalp atışını dinlemiş olan anne ve baba adayı ise sabırsızlıkla gelişim sağlayan bebeklerinin dünyaya gelmesini bekler.
11 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi ?
Heyecanlı olan anne ve baba adayı için bebek hareketlerini hissetmek oldukça önemlidir. Hamileliğin on birinci haftası içerisinde bebeğin kas ve kemik gelişimi hareket edebileceği kadar ilerlemiştir. On bir haftalık bebek gelişimi sağlıklı şekilde ilerlediği takdirde bebek; anne karnında reflekslere bağlı hareketler yapmakta, kollarını ve bacaklarını hareket ettirmekte ve tekme atabilmektedir. Baba adayından önce anne adayı bebek hareketlerini hissetmektedir. Anne ve bebek uyumu oldukça hassas olduğundan dolayı bebeğin küçük hareketlerini anne kolaylıkla hissederken baba bu kadar küçük hareketleri kimi zaman hissedemez.
11 Haftalık Bebek Gelişimi Ne Şekilde İlerler?
Anne karnındaki bebek gün gün gelişimini tamamlamalktadır. Hamilelik süreci içerisinde onuncu haftadan hamilelik süreci sonuna kadar bebek fetüs olarak kalır. On bir haftalık olan bebeğin yaklaşık olarak tahmin edilen kilosu 7 – 9 gr arasında değişirken boy uzunluğu da 4 – 6 cm aralığında değişim gösterir. Hamileliğin on birinci haftasında bebeğin organları gelişmeye devam etmektedir. Bebeğin cildi yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır ve cildi üzerindeki kıllar oluşmaya bu haftadan itibaren başlar. Bunların yanı sıra on bir haftada bebeğin ses tellerinin gelişimi başlamaktadır. Genel olarak her şey yavaş yavaş gelişimini göstermektedir. Bebeğin göz merceği ve göz kapakları oluşumunu bitirmiş ve gözleri kapalı bir şekilde anne karnında bulunmaktadır. On bir haftalık bebeğin karnı ve göğsü düz şekil almaktadır. Bebeğin önceki haftalardan bu zamana göre hızlı atan kalbi on birinci haftadan itibaren atış hızını azaltacaktır. Bu durumda korkulacak hiçbir şey yoktur. Kemik gelişimi devam eden bebeğin yüz kemikleri ve çenesi de yavaş yavaş belirginleşmektedir. Kemikleri ve kasları gelişen bebek dış dünyaya karşı reflekslerini geliştirmeye başlamıştır. Baba adayının yaptığı baskılara bebek hareket ederek tepki verebilir. Bu tepkiyi kimi zaman baba hissedebilir, kimi zaman da hissedemezken anne bebeğin verdiği tepkileri rahat bir şekilde olmasa da yavaş yavaş hissetmeye başlayacaktır.
11 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Beslenme düzeni hem anne için hem de bebek için oldukça önemlidir. Anne bu süre içerisinde tüm vitaminleri alabildiği kadar almalı, bebeği aç bırakmamaya dikkat etmelidir. Bazı kadınlar hamilelik döneminde kilo almaktan çekinmektedir. Unutulmamalıdır ki hamilelik süreci boyunca aldığınız kilo sadece sadece anne adayının kilosu değildir. Doğru beslenme ile sürdüreceğiniz bir hamilelikten sonra hamile kaldığınız kiloya dönmeniz hiç de zor olmayacaktır.Hamilelik döneminde yapılan en büyük yanlış diyet yapmak, sağlıksız beslenmek, öğün atlamak ya da kilo alırım diye yemek yememektir. Sağlıklı ve düzenli beslenen her anne adayı kilosunu koruyabilir ve bebeğine yeterli vitaminleri verebilir. Bu süreç içerisinde öğünlerinizi atlamamak oldukça büyük bir önem taşır. Sabahları mutlaka kahvaltı yapmanız birçok uzman tarafından önerilmektedir. Anne adayı sabah kahvaltı yapmadığı takdirde bebek de kahvaltıdan alacağı vitaminleri alamayabilir. Vitaminlerini tam anlamıyla alamayan bebek gelişim açısından sorunlar yaşayabilir ve bu sorunlar bazı durumlarda doğum sonrasında da ortaya çıkabilir.
Beslenme düzeni hamile olan kadınlar için oldukça önem arz eden bir konudur. Hamilelik süreci boyunca et ve süt ürünleri tüketmek bebeğin gelişimi için önemlidir. Annenin bu aşamada hem kendi sağlığını hem de bebeğin sağlığını düşünerek beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Temel gıda gruplarından tüketim yaparak vitamin ihtiyacını karşılayan anne adayı hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını kontrol altına almayı başarabilir. Meyve ve sebzeler, tahıllar, et – tavuk – balık ve süt ürünleri temel gıda gruplarını oluşturmaktadır. Tüketilmesi gereken besinlerin yanında anne adayının tüketmemesi gereken besinler de bulunmaktadır. Anne adayının salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden ve pastörize edilmiş süt ürünlerinden uzak durması önem arz etmektedir. Bunların yanı sıra alkol ve sigaranın ise hamileliğin hiçbir döneminde kullanılmaması gerekmektedir. Alkol tüketimi bebeğin gelişimini son derece etkiler ve bunların yanında bebekte kalıcı hasarlar kalmasına sebep olur. Tüketmemesi gereken yiyecekleri ve içecekleri tüketmeden kendine dikkat eden anne adayı rahat bir hamilelik geçirecektir. Sağlıklı beslenerek hem kendi sağlığını koruyacak hem bebeğinin sağlığını koruyacak ve bunun yanında kilo alma gibi bir sorunu da olmayacaktır. Sağlıklı beslenerek doğum yapan kadınlar için doğum sonrası eski ideal kilosuna dönmek oldukça kolay olurken sağlıksız ve düzensiz beslenen kadınlar için hamilelik sürecinde alınan kilolar sağlıklı beslenip doğum yapan bir kadına göre çok daha zor şekilde verilebilir.
Hamilelik döneminde beslenme oldukça önemli bir konu iken beslenmenin yanında anne adayının hareket etmesi de gerekmektedir. Anne adayı gün içinde hafif tempolu bir şekilde yürüyüş yaparak bu hareketi vücuda sağlamış olur. Hamilelik süreci boyunca hareket etmeyen anne adayı hamilelik sonrasında vücudunun ağırlaşması ile birçok işte zorlanabilir. Sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmenin yanında yapılan bir saatlik hafif tempolu yürüyüş ile hamilelikte hiçbir sıkıntı çekmeden bebeğinizi büyütebilirsiniz. Bu noktada baba adayının da desteği oldukça önemli. Anne adayını yalnız bırakmayarak beslenmesine ve hareketlerine eşlik ederek anne adayının motivasyonunu yükseltebilir. Birlikte yapılan ve oluşan bu düzen sonucunda hem anne adayı hem de baba adayı mutlu olur. Bu mutluluk bebeğe hissedilir ve bebek de yavaş hareketleri ile anne ve baba adayına tepki verebilir. Sağlıklı bir doğum süreci atlatmak için bütün önerileri dikkate alabilirsiniz, ayrıca doktorunuz ile konuşarak daha fazla bilgiye sahip olarak hamilelik sürecini sağlıklı geçirebilirsiniz.