Close

10 Haftalık Bebek Gelişimi

10 Haftalık Bebek Gelişimi

10 Haftalık Bebek Gelişimi

Haftalar hız kesmeden ilerliyor; bebeğiniz gelişimine devam ederken, birlikte 9 haftayı geride bıraktınız. 10. Hafta ile birlikte birçok değişim de sizleri bekliyor. 3 döneme ayrılan hamileliğin ilk döneminde yer alan 10. Hafta, hem anne hem de bebek için oldukça önemli bir haftadır. İlk dönemin bitmesine 3 hafta kala sizde ve bebeğinizde çeşitli değişiklikler görülecektir. Hamileliğin onuncu haftasında en merak edilen sorudan biri de “On haftalık bebek kaç aylıktır?” sorusudur.

10 haftalık gebelik sonunda, 9 aylık hamilelik sürecinin 2.5 ayı geride kalmış olacak ve ilk trimesterin tamamlanmasına yalnızca 2 haftanız kalacaktır. Anne karnında bebeğin çeşitli evreleri vardır. Bu evreler zigot, embriyo fetüs ve bebek olmak üzere dört tanedir. 10. Haftada bebeğiniz artık embriyo olarak değil fetüs olarak anılmaya başlayacaktır.

10 Haftalık Bebek

Bebeğiniz artık kritik haftalar olarak adlandırılan 9 haftayı geride bıraktı. Zigot olarak başladığı yolculukta uzun bir yol kat ederek fetüs haline gelen bebeğiniz, artık oluşabilecek sorunlara karşı daha güvenli bir konumda bulunuyor. Bebeğinizin diğer evreye geçmesi ile birlikte sizi ve onu birçok değişim bekliyor olacak. Hücre görünümünden çıkarak insansı hatların oluştuğu bu dönemde anne artık hamile olarak nitelendirilen görüntüsüne sahip olmaya başlar.

Peki sağlıklı on haftalık bebek gelişimi nasıl olmalıdır?

Bebeğinizde bu dönemde, insansı vücut hatları ve kemik yapısı oluşmaya başlar. Kemik yapısının oluşmasından dolayı kalsiyum ve magnezyuma bolca ihtiyaç duyan bebekler, bu dönemde doktorun verdiği beslenme programına ekstra dikkatle uymalı, vitamin ve mineral bakımından tüm ihtiyaçları karşılanmalıdır. On haftalık gebelikte beslenme bundan dolayı oldukça önemlidir. Vücut hatları ve kemik dokusunun oluşmasının yanında bebeğinizde beyin, böbrek, bağırsak, karaciğer ve kalp gibi hayati organların temelleri atılmış, hepsinin yeri fetüs içerisinde oluşmuştur. Bu dönemde mide asidinin üretilmesine başlanmasıyla çeşitli sindirim provaları yapılmaya hatta böbreklerin gelişimi ile birlikte idrar oluşumu gözlenmeye başlanmıştır.

Bebeğinizin kalbi artık düzenli ve hızlı bir şekilde atar. Normal insan kalbinin atış hızının yaklaşık 3 katına eşit olan on haftalık bebek kalp atışı, hızlı olması ile dikkat çekiyor. Yaşamsal faaliyetlerin provasının yapılabilmesi, artık ufak ufak normal bir insanın hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bu kalp hızı, oldukça fazladır. Böylelikle dokulara çabuk bir şekilde besin taşınması sağlanır. Diğer haftalara oranla bu haftada bebeğinizin ve iç hem de dış organlarında, hiç olmadığı kadar çok değişim gözlemlenir. Kollarında ve bacak eklemlerinde hareketlenme olan bebeğinizin bu hareketini henüz hissetmeyeceksiniz. Henüz sinirsel birkaç titreşimden ibaret olan bu hareketler ileriki haftalarda sizin hissedebileceğiniz boyuta gelecektir. Bebeğinizde görülen en büyük farklılıklardan biri de beyin oluşumu ile birlikte bebeğin kafa kısmında ufak bir çıkıntı oluşumudur. Yine kafa bölgesinde dişlerin altyapısının oluşmasıyla birlikte ağız kısmı şekillenmeye başlar.

Bebeğimin Boyu Ne Kadar Oldu
Bebeğimin Boyu Ne Kadar Oldu

Bebeğimin Boyu Ne Kadar Oldu?

Hamileliğin başlangıcında yapılan ultrasonik kontrollerde bebeğinizi bir fasulye kadar görüyor olmanız artık geride kaldı. 10. Haftada bebeğinizi görmek için fazlasıyla heyecanlı olmanız doğaldır. Haliyle “On haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıldır?” sorusunu sık sık sormaya başlamanız da son derece normaldir.

  1. Hafta ile birlikte bebeğiniz artık insan formuna girmiş ve eski küçük halinden eser kalmamıştır. Ultrason kontrollerinde artık bebeğinizi daha kilolu ve daha belirgin vücut hatlarıyla görmeye başlayacaksınız. Eskiden bir fasulye olarak gördüğünüz bebeğiniz artık bir çilek kadar büyük bir hâle geldi. 10. Hafta itibariyle bebeğinizin boy ve kilo değişimi şu şekildedir:
  • Boy: 3 cm-3.5 cm
  • Kilo: 5 gr

Bu sizi yeterince heyecanlandırmıştır. Bu değerler kesin değerler olmadığından bu değerlere yakın olan değerler de sağlıklı bir bebek için kabul edilebilirdir. Bazen tahmin edilenden daha geç döllenme olmasından dolayı bebeğiniz olması gerekenden daha küçük bir boyutta olabilir. Bu sebepten dolayı panik yapmamalı ve doktorunuzun size söyleyeceği şeyleri dikkatlice dinlemelisiniz.

Sistemlerin Gelişimi Ve Sonradan Kazanılan Beceriler

Embriyonik dönemin son bulmasıyla birlikte bebeğiniz artık fetüs olarak adlandırılmaya başlandı. Artık gün gün ve hafta hafta bebeğinizde ciddi gelişmeler gözlenecektir. Mitoz bölünmeler ile birlikte hücre sayılarının artmasıyla bebeğinizde çeşitli organlar ve organların oluşturduğu sistemler şekillenmeye başlar. Organlar ve sistemler gün geçtikçe büyümeye ve gelişmeye devam ederek artık çalışabilir konuma gelir. “Hamileliğin onuncu haftasında bebek gelişimi nasıl olur? Bebeğinizi neler bekliyor?” gibi sorular tam da bu yüzden ebeveynler tarafından sıklıkla sorulur.

Sinir Sistemi

İnsanların hareket edebilmesi ve dokularını hissedebilmesi için sinir sistemi beyinden dokulara kadar vücudun en uç noktasına kadar uzanır. Hücrelerini yenileyemeyen bir sistem olduğundan sağlıklı olarak gelişmesi oldukça önemlidir.

Gebeliğin 10. Haftasında bebeğiniz gözle görülür bir şekilde değişir. Bunu anlayabilmenin en iyi yolu da kafatası bölgesine bakmaktır. Kafatasında sinir sisteminin en önemli organı olan beyin oluşumu ile birlikte alın bölgesinde bir çıkıntı gözlemlenir. Belki de sinir sistemi ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de bebeğin hareket durumudur. “On haftalık bebek hareket eder mi?” sorusu ebeveynlerce sıklıkla sorulur.

Devamlı ve hızla büyüyen bebeğinizde bu haftada göz kapakları gelişimini tamamlar ve sinir sisteminin yavaş yavaş oluşması ile birlikte göz kapaklarında ufak ufak hareketlenmeler gözlemlenir. Bunun yanında kol ve bacak eklemlerinde annenin hissedemeyeceği kadar küçük hareketlenmeler yaşanır. Bebeğiniz doğana kadar gelişmeye devam ettiğinden sinir sistemi de devamlı olarak gelişir.

Dolaşım Sistemi

Gebeliğin 2. Haftasında oluşumu gözlemlenen yolk kesesi artık yavaş yavaş yok olmaya başlar. Yolk kesesinin yerini, bebeğin beslenmesi ve nefes alabilmesi için gerekli hayati öneme sahip göbek kordonu alır. Göbek kordonunun oluşumuyla birlikte anne ile bebek arasındaki kan dolaşımı da yavaş yavaş sağlanır.

Dolaşım sisteminde yaşanan en büyük farklılık da dolaşım sisteminin en önemli elemanı olan kalbin dört odacıklı yapısının tamamlanmış olmasıdır. Bu dönemde kalp yaklaşık olarak normal bir insanın 3 katı kadar atım yaparak dokulara ve organlara ihtiyaç duydukları besinleri iletir.

Sindirim Sistemi

  1. Haftada ufak ufak temeli atılan bağırsak oluşumu, 10. Hafta itibariyle karın içine doğru gelişimine devam eder. Bağırsak sistemi birkaç hafta içerisinde anüse kadar uzanır. Midenin oluşumuyla birlikte yavaş yavaş mide asidi üretilmeye başlanır. Bunun yanında dalak ve karaciğer vücut içerisinde yerini almış; karaciğer kan üretmeye başlamıştır. Yine sindirim sisteminin önemli organı pankreas da doğum sonrası için büyümeye devam eder.

Solunum Sistemi

Solunum sistemi de sinir sistemi gibi doğuma kadar gelişmesine devam eder. Anne karnında bulunan sıvının görevi yalnızca bebeğinizi darbelere karşı korumak değildir. Garip gelebilir fakat amniyotik sıvı bebeğinizin solunum sistemi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bebeğinizin sistemleri gelişmeye başladıkça fetüs, amniyotik sıvıyı yutarak böbreklerden süzüp geri boşaltım yapar. Bu amniyotik sıvının yutulup boşaltılması sonucunda, solunum organı olan akciğer iyice gelişir. 9. Hafta ile birlikte oluşan diyafram 10. Hafta ile birlikte gelişimini tamamlar.

Destek ve Hareket Sistemi

Kas ve kemik sistemi son hız gelişimine devam ederken, 10. Haftada el ve ayak parmakları arasında oluşan perdeler kalkar. Kollarda ve bacaklarda ufak hareketlenmeler gözlenir. Eklemler daha belirgin hale geldiğinden bu ufak hareketler ultrason cihazında gözlemlenebilir.

Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi 10. Hafta itibariyle büyük ölçüde gelişmiştir. Artık amniyon sıvının yutulması ile böbrekler bu sıvıyı süzerek çalışmasını hızlandırır. İdrar olarak atılan sıvı zararsız olduğundan bebeğin bu sıvıyı tekrar yutmasında sorun yoktur.

Üreme Sistemi

Üreme sistemi denildiğinde şüphesiz akla ilk olarak bebeğin cinsiyeti gelmektedir. “On haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?” sorusunu sormak için henüz erken. Her ne kadar genital organlar belirginleşmeye başlasa da bebeğin cinsiyeti net olarak 16. Hafta itibariyle söylenebilir.

Bağışıklık Sistemi

Gebeliğin 10. Haftasında tiroid bezi oluşmuş ve yavaş yavaş faaliyet göstermektedir. Amniyotik sıvı doğuma kadar bebeğinizi korumaya devam edecektir.

Bebekteki değişimlerin yanında annede de birçok değişim meydana gelecektir. Peki on haftalık gebelik annedeki değişimler nelerdir?

10 Haftalık Gebelikte Anne Adayındaki Değişimler
10 Haftalık Gebelikte Anne Adayındaki Değişimler

10 Haftalık Gebelikte Anne Adayındaki Değişimler

Tüm gebelik boyunca annede hem fiziksel hem de ruhsal olarak çeşitli değişiklikler gözlenir. On haftalık gebelik belirtileri, anne için o kadar ağır sonuçları olmasa da fiziksel olarak bazı değişikliklere yol açabilmektedir.

Kilo artışı

Hamileliğin anne vücudunda yaptığı en önemli değişiklik kilo artışıdır. Yine 10. Hafta itibariyle 1 ile 3 kilo arasında bir artış söz konusu olacaktır.

Rahmin Büyümesi

Önceki haftalarda belirgin olarak büyümeye devam eden rahminiz, 10. Hafta ile birlikte bir portakal büyüklüğüne gelir.

Göğüslerde Büyüme Ve Göğüs Hassasiyeti

Hamileliğin ilk döneminden itibaren göğüsler doğum sonrasına hazırlanmaya başlar. Bu haftalar göğüslerin en çok çalıştığı haftalardır. Hamileliğin ilk döneminde diğer iki döneme göre göğüsler daha fazla büyür. Hatta hamileliğin ilk döneminde göğüsler o derece büyür ki diğer iki dönemde göğüsler hiç büyümemiş gibi algılanabilir. Hamileliğin ilk döneminden sonra göğüs büyümesi çok fazla kilo almadığınız takdirde minimum seviyede devam eder.

Progesteron hormonu, süt bezlerinin ve süt kanallarının büyümesini sağlar. Böylece göğüste bulunan damarlar genişler; göğüs şişer ve göğüs uçları büyür. Bu durumda sütyen bedeninizin birkaç beden büyümesi olası bir durumdur.

Cilt Yapısındaki Değişim

Hamilelikte çoğu hormonun normalden daha fazla salgılanması ile birlikte ciltte yağlanma görülür. Bu cildinizi normalden daha parlak gösterecektir. Bunun yanında vücutta bulunan fazla yağ çarşafınıza ve yastığınıza kadar işleyeceğinden. Sık sık çarşaf ve yastık yüzü değiştirmenizde fayda olacaktır.

Kan basıncının artması ile birlikte özellikle yüzünüzün gerilmesine yol açacak normalden daha canlı bir görünüme sahip olacaksınız.

Ruh Halinde Değişim

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zamanki heyecan yerini yavaş yavaş kaygıya bırakmış olabilir. Bebeğinizin gün gün sağlığını düşünmek ve hormonlardan kaynaklı duygusal durum bu haftada belirgin olarak kendisini gösterir. Hormonlarla birlikte doğum ya da doğum sonrası kaygılarınız var ise bir psikologdan destek almanıza fayda var. Her ne kadar normal bir durum gibi gözüken kaygı hali siz farkında olmadan olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Ara ara oluşan baş ağrıları sizi huzursuz edebilir. Bebeğinizin sağlığı için yalnızca doktorunuzun size vereceği ağrı kesicileri kullanmalısınız. Baş ağrısı ile birlikte kabızlık ve vajinal akıntılar yine bu dönemde sıklıkla görülür. Bunların yanında sık sık idrara çıkma ve mide bulantıları 10. Haftada da kendisini göstermektedir. Biraz daha sabrederseniz bulantılarınız yavaş yavaş son bulacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top