Close

Gebelikte tekmeleme süreci hakkında bilinmesi gerekenler

Bebeğiniz olduğunu öğrendikten sonra, onun tekmelemesini heyecanla beklersiniz. O ilk anı da, çok büyük ihtimalle, unutulmayacak anlar listesine eklersiniz. Peki, bebeğiniz ne zaman tekmelemeye başlar ve bu süreçte neler olur?

Bebeğiniz ne zaman tekmelemeye başlar?

Bebeğinizin hareketi 7-8. ayda başlar. Bu hareketleri ultrasonla görebilir fakat bebeğinizin yaklaşık 2 cm olmasından kaynaklı olarak hissedemeyebilirsiniz. Siz onun tekmelerini, 16 ile 22 haftalık olduğu zaman hissedebilir ve heyecanını yaşayabilirsiniz.

Tecrübeli anneler bu durumu biraz daha erken fark edebilir. Siz de zamanla, tekmelemeyi, gaz sancısı ya da açlıktan gibi durumlardan ayırabilecek duruma geleceksiniz. Aynı zamanda kimi bebek çok hareketli olabilirken kimi bebek daha az hareketli olabilir, bunun cinsiyet ile ilgili olmadığından emin olabilirsiniz.  

Bebeğinizi ve hareketlerini hissetmek nasıl bir süreçtir?

Bebeğiniz tekmelediğinde his olarak, karnınızda bir kelebek kanat çırpabilir veya mısır patlatılabilir. Bu örnekler anne adaylarının hislerini somutlaştırdığı örneklerdir. Tamamen farklı hisler de oluşabilir. Önemli olan bebeğinizin hareketini hissetmek ve ayırt edebilmektir.

Tekmeyi hissetme süreniz sizin kilonuzla da ilgili olabilir. Zayıf anne adaylarının, daha kilolu olanlar oranla daha hızlı hissettiği düşünülmektedir.

Hareket halinde ve aç olduğunuz zamanlarda tekmeyi hissetme durumunuzda azalma olabilir. Bu durumda tokken ve bir yere uzanıp hissetmeyi deneyebilirsiniz.

Tekmeleme sıklıkları başlarda çok seyrek olarak baş gösterebilir. İlk zamanlar hareketlenmeler bebeğinizin küçük olmasıyla ilgili olarak hissedilemeyebilir. Bu durum zamanla değişecektir. Hareketler daha hissedilebilir ve düzenli bir hal alacaktır.

Tekmelemeyi takip etmeniz gerekir mi?

Doktorunuz, 28. Haftadan sonra tekmelemeyi saymanızı isteyebilir. Sayarken ölçüt olarak, ne kadar sürede 10 tekme atıldığı hesaplanabilir. Eğer bebeğinizin tekmelerinde bir azalma oluyorsa, bu durum bazı sorunların habercisi olabilir. Bebeğinize yeterli oksijen gitmediğini, şeker oranında azalma olduğunu, ya da bebeğinizin stresli olduğunu gösteriyor olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz bazı testler yapacak ve yolunda gidip gitmediğini kontrol edecektir.

Aynı zamanda eğer bebeğinizin tekmelemediğini düşünüyorsanız, bir bardak su içmeyi ya da yürümeyi deneyebilirsiniz. Hala hissedemiyorsanız ya da 2 saat içinde 10 tekme atmadığını düşünüyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu durumda teşhis çok önemlidir, ihmal etmeyin.

36. haftaya gelindiğinde tekmelemeyle ilgili bir azalmanın olabileceği söylenmektedir. Bebeğiniz büyüdüğü için hareketi de kısıtlanacak ve sık bir şekilde dönemeyecektir.

Olumsuz hissettiğiniz durumlarda doktorunuza danışmanızı, durumunuza göre en doğru bilgiyi ondan almanız önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top