Close

Hamile kalma şansını neler etkiler?

Hamile kalamama problemi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzde 16’sının maruz kaldığı bir sorundur. Hamile kalma şansını arttıran ve azaltan bazı etkenler vardır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu etkenlere dikkat etmeleri gerekmektedir.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzde 16’sı bebek sahibi olamama problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu çiftlerin üçte birinde sorun kadından kaynaklanmakta iken erkeklerde ise bu oran beşte bir düzeyinde görülmektedir. Bebek sahibi olamayan çiftlerin yarısındaysa sorun, hem kadından hem de erkekten kaynaklanmaktadır.

Hamile kalma şansını neler etkiler?

Hormon düzeyinin bozulması

  • Kadınlarda yumurtanın gelişimini ve çatlamasını sağlayan hormon seviyelerinde yaşanan bozulma,
  • Düzenli bir şekilde adet görmekte olan kadınlarda görülebilen yumurta gelişememesi durumu,
  • İlk adet dönemlerinde ve menopoza girme arifesinde görülen yumurta oluşum ve çatlamasında yaşanan sorunlar hamile kalma şansını olumsuz şekilde etkilemektedir.

Ayrıca kısa süre içerisinde çok fazla kilo alma ya da zayıflama, erken menopoz, strese maruz kalma, adreno genital sendrom, bilinçsizce yapılan ağır fiziksel aktiviteler ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar da yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya neden oldukları için kısırlığa neden olmaktadır.

Metabolik hastalıklar

Pıhtılaşma bozuklukları, tiroit hastalıkları, diyabet, kistik fibrozis gibi genetik geçişli hastalıklar, bağışıklık sistemini etkileyen problemler ile karaciğer ve böbrek hastalıkları kısırlığa neden olabilen metabolik etkenlerdir.

Kadınlarda ileri yaş

Yaşın ilerlemesi ile birlikte yumurta rezervlerinin azalması ile karşı karşı kalan kadınlar, 35 ile 40 yaşlarından itibaren gebe kalma şanslarını büyük oranda kaybederler. Bu yaşlardan sonra yaşanacak gebelik ve doğum süreçleri ise hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça büyük riskleri beraberinde getirmektedir.

Sperm kalitesinde bozulma

Erkeklerde sertleşme ile azalan ve kalitesi bozulan spermler de hamile kalma şansını azaltan bir diğer etkendir.

Sigara ve alkol tüketimi

Aşırı miktarda alkol ve sigara kullanmak, hem kadın hem de erkek açısından kısırlık faktörü oluşturduğu için gebeliği engellemektedir. Kadınlarda hücre yıkımına neden olan sigara tüketimi, ayrıca hücre yenilenmesini yavaşlatır ve erken menopoz oluşumuna neden olur.

Aşırı şişmanlık veya zayıflık

Adet döngüsünü bozabilen ve gebelik oluşum şansını azaltan diğer bir etken de aşırı şişmanlık ya da zayıflık durumudur. Erkeklerde meydana gelen aşırı şişmanlık ise sperm sayısının ve kalitesinin azalmasına neden olduğu için bebek sahibi olma şansını düşürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top