Close

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı

italian 7 months pregnant woman massaging her back. Horizontal shape, side view, copy space

 

Omurganın en alt kısmında bulunan kemik coccyx kemiği yani kuyruk sokumu kemiği diye adlandırılır. Bacaklar ile üst gövdeyi birbirine bağlayan üç adet kemikten oluşur. Kuyruk sokumu kemiği, leğen kemiği çıkımını genişleten bir kemiktir ve kama şeklindedir. Doğum esnasında bebek, leğen kemiği diye adlandırılan bu eğimli silindir şeklindeki kemiğin içerisinden geçerek doğar. İlk olarak başlangıç, ikinci olarak ortada bulunan en dar ve son olarak da çıkış kısmı olan kanal bölümlerinden geçerek doğan bebek bu aşamaları sorunsuz geçer ise sorunsuz bir doğum gerçekleşir. Kuyruk sokumu kemiği ise bu kanalın sonunda olarak düşünülebilir.

Gebelik Döneminde Kuyruk Sokumu Ağrısı

Hamile olmayan kişilerin leğen kemiğinin içerisinde mesane, kalın bağırsak, rahim, yumurtalıklar, kaslar, ince bağırsaklar, lenf ve kan damarları bulunur. Ancak hamile olan bir kadının leğen kemiğinde fetüs da bulunur ve bebeğin yarattığı baskıdan dolayı kuyruk sokumunda ağrı oluşabilir. Özellikle ikinci doğumlarda ve sonraki doğumlarda kuyruk sokumu ağrısı daha sık görülebilir. Sadece kuyruk sokumu ağrısı değil, hamilelik dönemlerinde görülen leğen kemiği ve kalça kemiği ağrıları da bebeğin yaptığı bu baskıdan kaynaklı oluşur. Kadınların kaslarının doğuma hazırlanması için eklem bağlarının su tutarak gevşemesi gerekir. Bu gevşemeyi de östrojen ve relaksin hormonları sağlar. Bu nedenle de kuyruk sokumunda ağrı oluşur. Hamileliğin ilk aylarında yaşanan kuyruk sokumu ağrısı hamileliğin son dönemlerinde de bebeğin büyümesinden dolayı baskınında artmasından dolayı tekrar görülebilir.

Gebelik Döneminde Kuyruk Sokumu Ağrısını Artıran Durumlar

Gebelik dönemlerinde bebeğin başının yaptığı basınç ve ağırlık ve vücudun doğuma hazırlanması için leğen kemiğinin genişleme durumu dışında kuyruk sokumu ağrısına neden olur.

Kuyruk sokumu ağrısını tetikleyen nedenlerden birisi kabızlıktır. Kalça üzerine düşme, çok basınç uygulama ve bu gölge de oluşan hasarlar da kuyruk sokumu ağrısını tetikler. Hapşırma ve öksürük, sert bir zemin üzerinde oturma ve uzun süre boyunca ayakta durma da kuyruk sokumu ağrılarına neden olur. Gebelik dönemlerinde ağır kaldırma, bu dönemde cinsel ilişki yaşanması, daha öncelerinde gerçekleştirilen zorlu doğumlar ya da daha öncesinde bu bölgede oluşan kırık kemiklerin yanlış kaynama durumları, kuyruk sokumu ağrılarını tetikler.

Gebelik Döneminde Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Hafifletilir?

Hamilelik dönemlerinde uzun sürede sabit oturmamak ya da uzun sürede ayakta durmamak ağrıyı hafifletir.

Bu dönemde eğilmemek ve çömelmemek ağrıyı tetiklemez.

Rahat tabanlı ayakkabılar giyinmek ağrı oluşmasının önüne geçebilir.

Doğum destek kemeri takmak.

Lifli gıdalarda beslenmek ve kabızlık ile mücade içerisinde olmak.

Sıcak ya da soğuk pedler kullanmak.

Ilık suda oturarak banyo yapmak.

Hafif hafif yüzmek ve günde yarım saat yürümek ağrıya iyi gelebilir.

Hamile yogası yapmak kuyruk sokumu ağrılarını hafifletir ve önler.

Hamileler için özel olan simit şeklinde ortası delik minderler üzerinde oturmak.

Yana dönük pozisyonda uyumak.

Gebelik dönemlerinde yapılan hamile yogaları bu ağrıların hafifletilmesi için sık sık önerilir. Hem fiziksel ağrı ve yorgunluğu hem de zihinsel rahatlama sağlayan hamile yogaları sizlere iyi gelecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top