İçindekiler
Birçok kadının hayali olan annelik, hamilelik serüveninde yaşanan ağrılar ile kabusa dönüşebiliyor. Peki, bu ağrıların nedeni nedir, ağrılar nasıl engellenebilir?
Hamilelikte ağrılar neden olur?
Gebelik boyunca anne adayının içinde yeni bir yaşamın var olması tabii ki gebeyi de etkilemektedir. Doğal olarak rahmin büyümesi, kilo artışı yaşanması, leğen kemiğinin genişlemesi, hormonal değişiklikler, fetüsün hızla büyümesi kişide bazı ağrılara yol açmaktadır. Kimi zaman bu ağrıların yakından takip edilmesi gerekse de kimi zaman da iyi bir istirahatle atlatılabilmektedir.
Hamilelik ağrıları
Yaşanan süreç bebekle birlikte direkt olarak gebeyi de etkilediğinden bazı durumlarda ağrılar yaşanabilmektedir. Sebebine bağlı olarak anne adayının vücudunun birçok farklı noktasında ağrılar meydana gelebilmektedir.
Gebelikte baş ağrısı
Gebelikte kan hacminin artışıyla şiddetli baş ağrıları meydana gelebilmektedir. Daha çok hamileliğin ilk haftalarında görülen baş ağrıları hamileliğin 3 ve 4. aylarında son bulmaktadır. Hızlı tansiyon değişimleri, çeşitli enfeksiyonlar, hamilelik migreni, bedenin susuz kalması, stres ve depresyon gibi durumlar gebelikte baş ağrısına sebep olabilmektedir. Dinlenme yolu ile geçmeyen şiddetli baş ağrılarında anne adayı muhakkak hekimine başvurmalıdır.
Gebelikte karın-kasık ağrısı
Gebeliğin ilerleyen süreçlerinde rahmin ve bebeğin büyümesiyle özellikle karın-kasık bölgelerinde şiddetli bir ağrı meydana gelmektedir. Hafif kramp şeklinde meydana gelen ağrılar rahmin genişlediğinin habercisidir fakat daha şiddetli ağrılar rahimde bazı durumların yolunda gitmediğinin göstergesi olabilir. Kadınların regl dönemlerinde yaşadığı ağrıya benzeyen hafif ağrılar sıcak su kompresi, ılık duş gibi bilinen yöntemlerle geçirilebilmektedir. Fakat daha şiddetli sancılar için anne adayı hekime başvurmalı ve gerekli tedaviyi görmelidir. Tedavi genelde ilaçlı olarak ilerlemektedir.
Gebelikte bel ve sırt ağrısı
Gebelikte bel ve sırt ağrısı bebeğin hızla ağırlaşması ile meydana gelmektedir. Bu nedenle anne adaylarının bel ve sırt ağrıları hakkında ki şikayetleri genel olarak 5. aydan sonra başlamaktadır. Uzun süre ayakta kalmak ve ağır yükler kaldırmak bel ve sırt ağrılarını tetikleyeceğinden bu gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Bel ağrıları halk tarafından düşüğe yorulsa da tıbbi olarak böyle bir durum söz konusu değildir. Yani bel ve sırt ağrıları tek başına düşüğe sebebiyet vermemektedir. Bel ve sırt ağrılarının en tehlikeli yanı kasılmaların kendini bel ve sırt ağrıları şeklinde gösterebilmektedir. Anne adayı bel ve sırt ağrısını sancıya yormaz fakat bu ağrılar aslında erken doğumun habercisi olabilmektedir.
Gebelikte diş ağrıları
Gebelik süresince artan progesteron hormonu dişlerde bulunan bakterilerin artışına ve diş taşı oluşumuna sebep olmaktadır. Bu da gebenin dişinde ve diş etinde ağrılara yol açmaktadır. İlk aylarda oluşan mide bulantıları sonrası kusma ağızdaki asit oranını arttırdığından diş ağrısı oluşumu normaldir. Aynı zamanda beslenmesine dikkat etmeyen anne adaylarının dişlerinde çürüme yaşaması daha olasıdır. Gebeler bu dönemde diş temizliğine daha fazla önem vermeli ve hatta bir diş doktoruna başvurmalıdırlar.
Gebelikte normal ağrıları geçirmek için neler yapılabilir?
Hamilelik süresince meydana gelen birçok ağrı için hekime başvurulması gerekse de normal ağrılar kişinin kendisi tarafından geçirilebilmektedir. Özellikle karın-kasık, bel ve sırt ağrıları için hamile egzersizleri bir tedavi yöntemi bile sayılabilir. Anne adayı sürekli hareket halinde olmalı ve egzersiz yapmalıdır. Uyuma pozisyonları bir gebe için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle uyku ppozisyonları iyi ayarlanmalıdır. Aynı zamanda bazı bitkisel çözümler anlık tedavi sayıldığından uygulanmasında bir sakınca yoktur. Tüm bu ek tedaviler kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğinden bir hekim tavsiyesi alınması uygundur.