Close

İş hayatında hamile olmak

hamilelik-sirasinda-is-zorlugu-neler

Kadınların en büyük problemleri başında, iş hayatındayken hamile olmak geliyor. Bazıları masa başında çalışırken bazıları da daha zor işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Bu sırada ise hamilelik dönem işi daha zor hale getiriyor. İş hayatındaki kadınların, hamile kaldıkları zaman geçirdikleri zorluklar neler? Yasalar hamilelik dönemindeki kadınlar için ne diyor?

Hamilelik dönemindeki zorluklar neler

Her kadının, muhakkak başına gelecek problemlerden biridir iş hayatında hamilelik sürecini yürütmek. Kimisi bu süreci kolay atlatırken kimisi de zor bir süreçten geçmektedir. Her hamile kadın, iyi koşullar altında çalışamayabilir. Kimileri bütün gün ayakta çalışarak para kazanır. Genelde düşüklerin büyük bir çoğunluğu, iş hayatında anne adaylarının başına gelir. Zor şartlarda çalışan hamile kadınların, düşük yapma ihtimali daha fazladır.

Masa başında çalışanların, hamilelik süreci zor şartlarda ya da ayakta çalışan hamilere göre biraz daha kolaydır ama onların da zaman zaman yaşadıkları zorlu süreçler olabiliyor. Düşük gibi nedenlerden ötürü de hamile kadınların iş hayatında belirli bir süreden sonra, yani doğuma az bir süre kaldığı zaman ücretli olarak izin alma hakkı var. Bunun dışında ise, doğumdan sonraki süreçte gene ücretli izin hakları mevcut.

Çalıştığı yerde kreş ya da emzirme odaları yoksa bebeklerini emzirmek için belirli saatlerde izinli olup bebeğini emzirebilmekteler. Tabi bu süreçler her hamile kadının yaşayabileceği bir süreç değildir. Devlet tarafından, kadınlara hamilelik ve doğum sonrası dönem için kurallara kurumsal firmalar uymaktadır. Kurumsal olmayan şirketlerde çalışan anne adaylarının ücretli izine çıkma gibi durumu söz konusu değildir.

Kanun hamilelik için ne diyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), kadınların doğum nedeniyle verilecek iznin en az 14 hafta olması gerektiğini ifade etmiştir. Bunun yanı sıra kadın işçilerin, erkek işçiler gibi ağır işlerde çalışamayacağını vurguluyor. Burada eşitsizlikten dem vurmuyor, tam tersine kadınların doğuştan gelen fiziksel yapısının erkek yapısına nazaran daha zayıf olduğunu ifade ediyor.

Bir diğer maddesin de ise kadınların, doğum döneminde işinden ayrılabileceğini ve daha sonrada çalıştığı işe aynı pozisyonda girme hakkının olduğunu belirtiyor. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun hamilelik halinde doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta izin yapma haklarının olduğunu belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top